bokrecensioner boktips

När änglar faller

Författare: Tracy Chevalier
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9132327072


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Av författaren till Flicka med Pärlörhänge. Det är januari 1901 - dagen efter drottning Victorias död. Hela London bär sorg. På en välkänd kyrkogård i staden har två familjer valt att besöka sina familjegravar som råkar ligga intill varandra. Redan vid detta första möte blir Gertrude Waterhouse chockerad av Kitty Coleman, iförd en elegant, blå klänning. Själv är hon svartklädd som konventionen påbjuder. Till skillnad från familjen Waterhouse, som håller hårt på de viktorianska idealen, är Colemans öppna för det nya seklets strömningar. Men de jämnåriga döttrarna i familjerna finner varandra genast - till de vuxnas irritation blir Maude och Lavinia bästa vänner, trots att de inte har mycket gemensamt. Det är mot denna bakgrund som Kitty Coleman försöker bryta sig loss från de konventioner som låser henne i det borgerliga hemmet. Men hennes längtan efter ett eget liv får katastrofala konsekvenser för henne själv, hennes man och dotter - och i lika hög grad för familjen Waterhouse.

Medelbetyg: 3,67 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av När änglar faller :
2004-02-01 22:16
Även denna bok av Tracy Chevalier är underbar, den utspelar sig lite senare än flicka med pärlörhänge nämligen i början av 1900 talet. Underbara miljöskildringar och fängslande läsning .
Betyg 5
2005-03-26 13:35
Gertrud Waterhouse och Kitty Coleman tycker inte särskilt mycket om varandra. När deras jämnåriga döttrar Lavinia och Maude blir bästa vänner är det ingen av dem som känner sig särskilt nöjd.
Kitty sitter för det mesta hemma och läser förutom när hon följer med Maude och Lavinia till kyrkogården som de två flickorna älskar att besöka. Men en dag stöter Kitty på mrs Black, en kvinna som öppnar Kittys ögon för kvinnans rättigheter och att kvinnor bör få rösta (boken utspelar sig i början av nittonhundra talet). Kittys man känner ett skarpt missnöje mot Kittys nya liv precis som Gertrude och hennes make gör. Den enda som verkar vara på Kittys sida är mrs Black och de andra suffragetterna.

Alla personer i denna bok får man läsa om vad just den tycker om saker som inträffar, och det tycker jag är mycket bra. Att först få se hur exempelvis Maude tänker om någonting som hennes mamma har gjort, och sedan få läsa det ur Kittys synvinkel. Det vidgar vyerna enromt.
Boken var också mycket lättläst men ändå bra skriven och helt klart fängslande.
Detta är en bok som börjar ganska oskyldigt men på något vis drivs mot en (eller flera?) katastrofer.
Betyg 4
2005-04-14 08:13
Tracy Chevalier är helt underbar. Varje bok jag läser av henne är ännu bättre än den föregående! Med när änglar faller han hon verkligen lyckats! Det handlar om familjerna Coleman och Waterhouse, som är två väldigt olika familjer under 1900-taltes första årtionde. Familjerna har sina familjegravar brevidvarandra på kyrkogården, och allt börjar från att de träffas där dagen efter att drottning Victoria har dött, och familjernas döttrar blir bästa vänner... Kyrkogården och gravarna är väldigt centrala i hela boken. Den är liksom byggd kring detta. När jag började läsa boken trodde jag aldrig att den skulle bli så dramatisk som den blev, men jag borde ju snart känna Chevalier förtås.

Det bästa med boken är dock berättartekniken tror jag. Alla ens lite vesäntliga personerna får nämligen sin röst hörd. Kapitlen berättas i jagform från olika personers synvinkel. Man får verkligen ett vitt perspektiv på händelserna. En mångsidig bild. Annars också är personerna underbara och sympatiska. Kvinnosakskvinnan Kitty Coleman, hennes dotter Maude, allvarlig och fiffig. Gertrude Waterhouse, samlad och lugn, hennes ytliga och lite dumma dotter Lavinia... Gravgrävaresn kvicka son Simon. Kittys svärmor som vill styra och ställa i hennes hus. ... Ibland skrattar man tom åt deras liv och attityder.

Ja, o sen änglarna som faller. Det faller faktiskt en hel del änglar i boken. Först är det Lavinias älskade ängelstaty på Waterhouse' grav, stjärnfallen som Lavinia envisas med att är änglar som faller när de är på väg med nåt viktigt bud till jorden. Till slut faller även en hel del viktigare änglar...

Denhär recensionen är inte på långa vägar god nog för denhär boken. Den var helt underbar, och man skulle verkligen kunna skriva en fin recension av den (inte bara en bokhyllan-recension, utan en såndär riktig skolrecension). Men dethär blev lite "flummigt"...
Betyg 5
2005-11-28 09:56
En underbar bok. Och vilken vacker titel!
Den är spännande och man får ta del av många människors liv och tankar vilket gör att man förstår och lider med dem mycket bättre. Man relaterar till de olika personerna i boken på olika sätt och de beskriver alla olika delar av samhället, var och en på sitt sätt.
Chevalier beskriver med vackra och berörande ord vilket får läsaren fast. Hon är utan tvekan en av mina favoritförfattare för tillfället.
Betyg 5
2006-01-06 19:08
Läsvärd - men inget mer anser jag. Tycker att den var lite seg och långtråkig emellanåt. Men trots allt inte den sista boken jag kommer läsa av denna författare.
Betyg 3
2006-07-22 18:36
Det är lite svårt att hålla isär berättelserna, när det är så många personer man sak hålla reda på. Det är en bra handling.
Betyg 3
2006-07-30 00:37
En välskriven historia om Englands forna samhälle. Man blir imponerad hur hon har delat upp boken, jag hoppas verkligen dom gör denna boken till en riktigt bra film.
Det går inte en dag utan att jag tänker på en scen hon förklara där en frun av familjerna hade råkat vsia sin vrist och lite mer av benet framför människor, den insideten är fascinerande.
Men i vissa lägen blevd enna boken trög, hon Tracy har en förmåga att förklara för mycket, som Dan brown gör i Da vinci Koden, kan bli tjatigt.
Betyg 4
2006-10-24 11:09
gick ju att läsa när man åker spårvang men inte något som fastnade hos mig...
Betyg 3
2007-08-31 09:09
Mycket välskriven och bra, intressant då det är skrivet ur flera synpunkter. Fick mig bli lite mer intresserad av 1900-talet. Är ändå väldigt sorglig, jag blev ganska vemodig särskilt när jag läste den andra gången, den har ett slags deprimerande djup som Chevaliers andra böcker saknar.
Betyg 4
2008-06-05 08:54
En välskriven bok men inte mycket mer. Jag blev aldrig riktigt engagerad.
Betyg 3
2008-06-12 10:16
Jag föll fullständigt för Tracys "Flicka med pärlörhänge", och var bara tvungen att läsa något mer av henne, bara för att bli riktigt besviken. (Fast det är klart att det är svårt att leva upp till en så förtollande succé).
"När änglar faller" är ljusår ifrån "Flicka med..." och den griper aldrig tag i mig på något positivt sätt. Dessutom känns det som att man går igenom en deppression när man läser den.
Betyg 2
2009-05-21 09:54
Jag tycker sätter boken är skriven på, lite som e dagbok och man får lära känna personerna i berättelsen jätte bra. Men förutom språket var det inget speciellt med denna bok, läsvärd när man inte har något annat att läsa
Betyg 3
2010-08-24 16:27
Har precis läs ut denna bok och känner mig lite besviken.. Historen var bra men det känns inte som man fick lära känna huvudpersonerna i boken så mycket som jag velat... Som om hon hoppar över dom viktigaste händelserna. Jag saknar detaljer och djup i historien.
Trots detta så sträck läste jag boken med spänning och tycker att den är värd att läsa. Nu ska jag ta mig ann Den blå färgen, den sista boken som jag inte läst av Tracy Chevalier. Hoppas att den är bättre
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till När änglar faller
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen