bokrecensioner boktips

Sommarbarn

Författare: Katerina Janouch
Genre: Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9164202380


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Prag på sextiotalet är en levande, myllrande stad. Här växer Katia upp i en kärleksfull familj med många vänner. Dagarna fylls av lekar och de oändliga somrarna tillbringas på landet hos en älskad farmor. Livet är ljust och sorglöst.

Men tillvaron förändras när sovjetmakten intar landet 1968. Katias pappa kämpar mot den nya regimen och tillvaron blir otrygg, med säkerhetspoliser och avlyssnade telefoner. Livet blir mörkt och tungt allvar.

Tjeckoslovakien förvandlas till ett land där de inte längre är välkomna. Familjen tvingas lämna det gamla livet bakom sig och hamnar så småningom i Stockholm. Där, i den grå betongförorten, blir utanförskapet smärtsamt tydligt. Den elvaåriga Katia utsätts för mobbing och får kämpa för att accepteras av de andra barnen. Vändpunkten kommer under några sommarveckor hos en familj på landet där hon ska få chansen att bli svensk på riktigt.

Sommarbarn är en fängslande berättelse om hur en flickas liv förändras dramatiskt. Hon tvingas lämna allt som är henne kärt och bekant för att ge sig ut i det okända. Boken berättar om livet som invandrare i Sverige, den kluvenhet som det innebär att ha en annan historia och samtidigt förväntas anpassa sig till ett nytt språk, nya traditioner och ett nytt sätt att leva.

Katerina Janouch är Sveriges ledande expert på relationer och samlevnad. Hon bor med man och fem barn i Stockholm. Hon har tidigare skrivit bl a romanerna Anhörig och Dotter önskas, samt handboken Barnliv.

Medelbetyg: 2,67 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sommarbarn :
2007-11-05 08:31
Tja, den här barndomsskildringen om Katia som kom till Sverige i början av 1970-talet grep aldrig riktigt tag. Jag hade svårt för att känna för alla personer som fanns med i Katerinas bok.

Visst var det säkert svårt att komma som invandrarbarn men man kom ändå inte in på djupet hur de kände sig. Bäst i boken var partierna om Katias farmor som fanns kvar i hemlandet.
Betyg 3
2007-11-20 17:37
Boken handlar om Katia som växer upp i Tjeckoslovakien och hur familjen tvingas flytta till Skandinavien. Om livet på flyckt och att komma som invandrare till Sverige. Om jämförelser mellan det gammla och trygga livet och det nya livet som svensk, om utanförskap. En målande historia som känns som författarens självupplevda barndom.
Betyg 4
2008-11-05 08:37
Det kunde ha blivit en bra bok. Den tioåriga Katia och henens familj lämnar sextiotalets Tjeckoslovakaien och hamnar så småningom i Stockholm. Katia försöker anpassa sig och bli svensk på riktigt men det går inte så lätt.
Det är en bra idé och vi får möta några intressanta personligheter men Katerina Janouch tar död på sin egen historia med sitt barnsliga språk. Hon klarar inte av att hålla reda på tillbakablickarna och flera olika historier som presenteras. Det blir rörigt och flummigt. Man blir inte gripen trots att man vill känna med Katia. Synd!
Betyg 2
2008-11-20 12:40
För några år sedan läste jag "Anhörig" av samma författare och blev väldigt gripen.
Tyvärr så nådde inte den här boken upp till samma nivå. Visst är lilla Katjas liv som flyktingbarn rätt gripande men jag får inget riktigt grepp om boken och alla olika beskrivningar av livet i Tjeckoslovakien, Danmark och Sverige. Lite förvirrad blir jag då och då när Katjas "jag"-form helt plötsligt blir mormors "jag" eller hur det nu var. Nu lyssnade jag på den här boken och det kan ju vara så att det är lättare att hålla isär olika saker om man läser den.
Ingen höjdarbok precis.
Betyg 2
2011-06-20 10:08
Boken var intressant då den berättades ur ett barns synvinkel hur livet påverkas och förändras genom att familjen måste fly från sitt eget land. Livet i Sverige skiljer sig inte så mycket från hur många andra barn har det. Mobbing förekommer hela tiden mellan barn och detta oberoende om det är helt svenska barn, invandrare eller flyktingar.
En bok som borde läsas i skolorna och diskuteras där.
Betyg 3
2013-03-11 21:09
Bra men inte mer.
Betyg 3
2014-04-01 16:13
En barndomskildring om Katia (Katerina) som tillsammans med sin familj flyr fån Tjeckoslovakien via Danmak och slutligen hamnar i Sverige.
Katia berättar hur hon upplever livet som invandrare, om utanförskap, mobbing och om hur hon en sommar bli sommarbarn i en herrgård på landsbygden.

Tonen i boken känns nedstämd och dyster, tycker jag. Jag ha svårt att ta till mig berättelsen och känna med den lilla Katia.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sommarbarn
Liknande böcker:
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom
Peter, kom hem!
 H. Busch