bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den goda terroristen
Det femte barnet
Giftermålen mellan Zon..
Katter
Ljuvaste dröm
Mara och Dann
Martha
Om katter
Rufus
Shikasta
Liknande böcker:
Lånat silver och kross..
 E. Klingberg
Ett julmirakel om dage..
 P. Alexander
Tango i Tabernaklet
 K. Brunk Holmqvist
Vaxade juveler och brä..
 E. Klingberg
Folk med ångest
 F. Backman
Skogsnävan
 K. Brunk Holmqvist
Totalskada
 H. von Zweigbergk
Resa i månljus
 A. Szerb
Dömd för död
 A. Jansson
Sent på dagen
 T. Hadley

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerThe Grass is Singing

 
Författare: Doris Lessing
Genre: Roman
ISBN: 0586089241
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Set in South Africa under white rule, Doris Lessing's first novel is both a riveting chronicle of human disintegration and a beautifully understated social critique. Mary Turner is a self-confident, independent young woman who becomes the depressed, frustrated wife of an ineffectual, unsuccessful farmer. Little by little the ennui of years on the farm work their slow poison, and Mary's despair progresses until the fateful arrival of an enigmatic and virile black servant, Moses. Locked in anguish, Mary and Moses--master and slave--are trapped in a web of mounting attraction and repulsion. Their psychic tension explodes in an electrifying scene that ends this disturbing tale of racial strife in colonial South Africa.

Medelbetyg: 3,25 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av The Grass is Singing :


helix 2008-02-25 13:37
Även om handlingen i Lessing debutroman "The Grass Is Singing" är förlagd till Sydafrika, är det naturligvis hennes erfarenheter och observationer från sin uppväxt i Rhodesia som ger substans till denna historia. Lessing visar tydligt - men inte övertydligt, viktigt att påpeka - att spänningen mellan svarta (tjänare) och vita (mästare) inte är av godo. Då kan man betänka att detta är utgivet på 50-talet.
Men romanen har fler bottnar är så. Författaren målar upp två mycket trovärdiga porträtt av det "misslyckade" farmarparet ute på Afrikas dammiga jord. Skickligt visar Lessing oss hur parets ständiga misslyckanden och tillkortakommanden, tillsammans med klimatets påfrestningar, blir för mycket för dem båda.
Dock blir miljöskildringaran alltför detaljerade ibland. Det blir stundtals helt enkelt tråkigt.
Betyg 4

pergustafsson 2010-10-09 21:23
En vacker, stark roman (hennes debut!). Läs den!
Betyg 5

d@ddydj 2010-10-10 15:55
Isolation, misslyckat äktenskap och rasism kan helt enkelt inte sluta lyckligt. Mary växer upp till en naiv flicka utan någon vidare verklighetsuppfattning, fast hon är ändå en självständig individ. I hopp om att känna samhörighet med sina väninnor gifter hon sig med Dick och flyttar till en gård mitt i ingenstans. Hon utvecklas och blir vuxen, men förlorar mer och mer av sin självständighet hon tidigare haft. Detta i kombination med hatet mot infödingarna, äktenskapet som blir hennes största bördan, isoleringen från sina tidigare väninnor och den varma miljön blir som ett gift som gör henne psykiskt instabil.

En kvinnas förfall sker inte över en dag. Det största problemet för Mary var att hon ville känna samhörighet med andra. Men i slutändan märkte hon att allting kunde ha förhindrats ifall hon hade valt sin egen väg. Istället blev hon till en person hon hatade.

Rasismen var även ett genomgående tema i boken. Om det är något som jag verkligen har svårigheter med, så är det den "infödda" rasismen. Men växer upp och lär sig att vissa människor är mindre värda. Jag har aldrig kunnat förstå hur man kan skapa sig sådana starka känslor mot en hel folkgrupp. Men Moses ändrade en del av hennes uppfattning i och med att hon fick se honom som en individ, en människa med känslor, inte som ett kollektiv. Fast för Marys del var det ett gift. Istället för att vidga sina vyer genom att acceptera honom, började hon förakta sig själv.

Jag tror att vad Lessing ville säga med boken är att det sättet man lever på, ska man kunna rättfärdiga. Man bör undvika att rättfärdiga ett beteende där man skadar andra människor, men man ska vara sann inför sig själv. För man har bara sig själv att dra med hela livet.

En suggestiv bok, men jag blev inte så berörd som jag hade hoppats. Men jag kommer förmodligen läsa något mer av Lessing.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till The Grass is Singing


  Köp boken som film på cdon: