bokrecensioner boktips

Rufus

Originaltitel: Rufus
Författare: Doris Lessing
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kärlek, ömhet, inkänning, överlevnad
Utgivningsår: 1988
ISBN: 9789127554528


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Berättelsen om en okuvlig katt. Historien om Rufus skrev Doris Lessing hösten 1987.Den publicerades för allra första gången i Sverige i två avsnitt i tidningen Vi som alltså fick begå värlspremiären.

Utdrag ur boken:
Den som har känt katter, haft katter i hela sitt liv, har kvar en grundton av sorg, helt annorlunda än den man känner inför människor; den är sammansatt av smärta över deras hjälplöshet, av skuld å allas våra vägnar.
Medelbetyg: 3,83 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Rufus :
2008-10-25 12:15
Ännu en kattbok av Doris Lessing, utkommen efter hennes förra, "Katter". Den handlar om strykarkatten Rufus som beslutat sig för att flytta hem till författaren. Med list och älskvärdhet lyckas han med seg uthållighet nå sitt mål, trots de bofasta katternas motstånd. Med förståelse och ömhet betraktar hon processen, i beundran av hans begåvade strategi. Men hans kärlek vinner hon inte. Den har han en gång för alla skänkt en okänd person, troligen sin före detta ägare. Doris Lessing avslutar boken med en mening jag aldrig kunnat glömma och som uttrycker en djup sanning (se under "utdrag ur boken"):
Betyg 5
2009-02-15 08:09
En riktigt fin och gullig bok.
Betyg 4
2009-03-06 12:26
Katter är det bästa som finns och den här boken är otroligt fin.
Betyg 4
2011-05-13 01:25
En dag dyker Rufus upp i trädgården. Han är en illa medfaren katt med ett långt och hårt liv bakom sig. Men det märks att han en gång har varit älskad. "Det här var en katt som hade haft ett hem men förlorat det Han visste vad det ville säga att vara innekatt och någons älskling. Han ville bli klappad." Nobelpristagaren Doris Lessing är en tvättäkta kattmänniska och beskriver i denna enkla lilla bok ett litet livsöde. Katten Rufus som dök upp i familjens liv och försökte konkurrera med de andra katterna om familjens kärlek - och lyckades. Dock utan att de andra katterna egentligen förlorade någon kärlek. Ljudboken innehåller ett förord av den svenska översättaren Solveig Nellinge utan vars initiativ boken aldrig hade kommit till. Doris Lessing hade skrivit ihop den under ett besök i Sverige och överlämnat den till Solveig att översätta och publicera på lämpligt sätt. Den publicerades i två nummer av ICA kuriren och gavs sedan ut som en bok. Därmed gavs boken ut i Sverige som första land i världen.

Meg Westergren läser in boken med sin utbildade dramatenröst, men med en ömhet och medkänsla som överbygger det motstånd som jag annars tycker en sådan inläsning brukar ha.
Betyg 3
2012-03-06 23:05
Mycket charmig. Lessing beskriver katter på ett underhållande sätt med en hög igenkänningsfaktor för alla oss som har katt.
Betyg 4
2012-06-16 08:53
Charmig novell om den illa medfarna katten Rufus som får, eller snarare skaffar sig ett hem. Det är träffsäkra reflektioner om katters smått mystiska beteende.

För oss kattälskare är det mysig läsning, för andra ganska meningslöst.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Rufus
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes