bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Amsterdam
Atonement
Cementträdgården
Domaren
Hetta
Kärlekens raseri
Lördag
Nötskal
På Chesil Beach
Saturday
Uppdrag Sweet Tooth
Liknande böcker:
Flickan med silverhåret
 M. Sandemo
Trolldryck
 D. Edqvist
Dödskaravanen
 M. Erasmie
Fackelbäraren
 B. Cornwell
King Rat
 J. Clavell
Trots allt
 H. Sidoli
The children's book
 A. Byatt
Den eviga elden
 K. Follett
Natt över Oslo
 M. Fors
Domens dag
 R. Olofsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFörsoning

 
Originaltitel: Atonement
Författare: Ian McEwan
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, historia, kärlek
ISBN: 9170373493
 
Spänning:  4
Romantik:  6
Lärorik:  3
Sorglig:  8

KÖP BOKEN ONLINE


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Året är 1935 och på sommarens varmaste dag står 13-åriga Briony Tallis i fönstret till sitt flickrum och ser sin äldre syster Cecilia ta av sig kläderna och dyka ner i trädgårdens fontän, mitt framför ögonen på deras barndomsvän Robbie Turner.

Det blir upptakten till en besynnerlig och skrämmande dag, och innan den är slut kommer de tre ungdomarnas liv att ha förändrats för alltid. Robbie och Cecilia kommer att ha överskridit en gräns vars existens de inte ens anat, och de blir offer för den yngre flickans fantasier, medan Briony begår en handling hon kommer att tillbringa resten av sitt liv med att försöka sona.

Försoning är Ian McEwans hittills främsta roman, en väldig episk berättelse som för oss från lantlig idyll i 1930-talets England via andra världskrigets Frankrike och London till vår egen tid. Det är berättelsen om en kärlek som lyckats överleva trots allt, om skam och skuld och förlåtelse. Men det är också en skrämmande naken skildring av krigets fasor och hur det påverkar de människor som drabbas.

Medelbetyg: 3,75 (8 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Försoning :


faith 2005-06-28 12:06
En verkligt bar bok om andra världskriget, och om en flicka som gjorde något förfärligt. Som 13-åring såg Briany Tallis en scen mellan sin storasyster och städerskans son, och detta fick den fantasifulla flickan att dra förhastade slutsatser, vilket hade ödesdigra konsekvenser för alla tre. Hela boken blir en försoning.

Boken är verkligen väl skriven med sympatiska personer och olika synvinklar. Man bara läser och läse. Ända från första sidan visste jag att det var nåt verkligt bra jag höll på att läsa. Boken är delad i tre delar, som dock är väldigt annorlunda. Fösta delen utspelar sig år 1935 då Briany begår det ödesdigra "brottet" som hon föröker försone hela resten av sitt liv. DEn andra och den tredje delen utspelar sig 1940, och handlar om Robbie Turner, städerskans son, och den brittiska armens retrett från Frankrike, respektive om Briany, som jobbar på ett sjukhus i London under kriget. McEvan har fått med mycket, och hela boken är verkligt intressant.
Betyg 4

okidoki 2008-01-06 12:52
Nu när det är aktuellt att se filmen, passar det bra att flagga för den enda underhållande bok som den prisade författaren McEwan har skrivit. Den är spännande, lärorik och fängslande skriven. Engelsmännens reträtt genom Frankrike är mästerligt beskriven.
Betyg 4

Fayance 2008-02-27 06:37
En oerhört bra bok. Jag tycker väldigt mycket om handlingen, särskilt första delen av boken. Så livfull och känslig. Tyvärr blev andra delen lite långtråkig för mig, men detta drar inte alls ner på betyget. Och det är också bra att det gjorts en så underbar filmatisering av den!
Betyg 5

helix 2008-07-25 10:22
McEwans roman "Lördag" utspelar sig under endast en dag. I "Försoning" använder han sig av det greppet genom den första delen - halva romanen. Han gör detta mästerligt, nästan overkligt bra. Inspiration har han fått, kan jag tänka, ganska mycket från Virginia Woolf (han antyder ju det själv i romanen också), men till skillnad från henne driver han skickligt en intrig också.
Romanen glider över i de andra delarna och tiden flyter på i mera normal "romantakt". Och hans beskrivningar av krigets fasor är fascinerande att ta del av. Då men ar jag inte bara tillbakadragandet från Frankrike, utan (kanske i synnerhet) händelserna på sjukhusen i London som får ta emot de reträtternade soldaterna. Intressant vinkel.

Jag gillar särskilt slutet.

Läsningen av "Lördag" ibland kunde kännas lite torr och akademisk, det finns spår av det även i denna roman, men inte alls lika tydligt. Det är ett plus.
Betyg 4

jossansten 2008-09-23 00:13
Hmm. Nä, alldeles för långtradig. Hände inte mycket, kändes ganska meningslös stundtals. Funderade många gånger på att sluta läsa - vilket är väldigt ovanligt för att vara mig. Har aldrig varit mycket för krigsskildringar. Slutet gav dock en bra vändning.
Betyg 2

turkos 2009-02-21 15:07
Jag gillar den här boken mycket. Till en början tyckte jag att språket var alldeles för pretentiöst och onödigt högtravande, men allteftersom jag fortsatte läsa och blev mer och mer fängslad började jag tycka om Ian McEwans beskrivningar och hans förmåga att skriva intressant.

Jag tyckte om den första delen väldigt mycket. En halv bok som utspelas under en enda eftermiddag skulle kunnat vara långdraget skrivet av någon annan författare. Under andra delen av boken, då Robbie är i krig, sjönk mitt intresse lite, men även de sidorna sträckläste jag. Jag gillade bokens tredje del skarpt.

Bokens slut, de allra sista sidorna, var det mest gripande och bästa slut jag läst på länge.
Betyg 5

Malvin 2012-12-13 19:47
För att tala klarspråk - detta är från början till slut; kompakt trams och usel smörja. Jane Austen, systrarna Brontë och deras jämlikar kan vila lugnt ett tag till. Ian McEwan, som obegripligt nog rankas som en av de bästa nutida brittiska författarna är en värdig ersättare. Berättargreppet är dock smart. Han fritar sig själv från misstanken att ha formulerat detta sega dravel genom att låta en av bokens huvudpersoner, den hysteriska Briony, vara författaren. Man får därmed tugga i sig en hel del. Bland annat 4 sidor (fyra!) där storasystern Cecilia väljer klänning och piffar till håret inför kvällens middag. Så går det till nästan hela tiden. Allt, allt, allt ska beskrivas ordrikt och utförligt in i minsta och mest meningslösa detalj och adjektiven staplas på varandra tills man kräks och utbrister: - Men för helvete! Kom igen nu! 

Ett gott råd: Läs inte det här skräpet; välj något annat. Vad som helst.
Betyg 1

chrille112 2015-10-04 17:25
Kämpade mig igenom 100 sidor, gav sedan upp. Men se gärna filmen, den är bra.

Skriv egen bokrecension till FörsoningKÖP BOKEN ONLINE

  Köp boken som film på cdon: