bokrecensioner boktips

Mordets praktik

Författare: Kerstin Ekman
Genre: Roman
Ämnesord: depression, mord, historia, kultur, spänning
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789100123864


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Som en detektivroman tycker kollegan Ida Tjerning att doktor Pontus Revinges liv är. Andlöst spännande säger hans egen hustru. Sedan skrattar de som skator. Han måste hålla dem stången och pappren där alla hans hemligheter står är han tvungen att bränna.
Han hade från början en föraktad tjänst bland stadens prostituerade. Men när han mötte författaren Hjalmar Söderberg blev allt annorlunda. Han lärde sig att liv är handling. Men en handling finns det som inte går att upphäva.
Kerstin Ekman skriver vidare på de fortfarande giltiga frågorna i Söderbergs roman Doktor Glas, och får samtidigt det förra sekelskiftets Stockholm, dess människor, stämningar, hus och gator, att än en gång stiga fram ur skuggorna.
Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mordets praktik :
2009-12-14 06:59
Boken är skriven som en dagbok av en läkare i början av förra seklet som läser och fascineras av Hjalmar Söderberg och speciellt hans bok Doktor Glas. Eftersom jag inte läst något av Hjalmar Söderberg så är de delarna totalt likgiltiga för mig och det var nära att jag slutade läsa efter ungefär 50 sidor.
Men, jag uthärdade och handlingen tog sig. Huvudpersonen blir mer intressant - och om man ska göra en litterär anknytning så tycker jag han och hela stämningen i boken påminner lite om Raskolinikov i Brott och straff.
Sammanfattningsvis: en bok som man måste läsa med eftertanke och koncentration - då blir det godkänt, men inte mer.

Betyg 3
2010-05-19 17:11
Kul med referenserna till doktor Glas. Och språket sätter verkligen tidsandan. En trvlig roman med all sin mörkhet.
Romanen är skriven som en dagbok. Men jag blir aldrig riktigt klok på huvudpersonen. Vem är han och vad driver honom till det han gör (och inte gör). Kanske är jag trög, men han känns inte helt levande.

Men... tillför Ekmans roman något till debatten Söderberg för över hundra år sedan startade? Nej, jag tror inte det. Hon bekräftar mest att dilemmat fortfarande kan aktualiseras.
Betyg 3
2022-02-14 17:35
Mordets praktik Kerstin Ekman 2009 Albert Bonniers Förlag

Pontus Revinge nästlar sig in i Hjalmar Söderbergs liv, både i verklighet och litterärt. Likt doktor Glas skriver Pontus dagbok, de har även samma yrke, men Revinge äger ännu ingen klinik. Jag misstänker att Revinge tidvis identifierar sig med romanfiguren.

Man kan tycka att Revinge är en tragisk figur, formad av sin uppväxt, sitt arbete med de prostituerade, deras underliv, såriga och variga. Mycket är grått i hans liv, men så småningom träder något vackert in, Frida styvdottern hon blir symbolen för det rena, det ouppnåeliga. Pontus kommer att använda samma praktik som doktor Glas, likt honom ångrar han ingenting.

Känns som man kommer honom nära och fast han inte är den trevligaste figuren är det svårt att inte känna en viss sympati för honom. Kerstin Ekman använder det språkbruk som användes vid sekelskiftet, som läsare är jag mycket förtjust i det, det höjer stämningen. Detta är verkligen ett skrivet mästerverk.


Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mordets praktik
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Pissråtta
 D. Renklint
En saga
 S. King