bokrecensioner boktips

Pukehornet

Författare: Kerstin Ekman
Genre: Roman
Utgivningsår: 1967
ISBN: 9789100156961


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det här är en bok av Kerstin Ekman.

Det är en kriminalhistoria på ett nytt sätt.

Den är kvick, rörande och skärpt.

Och spännande.

Den handlar i Uppsalas undre värld.

Den är mycket svensk.

Den är mycket bra.

Kerstin Ekman (f. 1933) har flera litterära priser i bagaget, inte minst två Augustpris, och hon är en av 1900-talets mest lästa svenska författare. Hon debuterade som deckarförfattare 1959, har suttit i Svenska Akademien och är berömd för sina medryckande skildringar av kvinnors arbete i romansviten "Kvinnorna och staden" som hon påbörjade i början på 1970-talet. Pukehornet utkom för första gången 1967.

Medelbetyg: 1 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pukehornet :
2021-10-07 21:04
Vilket underbart omslag! Tyvärr är det också det enda positiva jag kan säga om den här boken.
Pär "Päronet" Lindblad fungerar som någon form av informell anhörigvårdare åt sin hyresvärdinna, den 76-åriga Agda Wallin. De bor i en rivningskåk i Uppsala. Agda, är enormt fet och ramlar hon omkull så kommer hon inte upp. Det är en mening som upprepas ett flertal gånger om i den här boken. Under ett besök hos Agdas syster som bor i utkanten av Uppsala, ramlar Agda omkull i skogen och drabbas av ett slaganfall. Päronet låter henne ligga kvar och istället för att tillkalla hjälp så bestämmer han sig för att spela upp en charad som ska gynna honom ekonomiskt- inför de andra hyresgästerna att Agda fortfarande är i livet.
Grundidén tycker jag är ganska bra, men absolut ingenting händer av intresse förutom käbbel mellan bokens huvudkaraktär, kallad Päronet och de andra hyresgästerna som alla är osympatiska och med missbruksproblem.
Egentligen borde jag inte vara förvånad över att den här boken inte tilltalar mig. Jag tillhör troligtvis en minoritet som tycker att Kerstin Ekman är en mycket överreklamerad författare. Jag har läst ett flertal böcker av henne under årens gång, men kan ärligt talat säga att jag inte uppskattat någon av dem. Men jag har länge varit nyfiken på hennes tidigaste böcker som mer är inom deckargenren. Nu tror jag att jag helt skippar henne i fortsättningen. Jag ville veta hur boken slutade, något jag ångrar nu. Jag vill mer än något ha tillbaks de timmar jag spenderade på det här skräpet.
Men omslaget tycker jag mycket om.
Bottenbetyg!
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pukehornet
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund