bokrecensioner boktips

Keltens dröm

Författare: Mario Vargas Llosa
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113034584


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sir Roger Casement (1865-1916) är en av de mest omskrivna och mytomspunna frihetshjältarna i irländsk historia. Casements ryktbarhet vilar främst på den rapport han sammanställde under sin tid som konsul i den belgiska besittningen Kongo efter att ha bevittnat den grymma behandling som kongoleserna utsattes för. Rapporten väckte så stor uppmärksamhet att kung Leopold II så småningom tvingades avstå besittningen. Senare kom Casement att avslöja gummibaronernas hänsynslösa utnyttjande av ursprungsbefolkningen i Putumayo i det inre av Amazonas. 

Efter att ha adlats för sina insatser i brittisk diplomatisk tjänst började Casement ägna sig åt den irländska kampen för självständighet, men när Påskupproret inleddes 1916 hade Casement redan hunnit gripas av engelsmännen och inväntade sin rättegång, anklagad för förräderi mot Storbritannien.

Utdrag ur boken:
Han tänkte på de barnen som slitits från sina byar, skiljts från sina familjer, stuvats i botten av en motorbåt, fraktats till Iquitos och sålts för tjugo trettio soles till en familj där de skulle få tillbringa sitt liv med att sopa , diska ,laga mat, tvätta och skura toaletter, och bli förlämpade, slagna och ibland våldtagna av sina arbetsgivare eller deras söner. Samma gamla historia. Den ändlösa historien.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Keltens dröm :
2012-10-24 17:41
I den eviga, ständigt pågående kampen - utan början och utan slut - för det människan tror på blir Keltens dröm hans mardröm. Och död.
Betyg 4
2024-03-19 07:14
Huvudpersonen i handlingen är en verklig person . Hela boken är en fictiv biografi, dvs handlinge följer historiska händelser men författaren Mario Vargas Llosa har gett liv åt historien genom att införliva känslor och dialoger i historien.
Roger Casement har varit en äkta frihetshjälte men som många hjältar fick hans liv ett tragiskt slut i ett engelskt fängelse dömd till döden för förräderi mot Engelska kronan.

Roger Casement har gjort en enorm insats när han uppmärksammade England och sedan världen på de diaboliska övergrep som kolonister begav mot infödingar med förevändningar om att de ska frälsla och civilisera dem . Men allt är en förevändning för girighet och den grymhet som begårrs i kronans namn är svår att ta in.

Roger dokumenterar och samlar bevis men undertiden som hans besvikelse motvEngland växer öppnas hans ögon mot andra orättvisor bland anbat det som begås mot hans fosterland Irland.

En viktig bok men kan vara aning svårläst och därför är mitt betyg en stark 3 istället för 4
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Keltens dröm
Liknande böcker:
Den långa våren
 S. Salminen
Landa, andas, lev
 M. Fogelberg Nelson
Var finns Mr. Goodbar?
 J. Rossner
En vilsen själ
 G. Redin
Flicka saknad
 N. Gerami
Rolf
 M. Lindroth
Nuckans hjärtespalt
 M. Lindroth
För såna som oss
 H. Karlsson
Det sällsamma fallet B..
 F. Fitzgerald