bokrecensioner boktips

Lördag

Originaltitel: Saturday
Författare: Ian McEwan
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9170371598


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lördagen den 15 februari 2003 vaknar hjärnkirurgen Henry Perowne före gryningen. Han går fram till fönstret och uppfattar genast en skrämmande syn, ett brinnande flygplan på väg in mot London. Är det en terroristattack? Har det att göra med kriget mot Irak som snart ska bryta ut?

Det visar sig dock vara falskt alarm. Men denna händelse blir ändå som ett tecken för Perowne. Den lördag som nu börjar kommer att bli en mycket speciell dag i hans liv. Annars är han en lycklig man: framgångsrik i sitt yrke, med ett
stabilt äktenskap och två begåvade barn som han visserligen grälar med om världshändelserna men ändå är omåttligt stolt över. Sin sköna lediga lördag tillbringar han som så många andra med att stressa runt i London. Staden är igenkorkad på grund av en jättelik demonstration mot kriget. Perowne försöker ta en smitväg med sin bil och bucklar till ett annat fordon. Han råkar i gräl
med föraren, en ung, hotfull man vid namn Baxter. Och innan dagen är slut kommer de två att mötas igen - på ett mycket mera dramatiskt sätt.
Utifrån en koncentrerad berättelse om 24 timmar i en mans liv bygger Ian McEwan en associationsrik roman som skildrar såväl samtiden med krig och terrorism som de allmängiltiga frågorna om vad som styr en människas liv.

Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lördag :
2005-10-29 23:11
"Lördag" utspelar sig under 24 timmar en februaridag. Vi får följa dagen genom neurokirurgen Henry Perownes ögon. Författaren beskriver förutom de verkliga händelserna under dagen, även huvudpersonens tankar och refelktioner. Han funderar på terroristhot, riktigheten i inavsionen av Irak som står för dörren, Tony Blairs förmåga att ljuga trovärdigt och dyl. Men han funderar även över mer jordnära saker, som sina egna barns färdigheter, sin svärfars knarriga humör...

Ian McEwan har i "Lördag" lyckats skapa en fantastiskt realistisk närvaro. Inte en händelse slinker igenom utan att man tycker sig uppleva den verkligt. Han bemödar sig med att göra verkligt bra personporträtt, och hans detaljerade beskrivningar av tex neurokirurgioperationer, squashmatcher och demens är lysande. Detaljrika. En fröjd att läsa. Men även om språket flyter på fint (bra översättning), blir det inte lättläst. Många partier är tunga, inte minst för deras intellektuellt tankeväckande innehåll.
Ett bra alster, som förtjänar högt betyg.
Betyg 4
2010-11-24 23:49
Ian McEwans är en fantastisk författare. Blicken skär som en kniv i smör genom hans ord. Jag hoppas han får nobelpriset en dag. Har precis läst ut lördag och jag tycker verkligen om den. På en dag i Henry Perownes liv berättar McEwan hela neurokirurgens liv. Mer eller mindre.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lördag
Liknande böcker:
Skamgrepp
 L. Joelson
Drömmen om Ngong
 L. Hagerfors
Framåt natten uppklarn..
 L. Hagerfors
Natten
 S. Gordan
Topekaskolan
 B. Lerner
Trilogin
 J. Fosse
Detaljerna
 I. Genberg