bokrecensioner boktips

Det femte barnet

Originaltitel: The Fifth Child
Författare: Doris Lessing
Genre: psykologisk thriller
Ämnesord: psykologi, spänning
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9137133152


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Harriet träffar David Lovatt i ett rum fyllt av människor på en byggnadsfirmas julparty. Båda vet genast att de är skapta för varandra. David har aldrig varit road av att byta partner. Harriet är oskuld. De gifter sig efter kort tid och är båda helt inställda på att skapa en idyll med många barn och öppen dörr för släkt och vänner. Harriet föder barn efter barn och deras stora viktorianska hus genljuder av skratt, doftar av mat och hembakat bröd och är fyllt av liv och lyckliga barnröster. Men allt detta kräver pengar och arbete. När Davids arkitektlön inte räcker tar de ganska ogenerat emot pengar av hans far och arbetskraften tillhandahåller Harriets mor som får vänja sig vid att allt oftare rycka in.
Harriet och David Lovatt lever i sin idyll omedvetna om allt annat. Ända tills Harriet väntar det femte barnet. Det är inget lyckligt havandeskap som de fyra tidigare. Det är en mörk, ödesdiger kraft som kommer in i familjen när Ben föds. Från det ögonblicket kan allt hända och det som händer innebär oerhörda förändringar.
Medelbetyg: 3,11 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det femte barnet :
2008-04-10 01:28
Jag tyckte inte om den här boken. Den kändes meningslös på något sätt och den gav mig inget. Det fanns ingen kapitelindelning vilket irriterade mig. Inget naturligt avslut i läsandet om man skulle lägga ifrån sig den, men boken var inte speciellt lång. Den första nobelpristagaren jag läst innan hon fått priset.
Betyg 2
2008-06-19 02:51
njaee.. var så nyfiken på denna bok men ack så besviken jag blev.. långsam, hade egentligen inget alls som tilltalar mig.. får man säga dåligt skriven om en nobelpristagare..? isf gör jag det! dock tillräckligt nyfiken och full av hopp att jag direkt ger mig in i fortsättningen i "ben ute i världen"en knapp 2:a.
Betyg 2
2009-05-06 16:38
Doris Lessing är en värdig Nobelpristagare. Det femte barnet är en stark och mycket läsvärd bok, detta främst p g a dess kompromisslösa syn på familjen. Det är vad berättelsen handlar om: familjen och dess betydelse för oss människor.
Vi är vana att betrakta och behandla familjen som en samhällsinstitution, en social företeelse, i första hand i alla fall. Denna underbara bok slår dock fast att familjen är nåt naturligt för människan som biologisk art, att vi har familjebildning och strävan efter familjelycka i våra gener. Att det naturbiologiska kommer först och det sociala någonstans i andra tredje hand. Mycket intressant attityd, särskilt i homoperspektivet. Bokens budskap är klart: det ligger inte i vår natur (vi talar om oss som biologiska varelser alltså) att ha samkönade äktenskap och därmed familjer sammansatta utifrån två homosexuella individers krav på social rättvisa och likvärdig social behandling, ty familjen är en naturbiologisk institution med uppgift att sätta barn till världen. En familj som inte sätter barn till världen kan inte vara lycklig. Barnet är familjens - och familjelyckans - centralpunkt.
Det är vad jag tänkte på när jag läste Det femte barnet. Även utan knytning till homoperspektivet är bokens funderingar kring familjen intressanta. Det är vad Doris Lessing är bäst på - att ta något vanligt och vardagligt och få oss läsare att se nya värden i det.
Betyg 4
2011-08-15 16:41
Familjedrama i ett enda långt kapitel. Inga stycken, inga avbrott. Ett intressant och ganska passande sätt att berätta historien. Det är ju en rak berättelse och lyfts därför lite av det komprimerade formatet.

Jag håller inte med övriga rescensenter i forumet och vill direkt påstå att där ligger bokens storhet. Lessing avstår elegant att ta parti och låter läsaren själv fördela sympatierna. Stort.

För min del ser jag detta som en skildring av kärleken. Hur underbart den kan bygga och hur brutalt den kan bryta ned. Karaktärerna är vanliga människor som utmanas av en ovanlig situation. Det blir plötsligt svårt, men livet är ju svårt. Och kärleken är svår.

Texten blir dock en smula utmattande till sist och jag stryker en pinne från toppbetyg, men jag rekommenderar alla att läsa den.

Den bäddar för debatt.
Betyg 4
2012-03-11 19:44
Denna bok var lagom tjock, Men det var trist det inte fanns några kapitel. Boken utspelade sig nästan bara i huset som familjen bodde i och man lärde inte känna personerna. Man hittade inga intressen i karaktärerna. Knepigt slut på boken. Man ville ju veta mera.
Betyg 2
2016-12-29 19:28
Fastän den här boken inte ens har 150 sidor, endast 147 så innehåller den så mycket. Starka fina personporträtt och en riktigt bra och engagerande historia. Jag vill absolut läsa fortsättningen!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det femte barnet
Liknande böcker:
Ristmärken
 J. Theorin
Järtecken
 C. Carlsson
Andnöd
 A. McCulloch
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Vedergällning
 S. Avindell
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
Bestseller
 P. Engman