bokrecensioner boktips

Vad jag levde för

Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Ämnesord: depression, mat, politik, hälsa, psykologi, religion, kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 1994


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Julafton 1959. En man blir brutalt nermejad på trappan till sitt eget hem och dör i en pöl av blod och avföring. Det enda vittne som möjligen sett något är han elvaårige son, Jerome. Men han tiger som muren och mordet blir aldrig uppklarat. Ett faktum som kommer jaga sonen genom livet.
Åren går och Jerome "Corky" Corcoran lär sig att röra sig i de rätta kretsarna, han blir en känd profil och han kammar hem stora pengar i fastighetsbranschen men spelar bort en del av dem. Ständigt på jakt efter makt, sprit och kvinnor dras han genom sin förföriska styvdotter Thalia in i dramatiken kring en ung svart kvinnas förmodade självmord...

Det är ett både förskräckande och hjärtskärande porträtt av en desperat man som Joyce Carol Oates bjude på i sin tjugofjärde roman. Men också en mörk bild av ett samhälle som vacklar mellan förnyelsetro och hotande förfall. Ett amerikansk 1990-tals inferno.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vad jag levde för :
2007-09-03 18:26
"Barnet hörde skotten och den sladdande bilen och förstod genast, men han hade inte hört, inte förstått, utan stod där bara förlamad. Han var elva år gammal. Nu skulle hans liv rämna."
Barnet är Jerome "Corky" Corcoran, året är 1957. Det han hör är när hans far blir brutalt nedskjuten på trappan till deras hus på julaftons kväll. när man kommer in i romanen är det 1992 den 22 maj. Corky är en känd profil och lokalpolitiker i Union City Han har kammat hem stora pengar i fastighetsbranschen , men spelat bort en del. Det är dygnen före Memorial day och Corky är som vanligt på jakt efter makt, kvinnor och sprit. Han blir indragen i dramatiken runt en ung svart kvinnas självmord. Corky är en i mitt tycke en osympatisk person som inte än blivit vuxen. Han tar inte hänsyn till så många än sig själv. Detta kan bero på hans svåra uppväxt. Boken är fängslande och språket är som vanligt helt underbart när Oates fattar pennan.
Betyg 4
2008-06-19 10:15
Ett djuplodande porträtt av en halvlyckad, alkoholiserad man i ett typsikt USA. Romanen utspelar sig under en långhelg 1992 med återkommande återblickar och tekniskt klarar Oates detta med bravur (förstås). Historien är för det mesta intressant också, vi lär känna huvudkaraktären väldigt väl, det är nästan som man håller till inne i huvudet på honom. Men man gillar honom inte alltid. En intressant känsla.
Oates blick för det amerikanska (sitt) samhället är skarpt, och hennes beskrivning av det känns mitt i prick. Jag har sagt det förr: förståelsen för det amerikanska samhället är viktigare än vi tror för att förstå oss själva - på gott och ont. Så mycket spiller den amerikanska kulturen trots allt över oss.

Ibland blir JCO lite pratig... beskrivningarna kan bli lite långrandiga... Det gör att det inte kan bli toppbetyg.


Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vad jag levde för
Liknande böcker:
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Djävulen på korset
 N. wa Thiongo
Normala människor
 S. Rooney
Sockerormen
 K. Smirnoff
Sockerormen
 K. Smirnoff
Hjärtslagen
 E. Dahlbeck
Karin
 B. Myrberg
Karin
 B. Myrberg
Snälla, krama mig
 A. Gréen