bokrecensioner boktips

Gör mig levande igen

Författare: Kerstin Ekman
Genre: Roman
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9100562874


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sigge skriver på en avhandling om Eyvind Johnsson. Ulla samlar in glasögon att skicka till Rumänien. Kajan står på Norrmalmstorg med en insamlingsbössa för Bosniens kvinnor och barn. Blenda sitter i Rinkeby och lappar ihop ett historiskt med sönderfallande sidentyg och Sylvia letar efter kulturarvet i gyttjan under en källare i Gamla stan. Den gamla Oda samlar dem till möten. Förr var de en syjunta. Nu för de samtal i en ond tid.
Men hjälper det att samtala?
Sigge börjar tycka att det är som när flicksopraner övar julsånger. Eller som romaner av Eyvind Johnsson. Det är vackert men det ändrar ingenting. I Europa pågår ett krig. Grymheten tränger sig på. Mörkret finns som en frän lukt utanför fönstren och det växer inne i människorna. Ruth har redan slutat träffa samtalsgruppen. Hon vill ha ordning och reda nu. Särskilt i bostadsområdet.
Att samtala är nödvändigt, hävdar Oda. Hela Kerstin Ekmans roman är i sig ett samtal, angeläget och lekfullt, Med Eyvind Johnssons romansvit om Krilon som skrevs som en motståndsroman i en tid både lik ocj olik vår egen.
Männen i Krilongruppen kände oro för sin värld, ett kväljande äckel som de måste bekämpa. Äcklet väcktes inte av namn som Omarska och Dretelj utan av Dachau, Revensbrück och Birkenau. Då var fienden fullt urskiljbar. Är han det idag?
Berättelsen om de sju kvinnornas tankar och erfarenheter har en mörk fond, men den är full av liv, vänskap och vardag, av både dråpliga och skrämmande händelser. Som en dov understämma löper historien om Mariella, den lilla flickan som letar efter sin försvunna storasyster Rosemarie.
Borde de samtalande kvinnorna ha vetat något om Rosemarie? Hade de kunnat förhindra den otäcka upplösningen?

Eller ligger värld intill värld intill värld med ogenomträngliga väggar?
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gör mig levande igen :
2006-11-14 22:57
"Gör mig levande igen" följer sju kvinnors öden under en dryg månads tid en vinter på nittiotalet. De är av olika åldrar men känner varandra, somliga lärde känna varandra relativt nyss, andras vänskap går långt tillbaka.

Ekman skildrar dessa kvinnors samtal, tankar och funderingar. Och det blir bra. Hon dompterar oss läsare till att använda huvet, läsa vidare för att få förklaringar. Ofta klarnar det, ju mer man läser ju tydligare blir det. Skickligt. .. men i alla stunder blir det inte helt begripligt.
Hallicunerar kvinnorna? Drömmer de? Vad händer?

Eftersom somt övergår min fattningsförmåga kan det inte bli full pott. Men jag kanske är lite trög...
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gör mig levande igen
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom