bokrecensioner boktips

Ljuvaste dröm

Originaltitel: The Sweetest dream
Författare: Doris Lessing
Genre: Historisk roman
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9137133144


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Frances är en kvinna i 40-årsåldern som försörjer sig och sina två söner som journalist. Hennes hem är översvämmat av sönernas vänner och deras vänner, den nya generationen som anser sig ha rätt till allt, genast.

Hennes före detta man Johnny, en stilig, vältalig och inbiten kommunist, bidrar inte det minsta utan seglar omkring på kongresser och lever lyxliv trots att han aldrig tjänar några pengar.

Livet är fyllt av intriger och konflikter, men också av solidaritet och kärlek. Och alla bär på en dröm om en bättre värld.

Ljuvaste dröm är en sällsynt rik roman om en familj, som i sig speglar samhällsutvecklingen under tre decennier i England och Afrika och med den också människornas förändring. Doris Lessing skildrar allt detta med brinnande engagemang och stor psykologisk och politisk insikt.

Utdrag ur boken:
”Att komma hem till ett hus som har älskat en, värnat om en, ett hus som tagit en i sin famn, som man dragit över huvudet som en filt och grävt sig ett bo i som ett litet vilsekommet djur – och finna att det inte är ens hem längre, att det är andras… Sylvia gick upp för trappan där hennes fötter kände till varje steg, varje vrå: här hade hon suttit ihopkrupen och lyssnat på skoj och skratt från köket och tänkt att hon aldrig skulle bli innesluten i det.”

Från sida 297.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ljuvaste dröm :
2008-05-04 20:25
I boken "Ljuvaste dröm" följer du den kraftfulla kvinnan Frances genom hennes liv som en mamma till många krigsbarn som inte kan leva tillsammans med sin riktiga familj. Hennes speciella relation till sin ex. man och sin svärmor är en länk som påverkar Frances genom hela 1900-talet både politiskt, psykiskt och relatinonsmässigt.

Boken återspeglar mycket av "det ljuva sextio-talet" och hur det är att leva som krigsbarn på olika stadier, och hur dessa människors framtid och liv ser ut i samband med deras barndom.
Det är ingen hemlighet att "Ljuvaste dröm" är en delvis en självbiografi för nobelpristagaren Doris Lessing som författare.
Boken är lång och tar upp mycket om kommunistiska tankar och situationen i Afrika.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ljuvaste dröm
Liknande böcker:
Ensam i världen
 M. Sandemo
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates