bokrecensioner boktips

Gud vill det! : Nordiska korsfarare under medeltiden

Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789170372476

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Gud vill det! berättar Dick Harrison, en av Sveriges mest lästa populärhistoriker, för första gången den samlade historien om de nordiska korsfararna.
Han tar oss med på en fascinerande resa till ett medeltida Norden där det ansågs ärorikt att dö och att döda i Guds namn - och där en av de ivrigaste krigshetsarna var Heliga Birgitta.
Han förklarar hur korstågstanken kunde slå rot hos oss och vad vi kan lära av det. Den medeltida retoriken blir skrämmande aktuell i ljuset av de senaste årens händelser. Historien kommer tillbaka.

I vår svenska historia utgör korstågen ett bortträngt kapitel. Någonting vi helst inte vill kännas vid. Men korstågsandan var i hög grad levande under nordisk medeltid. Många svenska, danska och norska kungar och herremän tog korset och lovade att sprida kristendomen med svärd i hand.
Dock var det få som likt Guillous Arn Magnusson hade råd att fara till det Heliga Landet. Lyckligtvis fanns hedningar att omvända på närmare håll. Under 400 år organiserades religiösa krigståg mot större delen av Östersjökusten, från nuvarande östra Tyskland och Polen upp till Finland och Ryssland.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gud vill det! : Nordiska korsfarare under medeltiden :
2009-07-02 19:56
Ännu en välskriven bok av Dick Harrison och denna gång så behandlar han ämnet nordiska korsfarare. Harrison går metodiskt igen de olika korstågen som bedrevs under medeltiden. Han skildrar danskarnas korståg mot venderna och och liverna och svenskarnas korståg mot finnar och kareler.

Jag kan varmt rekomendera denna bok till alla historieintresserade.
Betyg 4
Liknande böcker:
Homeros
 S. Linnér
Catalina affären
 W. Agrell
Sverige vid avgrunden
 D. Ahlander
Kreuger kraschen
 T. Blom
Historien om Europa
 K. Alnæs
Bortrivna sidor ur his..
 C. Bergström
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén