bokrecensioner boktips

Den blå färgen

Författare: Tracy Chevalier
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9789132328510


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ella Turner och hennes man flyttar från USA till Frankrike. De hamnar i en idyllisk liten by i sydvästra Frankrike och Ella förälskar sig genast i atmosfären i det gamla huset de får hyra. Men det visar sig vara en sluten värld hon kommit till, där byinvånarna ser med misstänksamhet på det utländska paret. För att bryta sin ensamhet börjar Ella intressera sig för sin franska bakgrund och den familj hon härstammar från, släkten Tournier, med anor från just denna trakt.

Isabelle Tournier kallades 'La Rousse' på grund av sitt sprakande röda hår. Hon växte upp i en fransk by som just nåtts av den stränga kalvinistiska väckelsen och hon blev tidigt misstänkliggjord och förtalad, anklagad för häxkonster och hånad för sin tillbedjan av den heliga jungfrun. När hon blev ingift i den högdragna familjen Tournier blev det inledningen till ett dramatiskt kvinnoliv som Ella Turner, hennes sentida släkting, börjar intressera sig för fyrahundra år senare.

Ellas sökande efter sina rötter blir en resa tillbaka till det förflutna där parallellerna till hennes eget liv är många. Det som börjar som en oskyldig släktforskning visar sig bli mer omtumlande än hon kunnat föreställa sig. Och när sanningen läggs i dagen om vad som hänt Isabelle, släktingen från 1500-talets Frankrike, tvingas Ella själv ta ställning till sitt liv och till sina känslor för de två män som står henne närmast.

Medelbetyg: 3,96 (24 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den blå färgen :
2004-06-28 22:45
Ännu en helt underbar bok av Tracy Chevalier. Den räcker inte ända upp till en femma som de andra. Men verkligen läsvärd, jag slukade den på en dag.
Betyg 4
2005-03-18 08:06
När vi var i Stockholm i julas fick jag ett sånt infall att vi på vägen till båten skulle sticka in i nån bokhandel, och sen måste jag ju bara köpa nånting. Det blev ett par Chevalier-böcker, och det visade sig vara ett mycket lyckat köp.

Den blå färgen var ännu bättre än Flickan med pärlörhänge, vilken var den första Chevalier-boken jag läste (vilken skulle det annars ha varit). Pärlörhänget var nog en mycket trevlig bok, men jag kan för mitt liv inte komma ihåg hur den slutade, och mina minnen av handlingen är också lite diffusa. Så kommer det nog inte att bli med Den blå färgen. Där har Tracy Chevalier verkligen lyckats! Sättet på vilket hon varvar mellan de två berättelserna om en kvinna under den calvinistiska reformationen på 1500-talet och en kvinna i nutid är väldigt lycket. Man vill bara läsa och läsa.

Men en sak som jag började fundera över är om franska byar verkligen är sådana som den som beskrivs i boken. Väldigt skeptiska mot nykomlingar och med en massa skvaller. Är det så på riktigt, eller är det bara nåt som författare skriver om, för tex Joanne Harris ger också en liknande bild i sina böcker. Annars också finns det förrästen en del likheter mellan Tracy Chevalier och underbara Joanne Harris. Efter dethär ska TC definitivt rymmas med på listan över mina favoritförfattare!
Betyg 4
2005-03-20 10:46
Ella flyttar med sin man för ett arbete i Europa, de hamnar
i den lilla idylliska men något slutna by i sydvästra Frankrike.
Med sitt eget Franska ursprung gör hon upptäckter i trakter av byn.

I en underbar skildring varvar hon sin egen historia med de upptäckter
hon gör av sina förfäder.

En klart läsvärd bok!

Betyg 4
2005-04-15 21:31
Ella flyttar till Frankrike tillsammans med sin make Rick när han får ett jobb där. Vid första anblicken verkar den lilla staden de kommit till mysig och trevlig, men efter alltför kort tid märker Ella av hur misstänksamma och skvallriga invånarna är.
Under sina händelselösa dagar, medan Rick är på jobbet, beger sig Ella iväg till stadens bibliotek där hon möter Jean-Paul, en fascinerande man som kommer hjälpa henne med sin släktforskning och kommer att betyda mer för henne än en vän.

Isabelle lever under femtonhundratalet och är en släkting till Ella. Isabelle gifter sig med en man som inte älskar henne, han vill bara göra sin moder upprörd, och tillsammans får de tre barn; Petit Jean, Jacob och Marie. Men mannens mamma Hannah, avskyr den rödhåriga Isabelle som hon tror utövar häxkonster, och hon avskyr även Isabelles dotter och avbild Marie som blir mer och mer lik sin mamma för varje dag som går.

De två berättelserna som utspelas under så olika tider, vävs samman på ett bra och intressant sätt. Tracy skriver fängslande och jag måste medge att detta är den bästa bok jag läst av henne, och även en av de bästa böcker jag någonsin läst. Berättelsen om Ella tycker jag dock var lite intressantare en den om Isabelle, men utan varandra hade ingen av berättelserna varit fullkomlig. Rekommenderar denna bok till alla som gillar att läsa om historia, nutid, kärlek och även lite spänning.
Betyg 5
2005-07-23 20:01
Hmm.... Nivån på Flicka med pärlörhänge tycks Chevalier inte klara av att komma upp i mer... Har läst När änglar faller som inte heller var någon höjdare.... Den blå färgen ligger nånstans mitt emellan dom två...
Betyg 3
2005-08-10 15:44
Inte lika bra som Flicka med pärlörhänge, men väldigt annorlunda och klart läsvärd.
Betyg 4
2005-08-16 15:31
Hej!
Tyckte bättre om flickan med pärlörhänget, men denna är bra denna också. Tycker om historiska romaner
Romanen består av två parallella berättelser. Den ena utspelar sig på 1900-talet och den andra på 1500-talet i Frankrike.

Betyg 4
2005-10-23 16:55
håller med mana om att den var bättre än flicka med pärlörhänge ... och den är en av dom bästa böcker jag läst ...
det var det här vanliga MEN det fanns även en mystik i den här boken som jag verkligen gillade ...
jag grät faktiskt när jag var på sista sidan ... den slutar på ett mystiskt/tragiskt sätt ...
det var en riktig läsupplevelse ... jag säger bara läs den.
Betyg 5
2006-01-09 12:38
Jag tyckte denna boken var väldigt bra. Men jag håller med mana, historien om Ella var lite intressantare än den om Isabelle men de skulle inte funka var för sig och och det var lite tjusningen med boken.
Betyg 5
2006-04-26 08:44
Inte lika bra som Flicka med pärlörhänge, men det är en bra bok. Berättelsen om Isabelle Tournier är dock bättre än berättelsen om Ella. Men helt klart en bra bok. Den kunde vara lite långtråkig ibland.
Betyg 3
2006-05-03 11:57
En en helt ok bok av Tacy men hon har gjort bättre böcker.
Den kunde gå från att var bra till lite trist faktiskt. Det fann saker om gjorde det lite mindre roligt att läsa. Jag har lite svårt med att sätta betyg på den här. Men det blir en stark 2.
Betyg 2
2006-07-15 14:05
Måste säga att denna föll mig bättre i smaken än "Flickan med pärlörhänget". Gillar mystiken runt Isabelle Tournier, men den parallella berättelsen om Ella kändes inte lika starkt. I det hela en bra bok som man ogärna lägger ner.
Betyg 4
2006-07-31 14:23
Jag älskar denna boken, den är tragisk, den har mycket historia, kärlek är också att av huvudämnerna. Den är annorlunda boken, den skriven på ett sätt som går rätt in i hjärtat. Jag skulle verkligen läsa den, mycket bra skriven!
Betyg 4
2006-10-29 17:23
Jag läste denna innan jag läste "Pärlörhänget", och för mig är denna bättre. Även tidigare har jag tilltalats av upplägget att berätta två historier parallellt, i två olika tidsåldrar. Detta fungerar alldeles utmärkt här, där vi får följa nutida Ella, som börjar forska i sin släkts historia i en liten fransk by, och då börjar nysta upp historien om sin släkting Isabelle.

De två olika berättelserna vävs samman på ett smakfullt sätt, som lyckas hålla läsarens intresse levande genom hela boken. Klart underhållande läsning, på en behagligt avslappnad nivå.
Betyg 4
2007-05-30 14:59
En väldigt spännande och intressant bok. Lärorik dessutom. Chevalier har lyckats igen! En blandning av romantik, spänning och historik. Jag kunde inte sluta läsa den. Läste den på två dagar. Helt underbar!
Betyg 5
2007-08-29 12:37
Ganska bra bok med hemskt slut. Jag tyckte bara inte om då nutid och 1500-tal blandades, tycker att handlingen skulle gott ha kunnat stanna hos Isabelle Tournier... Så därför får den en svag fyra.
Betyg 4
2008-02-17 19:05
Underbar! Historisk roman och nutidsberättelse i en fantastisk förening. Jag tyckte bättre om Den blå färgen än Flicka med pärlörhänge, mer min sorts bok.
Mycket, mycket bra och läsvärd bok!
Betyg 5
2008-06-04 20:30
Jag gillade verkligen den här boken. Den var inte alls som jag hade förväntat mig och jag gillade det lite mystiska och oförklarliga.
En helt klart läsvärd bok!
Betyg 4
2009-07-07 15:18
Tracy Chevaliers debut. Det är kanske därför karaktärerna inte är fullt utvecklade, och sista delen av boken blir en besvikelse. Är det bara jag som inte fattar vad som hänt med Isabelle på slutet?
Trots sina brister var boken en ganska fängslande läsning. Inte så bra som Damen och enhöringen och Flicka med pärlörhänge, men mycket varmare än När änglar faller.
Betyg 3
2011-03-17 15:53
Jag läste den för bara några månader sen och kan knappt minnas den.. Inget starkt intryck alltså, de andra böckerna jag läst av henne kommer jag däremot ihåg
Betyg 1
2012-04-10 21:14
Boken var läsvärd! Första ja läst av författeren. Den var småtrevlig att läsa.
Betyg 3
2012-11-25 18:20
En bok som jag fann mycket fängslande. De band som finns mellan Isabelle från 1500-talet och Ella från nutiden är starka. När Ella och hennes man flyttar till Frankrike börjar Ella drömma om en mycket speciell blå färg och hon börjar sitt sökande efter sina rötter.
Romanen fashinerar och berör. Jag tyckte boken var mycket bra.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den blå färgen
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain