bokrecensioner boktips

Flicka med pärlörhänge

Originaltitel: Girl with a Pearl Earring
Författare: Tracy Chevalier
Genre: Historisk roman
Ämnesord: Historia, kultur
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9176438902


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vermeers mästerverk ”Flicka med turban” har ofta beskrivits som den holländska Mona Lisa, outgrundlig och mystisk. Vem var hon, den okända flickan, vars direkta blick är på samma gång oskuldsfull och inbjudande?
”Flicka med pärlörhänge” är en förtätad och ödesmättad roman, full av sensualism och mystik, precis som Vermeers mästerliga konstverk.

Griet är sexton år när hon träder i tjänst i det stora och barnrika Vermeerska hushållet. Hennes uppgifter är hushållsarbete, tvätt och barnpassning, men hon har också fått i uppdrag att städa konstnärens ateljé utan att rubba ett enda föremål i hans minutiöst uppbyggda scenerier.
Snart uppstår ett slags samförstånd med en underström av attraktion mellan Griet och Vermeer, en själarnas sympati mellan den store målaren och den enkla tjänsteflickan; båda är esteter och perfektionister för vilka ordning och skönhet går hand i hand. Han lockar fram en förmåga som finns slumrande hos Griet och lär henne att se tingen med en konstnärs ögon.

Vermeers hustru Catharina är sin mans absoluta motsats: nyckfull, obehärskad och dessutom beroende av sin mor, som i praktiken är hemmets härskarinna. Catharina är från första stund avogt inställd till Griet och avskyr sin makes intresse för flickan.
När Vermeers rike mecenat van Ruijven fattar tycke för den söta tjänsteflickan, och insisterar på att Vermeer skall måla henne, skärps spänningarna. Ryktena och skvallret i småstaden Delft ökar trycket och när tavlan är fullbordad väntar en dramatisk uppgörelse.Utdrag ur boken:
Jag lade alltid upp grönskarna i ett runt mönster på bordet där varje sort låg för sig som skivorna i en brödkaka. Det fanns fem sådana skivor: rödkål, gul lök, purjolök, morot och rova. Jag hade dragit raka gränser mellan dem med knivspetsen och lagt en rund morotskiva i mitten.
Mannen knackade med ett finger i bordsskivan. '' De ligger kanske i samma ordning som de ska läggas i soppan'', föreslog han och studerade rundeln.
''Nej herrn''
Jag tvekade. Egentligen visste jag inte varför jag hade ordnat grönsakerna som jag gjort. Jag lade helt enkelt ut dem som jag kände att de borde ligga, men det skulle jag aldrig våga säga till en fin herre.
'' Jag ser att du har skilt de ljusa åt '' sa han och pekade på rovorna och lökarna. '' Och att orange och rödlila inte heller ligger intill varandra. Hur kommer det sig?'' Han plockade upp en strimla kål och en morotsbit och skakade dem som tärningar i handen.
Jag såg på min mor som nickade sakta.
''Färgerna står i strid med varandra när de ligger sida vid sida, herrn''
Han höjde på ögonbrynen som om han inte väntat sig det svaret. ''Och ägnar du mycket tid åt att lägga grönsakerna ut innan du kokar soppa?''
''Åh nej då herrn'', svarade jag förvirrad. Jag ville inte att han skulle tro att jag var lat.

Medelbetyg: 3,9 (63 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Flicka med pärlörhänge :
2003-12-17 16:38
Detta är en av mina favoritböcker. Jag njöt av varje sida!
Betyg 5
2004-01-13 15:47
Underbar bok, jag var skeptiskt i början för jag är inte så förtjust i böcker där handlingen inte är på 1900 eller 2000 talet. Men jag tyckte mycket om boken och läste även den nyare "När änglar faller". Jag har helt klart hittat en ny favvoförfattare.
Betyg 4
2004-02-01 22:13
En väldigt bra bok, romantisk och fängslande. Jag kunde knappt lägga ifrån mig den.
Betyg 5
2004-02-10 11:32
Den här boken är helt okej att läsa men jag glömde den lika snabbt som jag var klar med den.
Betyg 3
2004-02-11 15:32
En fängslande, vacker och lättläst bok men jag måste hålla ed om att man glömmer den fort igen. Ser fram emot filmen!
Betyg 4
2004-07-22 15:28
En lite annorlunda roman som är vädigt lättläst. Det är intressant att läsa om hur livet tedde sig för en ung fattig flicka på 1600-talet, det känns väldigt verklighetstroget. Det var också fascinerande att läsa om hur en tavla kom till, hur färger blandades etc. I övrigt berörde inte boken mig speciellt mycket.
Betyg 3
2004-10-14 22:28
Vilket m ä s t e r verk!
Språket.
Karaktärerna.
Och för att inte tala om hennes fantasi om hur det kunde ha varit med hjälp utav en målning.
Vem är modellen och varför har hon blivit målad?
Vad tänker hon på då hon tittar ut på oss?
Är hennes stora gåtfulla ögon och halvöppna mun oskyldiga eller förföriska?
Varför har hon ett pärlörhänge?
Ingen kan lyckas med att förklara allt på ett bättre sätt en hon.
Betyg 5
2004-12-10 21:46
En lättläst, fascinerande, romantisk och vackert skriven roman som berättar historien om hur en tavla kom till och hur människor levde under 1600-talet och jag är imponerad av författarens fantasi och förmågan att förmedla den.
Betyg 3
2004-12-11 10:56
En bok man inte ville skulle ta slut men lämnade samtidigt inte kvar något bestående intryck
Betyg 3
2005-01-12 13:56
Denna bok har väntat länge i min bokhylla på att bli läst. Väldigt läsvärd var den verkligen. Fin o vakcer.

Det var nån vecka sen ja läste den, så ja har egentligen glömt va ja tänkte... Men när vi var i Sverige över nyår, så gick jag in i bokhandels i Stockholm och köppte ett par andra böcker av Chavalier.

Dessutom tänker jag dessutom se filmen. Hoppas den går att få tag på på dvd.
Betyg 4
2005-02-01 10:13
för er som gillar böcker som handlar om kvinnor förr i tiden ... jag har många tips ... ni kan fråga mig ... jag e väldigt intresserad av såna böcker... speciellt 1800-tals böcker :) ...

och den här boken är en bra bok för nybörjare ...
den för en långt tillbaka i tiden och man får en bra bild av hur kvinnor levde då ... och den här flickan (Griet) är en av dom få modiga ...

jag bara älskar den här boken ...
Betyg 5
2005-02-22 14:23
flickan som måste gå i tjänst hos konstnären Vermeer för att kunna hjälpa till med försörjningen av föräldrarna som börjat bli gamla och fadern som är blind ser inget och och även lilla systern måste hon hjälpa!!

tyvärr har hon hamnat i en familj med svåra problem, hustrun catharina är en sån där kvinna som inte på bästa humör och när hon snart inser att flickan dessutom kan vara ett hot så är hon omöjlig att ha med att göra!! precis som catharina misstänkt blir det, flickan, griet, vinner Vermeers gunst och dessutom lär han henne att se utifrån en konstnärs ögon och ingen annan får beträdda hans ateljé utan hans tillåtelse!!

men flickan har även annat hushållsarbete att sköta, tvätta kläder, hämta vatten, hjälpa till med maten, gå ut och handla varor, ta hand om barnen som är bortskämda snorungar!! det är här hon har ett helvete!!

Allt detta blir inte bättre av att en av vermeers rika uppdragsgivare fattar tycke för den 16-åriga Griet och därför vill att Vermeer ska skapa ett porträtt av henne och till detta fattas en sak, nämligen hustruns vackra örhängen som helar porträttet!!

det blir inte bättre av att pesten drabbat staden och hon avskedats från sin tjänst dessutom sprider sig ett rykte i stadens inre kretsar "!!

själv tyckte jag att boken var väldigt vacker och även romantisk til viss del!! Jag har haft lyckan att bli förälskad men tyvärr inte räckbar och därför gillar jag romaner som är romantiska, men här fanns inte några sådana stunder där man direkt kände hur det brann tuill i hjärtat!!

egentligen är boken värd en stark 3 men eftersom berättelsen är så vacker och jag dessutom har en stor passion för konst s¨å får den en 4, men en svag sådan!!!

Betyg 4
2005-02-23 20:40
Var egentligen inte alls sugen på att läsa denna bok. Recensioner jag läst om den och även baksidetexten gjorde mig inte särskilt intresserad. Men så, för snart två veckor sedan, besökte jag en 91 årig släkting till mig och hon berättade om hur bra den varit och att hon knappt kunde lägga boken ifrån sig förrän den var slut. Bestämde mig där och då att jag skulle köpa den, vilket jag gjorde några dagar senare, och nu är den läst.

Vad tycker jag då om denna bok? Egentligen är handlingen inte så särskilt intressant. Griet får jobb som tjänsteflicka hemma hos konstnären Vermeer och hans familj, året är 1664. Hon får slita som ett djur hela dagarna förutom på söndagarna då hon får gå hem till sin familj. De enda ljusa stunderna i hennes dagar är då hon får städa inne i rummet där Vermeer målar sina tavlor, och även när hon får ge sig iväg till torget för att handla.

Dottern Conelia föraktar Griet lika mycket som hennes mamma gör, och anstränger sig till det yttersta för att bli av med Griet från sitt hem. Griet fascineras av Vermeer och vill vara honom nära, och så finns ju pojken Pieter vars högsta önskan är att få gifta sig med Griet.

Jag gillar Tracys språk, som är vackert och fängslande. Om hon hade skrivit sämre hade jag antagligen inte läst klart boken. Som sagt tyckte jag inte att handligen kändes särskilt bra. Men med hjälp av det vackra språket fängslades jag, och inser nu, efteråt, att jag faktiskt tyckte om denna bok, så den får en fyra av mig i betyg. Är även ganska säker på att jag kommer vilja läsa mer böcker av Tracy i framtiden.
Betyg 4
2005-03-17 10:55
En berättelse full av njutning, värme, passion och livets alla nyckfullheter.
Fängslar en i stunden men lämnar inga spår.

Läsvärd!
Betyg 3
2005-07-01 20:41
Ja, den här boken var ju riktigt bra. Fick väl inte ut så mycket av den, men språket var ju finfint och historien intressant.
Betyg 3
2005-07-23 16:00
En riktigt bra bok! Den är fängslande, perfekt sträckläsningsbok. Språket är vackert och miljöerna känns trovärdiga.
Betyg 5
2005-08-10 15:42
En av de bästa böcker jag läst. Helt verklighetstrogen och fylld av blandade känslor och antydningar. Griets utveckling från barn till vuxen sker omärkligt, precis som i verkliga livet. Det är en lättläst bok där vardagen blir spännande.
Betyg 5
2005-08-16 15:30
Hej!
Denna bok tyckte jag mycket om. Välskriven, romantisk:) och jag har läst lite konst på kulturvetenskap och intermedialitet, och där fanns givna kopplingar till det jag läst och det kändes bra.

Betyg 5
2005-10-10 22:58
En vacker bok som inte lämnar mig oberörd! Förtrollande och helt underbar! Känns dock som att det saknas något i berättelsen, vilket gör att den lämnar mig lite konstig till sinnes efter jag läst ut den. Men på det stora hela en klart läsvärd bok!
Betyg 4
2005-10-11 08:53
Jag tycker det var intressant att läsa om hur livet var för en ung fattig flicka på 1600-talet i holland och drogs snabbt in i handlingen. Gillade att läsa om Griets vardag och hur Vermeer gör sina tavlor. Men boken berörde mig inte så mycket i längden.Skulle vilja att den gick lite me rpå djupet och var mer detaljerad.
Betyg 2
2005-10-26 21:08
Bok är mycket bra och välskriven.
Jag tycker att den blir lite mystisk och det är mycket man får tolka och tänka igenom själv medan man läser. Jag tycker att Griets familjs öde och splittrande är tragiskt och ledsamt och för mig hade boken inget lyckligt men ändå tilltalande slut.
Betyg 5
2005-11-12 22:12
Bra bok. Den var mysig att läsa. Det var ingen vidare fart i den egentligen, men den var ändå bra. Nu när jag har läst ut den känns det nästan lite tomt att inte kunna läsa om Griet längre. En vacker berättelse.
Betyg 4
2006-01-06 19:10
En medelbra bok tycker jag. Den gick fort att läsa, men jag tyckte egentligen aldrig att det hände nånting i boken. Handlingen stog liksom stilla. Men jag kommer ändå ge Chevalier fler chanser!
Betyg 3
2006-03-04 12:28
Jag kan inte beskriva hur vacker den här boken är för någon som inte läst den! det är ett sant konstverk enligt mig. Den berörde mig djupt och jag kunde känna med henne även om detta utspelar sig under en sedan länge förgången tid. Man ser och läser om passionen mellan raderna. Helt klart en av mina favoriter!!
Betyg 5
2006-03-23 12:04
Boken är väldigt bra och har redan läst den 2 gånger och den var lika bra båda gångerna. Den är väldigt vacker och lite sorlig jag bara älskar den här boken.
Betyg 5
2006-04-02 13:27
Ok bok - jag är mycket intresserad av 1600-talet och av konst, men så mycket mer hade boken inte att ge.
Betyg 3
2006-04-25 13:57
Det var ett tag jag läste den här boken , men jag kommer fortfarande ihåg den för att det var en så lättläst bok, det fanns inget krångel.

Men det jag inte tyckte om var att det tog slut jättefort och man fick inte veta hela historien. Det hoppade fram tio år i framtiden när tjejen i boken hade blivit äldre. Jag skulle vilja veta vad som hände under de tio åren.

jag förstår inte varför de flest älskar den här boken. för mig var det bara en vanlig berättelse och inget mer. det fanns inget som gjorde det spännande eller rolig att läsa.
Betyg 2
2006-05-05 09:47
Den bästa boken som jag har läst av Chevalier. Kunde inte lägga den ifrån. En av mina absoluta favoriter!
Betyg 5
2006-06-20 09:46
Boken handlar om en protestantisk flicka i Holland på 1600-talet vid namn Griet som börjar arbeta som tjänsteflicka hos familjen Vermeer. Mannen i huset är ingen mindre än den berömde konstnären Johannes Vermmer, som blir Griets husbonde.

Griets uppgift blir att städa familjens hus, tvätta, gå ärenden och passa barnen. Dessutom ska hon städa konstnärens ateljé. Allt eftersom tiden går får hon mer och mer kontakt med konstnären och blir hans medhjälpare. Hon hjälper honom t ex att tillverka färg till hans målningar, något som de två håller hemligt inför den övriga familjen.

Många i familjen ogillar konstnärens intresse för Griet och det svallras på torget om Griet och hans målningar. Allt i denna ljuva roman sker i långsamt tempo utan att det för den skull blir långtråkigt.
Betyg 4
2006-06-26 12:37
Mycket bra bok, men på något sätt var det ändå nåt som fattades. Denna känsla försvann i slutet men i början störde den mig lite. Därför blir betyget bara en fyra.
Betyg 4
2006-07-15 14:01
Bra bok! Flera dimensioner lyfts fram: historia, konsthistoria, romantik, kvinnoöden, livet i Holland för länge sedan. För mig var den sisa biten intressant då jag bott i Holland, och många städer byggdes under den tiden Vermeer levde.

Rekommenderas, men den gick inte rakt in i mitt hjärta.
Betyg 3
2006-07-31 14:26
Jag tyckte filmen som gjorde av den här boken var en flopp medan boken var en riktigt succé. Boken är fascinerande och härlig att läsa, hela temat med att en enkel hushållerska blir Vermeers största kärlek i livet. Jag gillar när man spekulerar om det förflutna, utgår ifrån en tavla och hittar på en historia därifrån, fast man vet ju inte om det är en sann historia lr inte. Jag har läst det flesta av Tracy Chevaliers böcker denna boken är den hon har lagt mycket tanke i tycker jag.
Förstår varför denna boken blev en sån hit!
Betyg 4
2006-10-12 07:28
Den här boken handlar om en tjänsteflicka och hennes liv. Boken är väldigt vackert skriven och berör. Kan rekommendera!
Betyg 4
2006-10-14 23:41
En sådan där bok som är trevlig att läsa, där det inte händer så värst mycket, men där man ändå fångas av miljöerna, av karaktärerna, och av stämningen. Jag gillar det historiska inslaget, och jag gillar inblickarna i hur en konstnärs tillvaro kan ha sett ut på den tiden, samt givetvis hur livet för en tjänsteflicka kan ha tett sig. Boken fick mig att ta reda på mer fakta om Vermeer, så den var välgörande för mitt konstintresse dessutom!
Betyg 3
2007-01-10 16:33
En bok som jag faktisk inte var så bra som jag hade förväntat mig. Ibland blir den lite långtråkig enligt mig. En SVAG trea får den.
Betyg 3
2007-07-06 17:10
spännande vid läsningen, sedan fort bortglömd.
Betyg 4
2007-08-22 12:25
Jag läste boken efter att ha sett filmen, och tyckte att den var ganska bra. Chevaliers språk är vackert och målande och jag tycker väldigt mycket om att själva historien är tänkt att ligga bakom tavlan. Att författaren har sett tavlan, den har satt hennes fantasi i rörelse och sedan har hon skrivit en bok av det. Sådant gör hela romanen så intressant.
Betyg 4
2007-09-06 10:48
jag fastnade för denna boken så fort jag såg den. Handlingen var enligt mig så otroligt beskrivande och skön att läsa. Jag njöt utav det. Varje gång jag läste den känndes det som om jag flög iväg till något annat ställe, en värld där allt detta var möjligt. Jag blev helt enkelt som förälskad i boken.
Betyg 5
2007-10-11 11:24
Det var längesen jag läste den och jag kommer inte ihåg några detaljer... Men det är helt klart en otrolig bok.
Betyg 4
2007-12-30 14:17
det är en bra berättelse, jag lyssnade på den på band. I slutet var det på nått sätt sorgligt... det var musik i slutet, och det var nog det som gjorde det lite sorgligt...
Betyg 4
2008-06-12 10:11
Det var ett par år sedan jag läste "Flicka med..." och jag minns den som igår. Jag älskade varje mening av den och ville aldrig att den skulle ta slut. Den är både sensuell, gripande, och förbjuden. Älskade Vermeers komplicerade person - älskade han Griet eller bara tavlan han gjorde av henne?
När man tittar på målningen av henne, ser man alla de känslor hon hyser för sin konstnär (Även då detta är en påhittad historia, förstår man verkligen att tjänsteflickan älskade Vermeer i verkligheten med.)
Förutom Jane Eyre är denna kärlekshistoria den vackraste jag läst.
Betyg 5
2009-03-03 16:51
Bra men alltför kort bok!
Sorglig.
Absolut läsvärd!
Betyg 4
2009-06-29 20:42
jag tycker att det var en rätt så bra bok lite mer av en "vuxenbok" om man säger så, den var mycket välsriven med mycke detaljer och man får en bra insåkt på hur det var förr i tiden. Men ibland måste jag erkänna att jag inte riktigt förstod vad som hände... i alla fall den var bra ch jag läste ju ut den på mindre än en vecka och de säger väl något? ;P

på något sätt har jag fått för mig att den här boken är verklighets baserad men jag vet inte ... den är kanske vara inspererad av målningen
Betyg 4
2009-06-30 20:58
"Flicka med pärlörhänge", är definitivt en läsvärd bok. Utspelar sig i holländska Delft och handlar om 16-åriga Griet som arbetar som tjänsteflicka hemma hos konstnären Johannes Vermeer.

Boken är påhittad men målningen som boken kretsar runt finns på riktigt.
Det är en tydlig attraktion mellan Griet och Vermeer, hon förstår honom på ett sätt som hans egen hustru aldrig skulle kunna göra.
Vermeer lär så småningom Griet att se på världen med en konstnärs ögon och låter henne hjälpa honom med sitt arbete.

Boken är trevlig att läsa och jag rekommenderar den definitivt.
Betyg 4
2009-11-20 19:24
Jag läste boken första gången när jag var kanske tretton, jag tyckte den var lite konstig men läste den igen kanske två år senare. Då blev jag helt fast och skaffade alla Tracy Chevaliers böcker, hon har ett underbart språk! Men jag rekomenderar att läsa böckerna på engelska.
Jag tycker att Flicka med pärlörhänge är hennes bästa bok, och jag tror det är kortast också. Den är verkligen värd att läsa flera gånger. Det finns en fin utgåva med målningarna i boken, jag vet dock inte om just den finns på engleska...
Den passar för både unga och gamla, jag som är 16 älskar den och har älskat den sen jag var 14, och jag köpte den till min farmor som också gillade den skarpt.
Läääääs!!!
Betyg 5
2010-04-20 22:18
Griet är en fattig 16-årig flicka vars far blivit blind efter en olycka i det porslinsmåleri där han arbetat.Berättelsen utspelar sig nämligen i den holländska staden Delft,känd för sin tillverkning av blåmålat porslin,blandannat kakel.En kakelplatta som fadern målat är en av hennes allra käraste ägodelar.
Fadern kan på grund av sin blindhet inte längre försörja familjen vilket gör att Griet skickas till Johannes Vermeers katolska familj som piga,det blir Griets protestantiska familjs enda hopp om en inkomst och att slippa total misär.Just religionsskillnaden blir viktig i perioder.
Hennes slantar räcker åtminstone till enkel mat tills hon är gammal nog att gifta sig med slaktarens son,Pieter.Gifter hon sig med Pieter kommer hon nämligen förhoppningvis kunna förse sin familj med det dyrbara kött de inte fått smaka på länge.

Griets liv hos Vermeers är inte lätt,men konstnären lägger tidigt märke till hennes känsla för färg och hon blir nästan hans personliga assistent.Vilket retar hans hustru och den trogna köksan inte minst.
Såsmåningom får hon posera för ett av hans verk,iförd hans hustrus smycken,en gest som för den svartsjuka och lynniga Catharina Vermeer känns kränkande.Att ha stulit smycken är också det Griet oftast blir oskyldigt anklagad för.

Språket i boken är lättläst och handlingen fängslar visst,historiska romaner är om de är välskrivna,alltid i sig fascinerande.Flicka med pärlörhänge är förvisso välskriven,även om intrigerna alltid verkar drabba just Griet.Kvinnor är extremt konspiratoriska och sladderaktiga,män i sin tur är ute efter sex.
Det finns inget att klaga på i bokens upplägg och språk men heller inget som permanent fastnar.Johannes Vermeer är en skuggkaraktär man aldrig får grepp om,han känns oftast som en bifigur i ett hushåll dominerat av svärmodern och hustrun som i sin tur dominerar tjänstestaben där Griet står längst ner på skalan.

En god och beläst inblick i 1600-talets Holland,men av någon anledning inget som fastnar för alltid i medvetandet,kanske för att Vermeer själv känns vag och konturlös.Det känns inte som någon "kärlekshistoria" mellan Griet och Johannes,snarare som en skildring av Griets hårda slit i ett otacksamt hushåll där det gäller sig att hålla sig väl med rätt personer.
Men läs den gärna,den är väl skriven.
Betyg 3
2010-04-26 18:15
"Flicka med pärlörhänge" är väldigt vackert skriven bok. Jag läste den vid 12-års åldern men kommer ihåg att det var en av mina favoriter då.
Scarlett Johansson gör också en fantastisk bra Griet i filmversionen :)
Betyg 4
2010-07-07 15:08
Bra så länge den varade men inga bestående intryck....
Betyg 3
2010-07-30 07:55
Sträckläste den mer eller mindre. För att äntligen bla av med den! Det fanns ingenting i denna bok som tilltalade mig. Kände ingen som helst sympati med någon av karaktärerna och även om den var lättläst så föll språket mig inte i smaken. Fraser av typen "Det fanns en klang av kostbara mattor i deras röster" haglar i hela boken. Jag kan absolut ta till mig abstrakta beskrivningar men de i denna bok blev tyvärr löjliga i mina ögon. En riktig kejsarens nya kläder om du frågar mig, kan inte komma på någon jag skulle rekommendera den för.
Betyg 1
2010-08-17 11:07
Bra bok men inte hennes bästa
Betyg 3
2011-03-29 19:04
En annorlunda kärlekssaga som jag sträckläste. Boken bygger på konstnären Vermeers verk ”Flicka med turban” och är en fiktiv berättelse om historien bakom tavlan. En bild av tavlan fanns på omslaget på boken och jag kunde inte låta bli att varva läsandet med att studera omslaget för att där se om jag kunde återfinna vad jag förnam i texten. Jag blev inte besviken. Absolut läsvärd, men sannolikt bara för de som uppskattar en kärlekshistoria.
Betyg 5
2011-08-20 21:18
En av de bättre böckerna jag har läst skulle jag säga, språket var enkelt och jag sträckläste den på ca 3 timmar. Det var bra karaktärer och alla hade en passande roll, den bråkiga ungen, den tysta, den snälla osv. Det jag inte fattar är varför alla kallar den för en kärlekshistoria, jag tyckte ingenting "kryddat" hände, ärligt talat så (ursäkte ordvalen) väntade man på att de skulle knulla när som helst, men de hände aldrig. Iaf inte med rätt personer.
Jag blev lite besviken, jag trodde det skulle handla om förbjuden kärlek mellan tjänsteflicka och Husbonden, men det var ingenting som visade det, bara Griet som gick runt flrälskad.

Trots det så tycker jag att den här boken helt klart var läsvärd och jag tycker inte att någon ska missa den!
Betyg 4
2012-01-04 23:05
Stark trea.
Betyg 3
2012-08-15 19:31
Romanen som utspelar sig under åren 1664 till 1666 samt en dag år 1676 bygger på en del faktiska händelser. Författaren Trace Chevalier har broderat ut och gjort en bok som är mycket läsvärd. Jag rycktes med i tjänsteflickan Griets liv och ville bara läsa vidare för att ta del av hennes öde.
Betyg 4
2014-01-22 23:07
Jag läste 120 sidor sen gav jag upp. Det hände ingenting och författaren hade för långa beskrivningar på saker som inte hade med handlingen att göra.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Flicka med pärlörhänge
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden