bokrecensioner boktips

Damen med enhörningen

Författare: Tracy Chevalier
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170013136


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jean Le Viste, en adelsman i 1400-talets Frankrike, nära knuten till det kungliga hovet, uppdrar åt en parisisk konstnär att skapa tapetmönster för sex vävnader till husets Grande Salle. Han vill på detta sätt markera släkten Le Vistes stigande status och betydelse.
Nicolas des Innocents, konstnären, är en kvinnokarl och rumlare. Han har mest målat kvinnoporträtt och miniatyrer åt hovet och tvekar inför den krävande uppgiften. Men inspirerad av Jean Le Vistes unga dotter Claude, som han förälskar sig i, skapar han en rad målningar som ska komma att förtrolla en hel värld.
Georges de la Chapelle, välrenommerad vävmäster i Bryssel, inser att arbetet med de sex vävnaderna blir hans livs utmaning. Aldrig förr har han åtagit sig ett uppdrag som sätter så mycket på spel - inte bara för honom och hans vävare, utan också för hans hustru och dotter, visar det sig. Och när målaren från Paris stiger in i Georges verkstad, blir han en medelpunkt för dem alla som frestar, förför och förskräcker.


Medelbetyg: 3,8 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Damen med enhörningen :
2005-08-16 15:27
Hej!
Ganska trevlig bok, men Flickan med pärlörhänget är bättre tycker jag.
Romantisk och historisk.
Betyg 3
2005-12-09 16:32
Det här är en fin historia om människor och ett konstverk som förändrar de båda utan och innantill.
Som Chevalier gjorde i 'Flicka med pärlörhänge' har hon även denna gång utgått från ett känt konstverk. Detta gör bara historien bättre och mer intressant. (Hon måste vara en av de mest pålästa författare som finns med en bred fantasi)
Betyg 5
2006-04-17 22:07
Jag har tänkt på det, och det här är nog den bästa bok jag någonsin läst (och ja, jag har läst många böcker). Jag vet inte fall man ska vara i en viss ålder för att uppsatta boken, men jag är 17 så det kan man ju använda som riktlinje om man vill.

Författaren skriver varje kapitel i jag-form utifrån de olika karaktärernas synvinkel samtidigt som hon för handlingen framåt. Man får aldrig känslan av att man står och trampar på samma ställe eller upplever att man bara läser om samma sak om och om igen fast ur ett annat perspektiv (vilket givietvis också kan vara underhållande). Jag tycker att ett skäl till att läsa den här boken är av den enkla anledningen att ta del av den otroliga tekniken Tracy Chevalier använder sig av så skickligt!

En annan av bokens främsta förtjänster jag gärna tar upp är att författaren ger en så pass bra bild att man kan förstå vad varje enskilld karaktär tänker trots att kapitlet man läser berättas av någon annan karaktär som är iaktagare.

(Jag funderade på fall jag skulle nämna vad jag tyckte om slutet, men i och med att det alltid är en smaksak så låter jag det vara osagt. Men om du ser boken medan du handlar i mataffären, så tveka inte att lägga den i korgen!)

Historien flyter på och man man vill inget annat än att följa med!!
Betyg 5
2006-04-25 14:03
Boken var bra och intressant att läsa, den var lite sorlig också tycker jag.
Betyg 3
2007-07-03 21:27
Jag fortsätter köpa Chevaliers böcker i hopp om att någon skall komma upp i samma klass som Flicka med pärlörhänge... än så länge tre besvikelser....
Betyg 2
2007-08-22 12:19
Välskriven med fin handling.
Jag tycker den är lika bra som Flicka med pärlörhänge, om inte bättre.
Betyg 4
2008-09-06 10:49
En helt klart läsvärd bok! Jag tyckte om att hon delade upp kapitlen i olika karaktärers synvinkel, så blir historien inte så platt och det hinner inte heller bli tråkigt.
Betyg 4
2008-11-26 21:39
Vilken trevlig överraskning! I början tyckte jag inte om boken, den kändes falsk på något sätt, men den tog sig efter första hundra sidor. Jag blev fångad av den fina stämningen. Historien var också bra ock skickligt skriven. Lite sorlig på vissa ställen. Ingenting nytt under solen, egentligen, tror jag att boken vill förmedla, karlek, konst, grymhet, kvinnokarlar och ädla motiv har alltid funnits, Det var väldigt intressant att läsa om arbetet med de sex vävnaderna.
Betyg 4
2010-08-16 19:19
Jag tycker att detta är Tracy Chevaliers absolut bästa bok och rekomenderar den starkt.
Betyg 5
2012-07-11 07:53
Tyckte inte det var något speciellt med Damen med enhörningen , trodde boken skulle vara bättre eftersom den har fått bra recentioner. Den är läsvärd med lämnar inga spår efter sig .
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Damen med enhörningen
Liknande böcker:
Min Martina
 J. Jordås
Vildingarna
 D. Eggers
Refug
 M. Houllebecq
Änglarummet
 E. Klingberg
Kallmyren
 L. Marklund
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup
Vintervålnader
 K. Mosse