bokrecensioner boktips

Che Guevara

Författare: Dick Harrison
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik, historia
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789177896036


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Che Guevara :
2022-05-17 11:36
Dick Harrisons bok Che Guevara som ingår i Historiska Medias bokserie biografier är en läsvärd spretig biografi om världsrevolutionären.

I sin ungdom reste Che runt den Sydamerikanska kontinenten. För varje resa blev han allt mer motståndare till USA:s politik i Sydamerika. Han ansåg att det kapitalistiska USA utnyttjade befolkningen och kontinentens naturtillgångar.

Dick Harrison är närmast neutral inför den historiske Che Guevara. Visst tar författaren fram en del komprometterande saker om honom. Han hade Stalin som idol, verkade ha lätt för att döda, njöt av det och var en kvinnokarl av stora mått. Som mycket i Ches liv är det inte lätt att se var gränsen mellan myt och verklighet går. Säkert är i alla fall att han var viktig för att störta en diktatur, men sedan aktivt deltog i uppbyggnaden av en annan.

Che Guevara startade sin revolution i Bolivia 1965 tillsammans med 40 gerillasoldater, men klimatet plågade Che som hade problem med astma. Gerillatruppen hade problem att få kontakt med befolkningen som var trogna katoliker, de misstrodde gerillamännen som var kommunister. Dessutom kunde gerillamännen inte de lokala språken.

I oktober 1967 tillfångatogs Che Guevara av den bolivianska armén. Två dagar senare skjuts han av den bolivianska militären i en utomrättslig avrättning.

Che var revolutionshjälten som med ofrivillig boliviansk hjälp blev martyr för världsrevolutionen. Det är denna legend där gränsen mellan vad som verkligen hänt och inte hänt som gör Che till en människa att komma ihåg.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Che Guevara
Liknande böcker:
Katarina den stora
 T. Blom
Min historia
 M. Obama
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Stalins prickskytt
 L. Pavlitjenko
Sjöman, legionär, lego..
 R. Strandberg
Sten Sture den yngre
 L. Ericson Wolke