bokrecensioner boktips

Änglarösten

Författare: Arnaldur Indridason
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789113037653


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Julen står för dörren när en anställd på ett stort hotell i Reykjavik hittas mördad i det källarrum där han även bott. Han verkar ha levt ett ensamt och isolerat liv, men när Erlendur och hans kollegor börjar göra efterforskningar upptäcker de att hans barndom varit både spännande och samtidigt tragisk.
Precis som i sina tidigare böcker har Arnaldur Indridason skrivit en tät, vardagspsykologisk berättelse, mot fonden av ett kargt och dramatiskt vindpinat Island.

Utdrag ur boken:
Utsedd till årets bästa översatta kriminalroman 2005
Svenska Deckarakademins motivering: Ett starkt berörande familjedrama i kriminallitterär form.

Julen står för dörren när en anställd på ett stort hotell i Reykjavik hittas mördad i det källarrum där han även bott. Han verkar ha levt ett ensamt och isolerat liv, men när Erlendur och hans kollegor börjar göra efterforskningar upptäcker de att hans barndom varit både spännande och samtidigt tragisk. Han var nämligen en mycket lovande barnstjärna, hårt driven av sin pappa, med en strålande karriär som sångare framför sig. Ända tills han blev tonåring och rösten försvann för gott mitt under en konsert...
Men vem kan ha haft intresse av att ta livet av denna enstöring?

Precis som i sina tidigare böcker har Arnaldur Indridason skrivit en tät, vardagspsykologisk berättelse, mot fonden av ett kargt och dramatiskt vindpinat Island. Huvudtemat denna gång är vad som kan hända inom en människa som drivs mot avgrunden av en sträng och kompromisslös förälder. Samtidigt får vi följa Erlendurs eget liv och hans komplicerade familjerelationer, och även möta en ny bekantskap som får stor betydelse för honom, en kvinnlig patolog som blir delaktig i utredningen.


Medelbetyg: 3,67 (21 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Änglarösten :
2005-06-29 07:55
Liksom de andra böckerna i serien så skriver författaren lätt och ledigt. Historien är trovärdig och vardagsnära.

Jag blev nog inte lika berörd av den här boken som av Glasbruket och Kvinna i grönt. Änglarösten kändes lite mer frånvarande - man fick ingen riktig kontakt med huvudpersonerna i boken.

Ändå är den klart läsvärd. Det får bli en medelfyra i betyg.
Betyg 4
2006-01-23 20:18
Hotellets dörrvaktmästare hittas brutalt mödad i källaren. Kriminal inspektor Erlandur o hans kollegor tar sig ann fallet. Efter hand, så visar det sig att den skygga dörrvaktmästaren under sin barndom var en högt prisad gossopran.
Återigen en suverän bok av Indridason. Hela handlingen i boken är förlagd till hotellet. Detta utan att göra handlingen tråkig. Boken passar nästan som teaterpjäs. Lugnt, återhållet berättande, men ändå med bra skärpa.
Betyg 5
2006-12-03 11:41
Berättelsen om den mördade dörrvakten på ett stort hotell i Reykjavik är lågmält och finstämt berättat. Man följer Erlendurs efterforskningar med nyfikenhet, man vill veta mer om vem den mystiske hotellanställde egentligen var. Det är en tragisk bakgrund som målas upp, och stämningen är mörk och ganska dyster hela vägen igenom boken. Även Erlendurs privatliv bidrar till den dystra stämningen.

Jag föredrog Kvinna i grönt, den tilltalade mig mer. Den här boken är mörk och dyster, och även om beskrivningen av hotellmiljön fick mig att le igenkännande ibland, så lämnade historien i sig självt inget större intryck. Spänningen byggs inte upp på samma sätt, man följer berättelsen med en mild nyfikenhet, men inte mycket mer. Den funkar som en stunds underhållning, men fastnar inte i minnet någon längre stund. Däremot är språket lysande, lugnt och sansat och vardagsnära.
Betyg 3
2007-01-17 19:34
Mycket väl hopskruvad deckare, klart Indridassons bästa. Tät miljö, mycket bra ide till intrig, och Indridassons murriga personbeskrivningar är underbara. Den bästa nordiska deckare jag läst.
Betyg 5
2007-01-30 14:28
Helt okej om man inte har någonting annat att läsa, men inte mer.
Betyg 3
2007-07-29 10:45
Arnaldurs tredje bok. Jag har förut läst Kvinna i grönt (2004). Den här var ännu bättre. Mycket därför att vi också kommer Erlendur närmare inpå livet och att lösningen av detta fall mildrar hans sorgsna psyke. Andra kriminalare som återkommer är Elinborg, som är galen i mat, och mycket engagerad i barns utsatthet samt snygge Sigurdur Oli som försöker få barn med sin Bergthora, för att hon vill det. Här liksom i förra boken är det minsann inga idyller som skildras. Nej det är skuggsidan som gäller. En mordgåta löses, men det handlar om så mycket mer. Barns utsatthet och beroende av sina föräldrar och hur svårt det också är att vara förälder.
Betyg 4
2008-01-05 13:43
Indridasons tredje bok, han blir bara bättre. Intrigen och människoödena i boken är tragisk, men ändå levande.
Betyg 4
2008-02-10 11:05
Änglarösten var en ganska spännande bok. Den var välskriven. Men ändå var det inget som berörde mig, konstigt nog. framför allt var det spännande att läsa en samtida roman från island.
Betyg 3
2008-05-19 17:57
Gillade den här skarpt.
Klart den bästa om Erlendur och hans kollegor.
Betyg 5
2008-08-01 13:17
Spännande bok precis som vanligt när Indridason är i farten. Lyssnande på denna bok som helt klart är i nivå med de övriga. Trots att hela boken utspelar sig på hotellet blev den aldrig tråkig utan var intressant handling och man fick även följa Ernaldurs personliga utveckling och fick reda på mer om hans liv. Bara att att tag i nästa del.....
Betyg 4
2008-11-21 23:34
Lite av en fröjd att läsa; den lyckas aldrig bli tråkig. Det händer något på varje sida i stort sett, och Erlendur kämpar vidare med sitt privatliv. Varje karaktär är sin egen. Dock lite väl smittad av deckarmallen, men det kanske bara är jag som läst för mycket av denna genren. Men min favorit efter Mannen i sjön.
Betyg 4
2009-03-04 13:15
en riktigt riktigt bra deckare, innehåller allt som sig bör.
Betyg 4
2009-08-22 16:17
Indridason är en favoritförfattare och den här boken är lika bra som hans tidigare. Intressanta karaktärer
Betyg 5
2012-03-11 01:38
Indridasons böcker blir bättre och bättre. Denna gång är handlingen förlagd till ett hotell där dörrvaktmästaren hittas mördad.
Betyg 4
2012-09-18 01:42
Det är först i sista meningen som handlingen inte utspelar sej på hotellet - dessförinnan trampas det runt i korridorer, sits och pratas, dröms om död bror, tittas i taket och lyssnas på klassisk musik.
Huvudpersonen är en medelålders, frånskild kriminalare med en dotter som dyker upp och försvinner titt som tätt. Hans idé om en mysig jul är att stanna på hotellet, och då och då gå ner till den mördades rum. En mystisk skivsamlare dyker upp (vilken givetvis är oskyldig). Den mördades arga syster och bittra, handikappade far är givetvis också oskyldiga, osv. Hoppas verkligen att Indridason kan skriva bättre än det här.
Betyg 2
2013-12-27 09:48
Mycket bra, som vanligt, om Erlendur och hans kollegor och dotter Eva Lind. En tragisk historia om en barnstjärna som slocknar. Författaren rör sig, som han ofta brukar göra, mellan dåtid och nutid.
Betyg 4
2016-04-27 16:23
Oinspirerad. Lätt schabloniserat persongalleri. De andra böckerna av författaren som jag läst har varit bättre. Svag tvåa.
Betyg 2
2018-12-22 22:09
Dörrvaktmästaren och tillika jultomten på hotellet hittas död i sitt lilla rum. Det blir många glimtar från hans barndom då han varit en stor barnstjärna.Polisen är nitisk i sitt arbete och undersöker om det kan finnas ett samband från barndomen. Det är en välskriven berättelse som växer fram. Jag tyckte om boken. Perfekt kvällslitteratur.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Änglarösten
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom