bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Amsterdam
Atonement
Cementträdgården
Domaren
Försoning
Hetta
Kärlekens raseri
Maskiner som jag
Nötskal
På Chesil Beach
Saturday
Uppdrag Sweet Tooth
Liknande böcker:
Queenie
 C. Carty-Williams
Jagad
 J. Oates
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLördag

 
Originaltitel: Saturday
Författare: Ian McEwan
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9170371598
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Lördagen den 15 februari 2003 vaknar hjärnkirurgen Henry Perowne före gryningen. Han går fram till fönstret och uppfattar genast en skrämmande syn, ett brinnande flygplan på väg in mot London. Är det en terroristattack? Har det att göra med kriget mot Irak som snart ska bryta ut?

Det visar sig dock vara falskt alarm. Men denna händelse blir ändå som ett tecken för Perowne. Den lördag som nu börjar kommer att bli en mycket speciell dag i hans liv. Annars är han en lycklig man: framgångsrik i sitt yrke, med ett
stabilt äktenskap och två begåvade barn som han visserligen grälar med om världshändelserna men ändå är omåttligt stolt över. Sin sköna lediga lördag tillbringar han som så många andra med att stressa runt i London. Staden är igenkorkad på grund av en jättelik demonstration mot kriget. Perowne försöker ta en smitväg med sin bil och bucklar till ett annat fordon. Han råkar i gräl
med föraren, en ung, hotfull man vid namn Baxter. Och innan dagen är slut kommer de två att mötas igen - på ett mycket mera dramatiskt sätt.
Utifrån en koncentrerad berättelse om 24 timmar i en mans liv bygger Ian McEwan en associationsrik roman som skildrar såväl samtiden med krig och terrorism som de allmängiltiga frågorna om vad som styr en människas liv.


Medelbetyg: 3,75 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Lördag :


helix 2005-10-29 23:11
"Lördag" utspelar sig under 24 timmar en februaridag. Vi får följa dagen genom neurokirurgen Henry Perownes ögon. Författaren beskriver förutom de verkliga händelserna under dagen, även huvudpersonens tankar och refelktioner. Han funderar på terroristhot, riktigheten i inavsionen av Irak som står för dörren, Tony Blairs förmåga att ljuga trovärdigt och dyl. Men han funderar även över mer jordnära saker, som sina egna barns färdigheter, sin svärfars knarriga humör...

Ian McEwan har i "Lördag" lyckats skapa en fantastiskt realistisk närvaro. Inte en händelse slinker igenom utan att man tycker sig uppleva den verkligt. Han bemödar sig med att göra verkligt bra personporträtt, och hans detaljerade beskrivningar av tex neurokirurgioperationer, squashmatcher och demens är lysande. Detaljrika. En fröjd att läsa. Men även om språket flyter på fint (bra översättning), blir det inte lättläst. Många partier är tunga, inte minst för deras intellektuellt tankeväckande innehåll.
Ett bra alster, som förtjänar högt betyg.
Betyg 4

Zenmuron 2010-11-24 23:49
Ian McEwans är en fantastisk författare. Blicken skär som en kniv i smör genom hans ord. Jag hoppas han får nobelpriset en dag. Har precis läst ut lördag och jag tycker verkligen om den. På en dag i Henry Perownes liv berättar McEwan hela neurokirurgens liv. Mer eller mindre.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Lördag


  Köp boken som film på cdon: