bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Berättaren
Bockfesten
Den blygsamme hjälten
Den sanna berättelsen..
Det gröna huset
Don Rigobertos anteckn..
Keltens dröm
La fiesta del Chivo
Paradiset finns om hörnet
Samtal i katedralen
Till styvmoderns lov
Valparna
Who killed Palomino Mo..
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTant Julia och författaren

 
Originaltitel: La tía Julia y el escribidor
Författare: Mario Vargas Llosa
Genre: Roman
ISBN: 9789113036373
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenI 50-talets Lima arbetar den artonårige Varguitas som nyhetsredaktör på radistostationen Panamericana. Med beundran och förfäran iakttar han sin kollega, den bolivianske demonförfattaren Pedro Camacho, vars melodramatiska radioföljetonger slår alla lyssnarrekord. Men Camachos överhettade fantasi får honom att tappa greppet över sina karaktärer (de dör i ett avsnitt för att återuppstå i nästa) och radiolyssnarnas tålamod börjar tryta.

Varguitas förälskar sig i den fjorton år äldre frånskilda tant Julia och rymmer tillsammans med henne undan släktens hot och trakasserier. Deras alltmer desperata jakt på någon som kan viga dem, varvas med Camachos skruvade radioföljetonger. Till slut tvingas Varguitas konfrontera sin familj medan den totalt utmattade Pedro Camacho hotas av avsked från radiostationen.

Medelbetyg: 4,25 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Tant Julia och författaren :


Almodovar 2004-02-25 17:45
Anses vara en av hans sämre, men jag älskar den.
Betyg 5

Bokhållaren 2012-10-25 12:49
Kärlekens och passionens olika skepnader ställs fram inför våra uppspärrade, förvånade ögon. Och visst småler vi lite? Åtminstone jag, om än understundom med en sorgens tår i ena ögonvrån. (Dessutom lär jag mig vad "svensk romans" är för något. Värdefull kunskap).

» Ta bort» Ändra
Betyg 4

arsenal23 2013-07-05 15:48
Bokrecension
Författare: Mario Vargas Llosa
Titel: Tant Julia och författaren
Originaltitel: La tia Julia y el escribidor
Översättning: Jens Nordenhök
Antal sidor: 322
År: (2010)
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113036373
Mario Vargas Llosa, född 1936 i Arequipa, Peru. Han studerade litteratur och juridik vid San Marcosuniversitetet i Lima innan han flyttade till Madrid i slutet på 50-talet för att doktorera vid Complutenseuniversitet. Han är sedan 1993 spansk medborgare, bosatt i Madrid. Källa: (Nordstedts).
Tant Julia och författaren är delvis en självbiografi. Det är 1950-tal i Lima och 18-årige Varguritas arbetar som nyhetsredaktör på radiostationen Panamericana. Han förälskar sig i den 14 år äldre, frånskilda, ”Tant Julia”. Tillsammans rymmer de undan släktens trakasserier. Vi får följa dem på deras resa för att hitta någon som kan viga dem. En resa som blir alltmer desperat, eftersom det är svårt att hitta någon som är villig att viga dem.
Parallellt får vi följa hur Varguritas både beundrande och förfärande iakttar sin kollega, den bolivianska författaren Padro Camachos vars radioföljetonger slår alla lyssnarrekord. Men Camachos fantasi gör att han tappar greppet om sina karaktärer och hans radiolyssnare tålamod tar till sist slut.
Varguritas tvingas senar konfronteras med sin familj. Och Camachos hotas med avsked.

Från början hade jag lite svårt att komma in i handlingen på grund av Llosas ovanligt långa meningar och många kommateringar, men det gick snart över och jag tyckte romanen var lättläst för att vara en Nobelpristagare. Handlingen var givande och dialogerna var rappa och gav mycket till själva berättelsen. Även gestaltningen av karaktärer och miljöer var mycket bra. Detta var även den första bok jag läst av Mario Vargas Llosa.

Betyg 4/5
Betyg 4

trebor 2014-06-19 12:16
Recension av Tant Julia och författaren


Mario Vargas Llosa föddes 28 mars 1936 i Arequipa i Peru och är journalist och författare.
Mario skriver inom litterär modernismen och postmodernismen. Detta verk hör till postmodernismen på grund av humorn som blandats med allvar. År 2010 tilldelades han nobelpriset i litteratur med motiveringen: "kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".


Berättelsen utspelar sig i 50-talets Lima, Mario Varguito är aderton och jobbar som nyhetsredaktör på radiostationen Panamerican. Varguito pluggar även till advokat och skriver böcker. Han är förälskad i den fjorton år äldre Julia som är frånskild, tillsammans går de ofta på bio. Gemensamt med resten av Lima, så fängslas de av radioföljetongerna som Pedro Camacho skapar. Lyssnarna märker att Pedro blandar ihop namnen på karaktärerna i radioföljetongerna, vilket gör dem irriterade. Karaktärer dör för att återuppstå i nästa avsnitt. Varguito träffar Pedro angående röran, Pedro berättar då i förtroende att karaktärerna blandar ihop sig själv i huvudet. Varguito friar till Julia längre in i berättelsen. De flyr från släkten till chincha, en stad i södra delen av Peru för giftermål. Varguitos pappa är arg på honom, eftersom han har fått nys om deras relation.
Fadern vill inte godkänna giftermålet därför att Varguito är för ung i lagens mening.


Vartannat kapitel handlar om förälskelsen, Julia behandlar honom som ett barn. De har en retsam, flirtig relation som jag inte tycker är märkvärdig. Men det gör absolut ingenting, därför att den berättelsen är mer som ett hjälpmedel för att fånga läsaren i en lek. Berättelsen växlar mellan kollegan Pedro Camacho radioföljetonger och förälskelsen. Jag får även en bild av hur Pedro är som person; fantasifull, och energisk när Julia och Varguito träffar honom. Det blir litterärt lekfullt att radioföljetongerna är färgade av Pedros karaktärsdrag.

hög panna, örnnäsa, genomträngande blick godheten och rättskaffenheten själv.

Pedro Camacho följer en mall med upprepandet av bildspråket av karaktärerna i radioföljetongerna och det fungerar väldigt bra.

Don Federico Téllez Unzátegui äger ett företag som heter AB råttutrotning. Han har vigt sitt liv åt att döda varenda råtta i hela staden. På grund av att råttor åt upp hans spädbarn, han drivs av hämnd och har en skev kvinnosyn.

Att ha barn hade för honom inte något annat syfte än att föra hans korståg vidare.

Han hatade inte kvinnor, men eftersom han varken var erotoman eller ens i mildare grad begiven på sexualitet, vad skulle han med varelser som bäst dög till samlag och köksbestyr?

Missnöjet med att hustrun föder flickor är väldigt komiskt.


Juris doktor Don Pedro Barreda är undersökningsdomare vid första domstolen. En minderårig har blivit våldtagen. Jag får ta del av ett rättsdrama, en man anklagas för våldtäkt och ju mer som nystas i historien desto märkligare utvecklas den.

Sergeant Lituma patrullerar vid en hamn, med poliskollegor.
Där stöter det på en underlig människa.

Han skulle just ta ett steg till när negern plötsligt tog händerna från ansiktet.
Lituma blev fullständigt överrumplad av vad han såg under den toviga, styva, småkrulliga hårbusken – de uppskrämda ögonen, de förskräckliga ärren, den enorma munnen, med utputande läppar som stoltserade med en enda, stor, skarpfilad tand.

De vet inte vad det ska göra med mannen, Lituma får en order som ger samvetskval.


Två mustaschprydda bröder ger sig på Pedro för att de är missnöjda med radioföljetongerna.

-den äldste av bröder släppte iväg en veritabel skur av örfilar mot konstnären (han hade valt örfilar istället för knytnävsslag med hänsyn till sin motståndares lilleputtfysionomi).

Jag älskar boken, det lekfulla sättet Maria Vargas Llosa experimenterar med berättartekniker. Blir fångad av boken och den fastnar ordentligt i huvudet som ett bra verk ska göra. Den svarta humorn kittlar läslusten samtidigt som allvaret ger boken essens.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Tant Julia och författaren


  Köp boken som film på cdon: