bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blonde
Dear Husband
Den tatuerade flickan
Det förlorade landskap..
Det var vi som var Mul..
Djur
Dom där
Dykvinnan
Dödgrävarens dotter
Efter kraschen tog jag..
En fager mö
Fallen
Foxfire - En Tjejligas..
Karthago
Lilla himlafågel
Livets uppkomst
Marya - ett liv
Men tiden går
Mitt i livet
Mörkt vatten
Nattsidan
Snygg
Stor i käften
Svart flicka vit flicka
Två eller tre saker ja..
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Vi är en
 S. Crossan
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz
Flickorna i speceriaff..
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVad jag levde för

 
Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Ämnesord: depression, mat, politik, hälsa, psykologi, religion, kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 1994
 
Romantik:  4
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Julafton 1959. En man blir brutalt nermejad på trappan till sitt eget hem och dör i en pöl av blod och avföring. Det enda vittne som möjligen sett något är han elvaårige son, Jerome. Men han tiger som muren och mordet blir aldrig uppklarat. Ett faktum som kommer jaga sonen genom livet.
Åren går och Jerome "Corky" Corcoran lär sig att röra sig i de rätta kretsarna, han blir en känd profil och han kammar hem stora pengar i fastighetsbranschen men spelar bort en del av dem. Ständigt på jakt efter makt, sprit och kvinnor dras han genom sin förföriska styvdotter Thalia in i dramatiken kring en ung svart kvinnas förmodade självmord...

Det är ett både förskräckande och hjärtskärande porträtt av en desperat man som Joyce Carol Oates bjude på i sin tjugofjärde roman. Men också en mörk bild av ett samhälle som vacklar mellan förnyelsetro och hotande förfall. Ett amerikansk 1990-tals inferno.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vad jag levde för :


moberg 2007-09-03 18:26
"Barnet hörde skotten och den sladdande bilen och förstod genast, men han hade inte hört, inte förstått, utan stod där bara förlamad. Han var elva år gammal. Nu skulle hans liv rämna."
Barnet är Jerome "Corky" Corcoran, året är 1957. Det han hör är när hans far blir brutalt nedskjuten på trappan till deras hus på julaftons kväll. när man kommer in i romanen är det 1992 den 22 maj. Corky är en känd profil och lokalpolitiker i Union City Han har kammat hem stora pengar i fastighetsbranschen , men spelat bort en del. Det är dygnen före Memorial day och Corky är som vanligt på jakt efter makt, kvinnor och sprit. Han blir indragen i dramatiken runt en ung svart kvinnas självmord. Corky är en i mitt tycke en osympatisk person som inte än blivit vuxen. Han tar inte hänsyn till så många än sig själv. Detta kan bero på hans svåra uppväxt. Boken är fängslande och språket är som vanligt helt underbart när Oates fattar pennan.
Betyg 4

helix 2008-06-19 10:15
Ett djuplodande porträtt av en halvlyckad, alkoholiserad man i ett typsikt USA. Romanen utspelar sig under en långhelg 1992 med återkommande återblickar och tekniskt klarar Oates detta med bravur (förstås). Historien är för det mesta intressant också, vi lär känna huvudkaraktären väldigt väl, det är nästan som man håller till inne i huvudet på honom. Men man gillar honom inte alltid. En intressant känsla.
Oates blick för det amerikanska (sitt) samhället är skarpt, och hennes beskrivning av det känns mitt i prick. Jag har sagt det förr: förståelsen för det amerikanska samhället är viktigare än vi tror för att förstå oss själva - på gott och ont. Så mycket spiller den amerikanska kulturen trots allt över oss.

Ibland blir JCO lite pratig... beskrivningarna kan bli lite långrandiga... Det gör att det inte kan bli toppbetyg.


Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vad jag levde för


  Köp boken som film på cdon: