bokrecensioner boktips

Anhörig

Författare: Katerina Janouch
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, ungdom, missbruk
ISBN: 9164201341


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Marisa och Rickard möts i partynatten och passionen slår till.
Marisa förälskar sig djupt, Rickard är en kille som har allt. Han är snygg, lever ett glamoröst klubbliv och har många järn i elden. Ändå älskar han just henne, trots att han är yngre och de är väldigt olika. Som ensamstående mamma ställer hennes liv andra krav än Rickards. Hon arbetar som copy åt flera byråer och vardagen är inrutad i dagistider som måste passas, i deadlines som måste hållas, i hem som måste städas och mat som måste lagas.
Nätterna blir deras tid. Rickard dyker upp på omöjliga tider och han är alltid full. Trots att varningslamporna blinkar allt starkare väjer Marisa för sanningen. I stället beslutar de sig för att flytta ihop och Rickard föreslår att de ska gifta sig. Han har storslagna planer och Marisa låter sig förföras av hans entusiasm trots att alkoholen är en ständig följeslagare och kokainet en allt mer regelbunden besökare. Under åren som följer får de tre barn. Det praktiska tar över och döljer lätt de problem som hela tiden ligger där och tickar. Men till slut ligger sanningen i öppen dager. Rickard är alkoholist och narkoman.

Utdrag ur boken:
Alkohol är en sådan stor del av livet. Man måste skynda sig för att hinna till Systemet, man erbjuds vinlistor på krogen. Inget party utan fylla. Så fort något firas, ska det firas med en alkoholhaltig dryck. Träffas? Ja, gärna, över en öl. Ett glas vin. En drink. Cocktailparty. Tjejmiddag. Svensexa. Kalas.
Också hemma hos oss levde vi i en tillvaro där alkoholen spelade en stor roll. Vin i maten, vin till maten. En enda flaska var sällan nog för att middagen skulle kännas trevlig. På helgen gick vi ut, ofta mitt i veckan också. Naturligtvis hamnade vi på en bar, eller på krogen, där alkohol var den självklara drycken.
Alkoholen var säsongsbunden, på sommaren var det obligatoriskt med en calva till kaffet, eller en cognac. Särskilt utomlands. Utomlands var det ju dessutom så billigt! Där kunde man dricka utan att tänka på notan. Där drack dessutom alla mer än i Sverige, så det var bara att ansluta sig till den allmänna dryckeskulturen. Vintertid var det snarare en whisky som gällde. På fjällresan, i hotellbaren. En whisky blev två, blev tre, blev fler. Den där whiskyn vantrivdes i ensamt majestät. Året runt gällde stor stark. Den goda ölen, med vit skummössa på toppen. Immiga glas. En stor stark! Så strongt. En till, tack. Flera stora stark.
Att vara social var synonymt med att dricka. Det gick inte att umgås utan alkoholhaltiga drycker. Allt kretsade liksom kring drickandet, umgänget var bara en ursäkt, ett svepskäl för att kunna bli full. Eller hade det ena blivit så sammanlänkat med det andra att man inte längre kunde skilja dem åt? Rickard kunde i alla fall inte det.

Medelbetyg: 3,42 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Anhörig :
2005-03-04 22:12
Roman om en ung kvinna och mor. Hennes (yngre) pojkvän är alkohol- och drogmissbrukare. Boken behandlar hur det är att vara anhörig till en missbrukare och försöka få vardagen att fungera trots partnerns missbruk.
Lite svår att fastna för i början, men blev bättre efter hand. Dock ingen jättehöjdare, i mitt tycke.
Betyg 3
2005-05-14 10:31
Boken handlar om mamman Marisa som träffar Rickard, en kille som hon genast bli förälskad i. Visst dricker han lite väl mycket, men hon tycker inte att det är något problem förrän senare. De gifter sig, de skaffar barn och Rickard kommer bara mer och mer ner i skiten. Boken tar upp hur det är att vara anhörig.

För det första tycker jag att det här är ett jätte viktigt ämne som visar hur otroligt svårt det är att vara anhörig till någon med alkohol och drog problem. Men jag gillade inte riktigt Katerinas sätt att skriva på. Det kändes svävande och nästan lite flummigt tror jag.
Och emellanåt, ganska ofta faktiskt, kändes det som att Katerina pumpade läsaren med fakta, fakta, fakta. Men om jag ska se till helheten är denna bok helt klart läsvärd och säkert en stor tröst till andra anhöriga.
Betyg 3
2005-07-20 18:56
Trots att boken handlar om ett allvarligt ämne känns den lite trist. Den griper aldrig tag i mig. Ändå tycker jag att den är klart läsvärd och intressant. Man kanske måste ha egna erfarenheter av att leva med en missbrukare för att riktigt beröras av den. Den är säkert ett bra stöd för andra anhöriga.
Betyg 3
2006-03-12 12:18
Läsvärd bok, en stark och gripande berättelse om hur det är att vara anhörig till en missbrukare. Att samtidigt kunna vara en bra mor och att kunna sköta ett jobb i detta kaos som råder runt familjen till en missbrukare, som man trots allt älskar. En blandning av ångest, frustration och konsten att trots allt överleva.
Betyg 4
2007-04-19 09:55
Mycket bra bok, speciellt om man känner igen sig kan jag tänka mig. Rekommenderas!
Betyg 4
2007-07-22 21:57
Fruktansvärt tragiskt vilka situationer folk sätter sig i! I synnerhet när barn är involverade.
Betyg 3
2007-11-28 19:16
En hemsk berättelse om hur det är att leva ihop med en missbrukare. Boken handlar om Marisa som lever ihop med sin man Rickard. Sin man missbrukaren. Marisa får stå ut med mycket innan hon säger stopp. Marisa älskar Rickard och det är det som får dem att hålla ihop och klara livet tillsammans. Det är hennes kärlek som gör att hon står ut så länge som hon gör. Innerst inne vet hon att det är mannen bakom missbruket som hon älskar och att det är drogerna och alkoholen som gör att han inte är sig själv. Författaren sätter läsaren in i hur det är att vara medberoende. Man förstår Marisa fullt ut även om man tänker att man själv skulle slängt ut honom för länge sedan. Författarens egna erfarenheter i ämnet gör boken mycket trovärdig.
Betyg 3
2008-05-18 13:49
Efter att ha läst "dotter önskas" måste jag säga att denna bok var en besvikelse. Visserligen beskrivs den anhörigas känlor och tankar på ett ingående sätt, dock får man aldrig ett riktigt grepp om berättelsen. Boken bekskrivs i dåtid och jag-form och dyker aldrig ner i vardagen på ett lämpligt sätt. Beskrivningarna känns på distans och man kommer aldrig "nära" bokens huvudpersoner. Händelser beskrivs i sammanfattande drag och det är svårt att "vara i berättelsen". Detaljer av de olika slag har dock Katarina lyckats haka upp sig på och kan beskriva dem in i det oändliga, tröttsamt... En dåligt skriven bok som kunde blivit riktigt bra med fler "nerdykningar" i vardagen och i nutids form.
Betyg 1
2010-01-23 17:52
Det är en modig och intressant bok. Trots att jag är medveten om alla litterära brister, kan jag inte annat än att känna med Marisa och hennes familj. Boken hade vunnit på lite kortare och renare form.
Betyg 3
2011-04-16 15:37
Absolut en av dom bästa böcker jag läst, men det är väl kanske för att jag själv levt samma liv, och nu sätter någon ord på mina känslor. Den träffar, den berör. Det är många år sen jag läste den men fortfarande är den en av dom bästa.
Betyg 5
2011-10-20 10:45
En mycket intressant bok om problemet med att leva med en man som dricker och knarkar.Den var spännande för när man trodde att allt var bra så började Rickard att knarka i stället.
Betyg 5
2013-02-05 13:23
Anhörig är en jätte bra bok, även om det ibland kan upplevas som tjatig så det en bok som handlar om missbruk och missbruk är tjatigt. Det är så mycket kunskap i denna bok , att den borde läsas på behandlingshem och ett måste för den som själv är anhörig till en missbrukare. Katerina Janouch är så träffande i sin beskrivning av en alkoholist beteende , deras tänkesätt och hur ont det gör när suget sätter igång. Mer verkligt än så kan det inte bli , detta är en alkoholist och narkomanens verklighet ,och bakom de står tusentals anonyma anhöriga som plågas i det tysta.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Anhörig
Liknande böcker:
Stormberget
 L. Marklund
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman