bokrecensioner boktips

Grand final i skojarbranschen

Författare: Kerstin Ekman
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789100126858


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När den välkända författaren Lillemor Troj en dag finner sig läsa manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken gunga under henne. Den är skriven av en kvinna hon känner väl och som vill bli erkänd som författare. De har aldrig blivit vänner men i årtionden varit djupt beroende av varandra.

När man slår igenom litterärt är man en cirkushund som hoppar genom en ring med pappskiva. Hepp! Det vet Lillemor för det är hon som har hoppat. Men hon har hela tiden vetat att en författare är ett dubbelhövdat monster. Nu hotar den andra kvinnan att förgöra den intagande och kloka persona som läsarna tror är Lillemor Troj.

Kerstin Ekmans nya roman är en uppsluppen lek med autofiktionens form och en vass skildring av det litterära livet. Men först och främst är den en berättelse om två mycket olika kvinnor, från femtiotalet och fram till idag, om lögn och sanning, ensamhet och gemenskap.

Lillemor sitter med manuskriptet tryckt mot kroppen och håller händerna över det som om hon skyddade ett foster. Men det är ett huggormsbo hon har vilande mot magen. Paniken stiger inom henne och en lång stund ägnar hon sig åt en plan att ge sig ut i världen och försvinna från landets litterära scen. Att leva långt borta och obemärkt borde vara möjligt med de tillgångar hon har. Hon vill ju kvadda mig tänker hon. Mitt anseende och min berömmelse. Mina läsare som älskar mig. Mig! Faktiskt.
Medelbetyg: 2 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Grand final i skojarbranschen :
2012-07-02 16:21
Första delen av romanen överraskade mig med att vara både rolig och vass. Något hände, luften gick ur. När boken sedan äntligen tog slut var jag lättad. Det blev för mycket smågodis och jag tycker att Ekman fegt gömmer sig bakom Babba och Lillemor. Det antyds många sorgligheter i Lillemors privatliv. Är de också Ekmans? Ne,j Autofiktion ger jag inte mycket för. Men första delen var en härlig satir.
Betyg 3
2013-05-13 20:34
En rolig idé som inte riktigt lyckas fånga mitt intresse hela vägen. Men visst - det är tänkvärt. Hur säker kan man var på att den som ger sig ut för att ha åstadkommit något verkligen är den som står bakom? Och hur viktigt är det hur man framstår som egen person?
Romanen har dock inte samma sug som jag blivit van att få från Ekmans penna. Det blir nästan lite tråkigt ibland.
Betyg 3
2016-12-17 14:03
Ointressant och omständlig. Men så har jag ju heller aldrig förstått mig på storheten hos Kerstin Ekman. Ingenting som åtminstone jag kan rekommendera!
Betyg 1
2018-09-02 10:39
Jag blev intresserad av boken efter att ha läst baksidan då såg jag en historia framför mig som kunde vara bra, men språket gjorde boken att det var svårt att komma in i den och stundvis var den tråkig.
Det fanns kapitel som gick lite lättare att läsa men i det stora hela så var det ingen bra bok.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Grand final i skojarbranschen
Liknande böcker:
Den långa våren
 S. Salminen
Landa, andas, lev
 M. Fogelberg Nelson
Var finns Mr. Goodbar?
 J. Rossner
En vilsen själ
 G. Redin
Flicka saknad
 N. Gerami
Rolf
 M. Lindroth
Nuckans hjärtespalt
 M. Lindroth
För såna som oss
 H. Karlsson