bokrecensioner boktips

Mannen i sjön

Författare: Arnaldur Indridason
Genre: Deckare
ISBN: 9151845490


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vattnet sjunker undan i sjön Kleifarvatn på Island. Och på sjöbotten, fastbundet vid en rysk spionutrustning, hittar man liket av en man. Det står genast klart att skelettet är gammalt, och allt pekar på att brottet har begåtts under tiden för kalla kriget. Samtidigt som Erlendur och hans kollegor jobbar sig bakåt i tiden med hjälp av olika indicier berättas en annan historia. Den handlar om en ung isländsk student i Östtyskland på femtiotalet och slutar så småningom i vår tid. Händelser från två tidsplan vävs samman i en spännande berättelse om hur en grupp isländska ungdomar, uppfyllda av drömmar och hopp, ger sig av för att studera i det kommunistiska himmel-riket Östtyskland där de dock möts av moraliskt förtryck och ett allestädes närvarande angiverisystem.

Medelbetyg: 3,53 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mannen i sjön :
2006-06-24 10:18
Återigen får vi träffa den trumpne Erlendur och hans kolleger. Återigen handlar det om en försvunnen person.

Två parallella handlingar beskrivs och givetvis löper de samman på slutet.

Ett gäng islänningar träffas i Leipzig under det kalla kriget. Vi får följa deras liv under en kort period.

I nutid påträffas en kropp i vattnet. En man med ett hål i huvudet och en rysk spionutrustning fäst vid kroppen. Vem är mannen?

En underbart bra bok! Läs den!
Betyg 5
2007-01-17 19:51
Den är bra, men efter att ha läst Änglarösten var mina förväntningar skyhöga. Den här är inte så tät, spretar i lite olika handlingar. Vet inte om det här Östtyskland-islandgrejen var helt rätt för Indridasson.

Men visst är det en spännande historia. Och visst är det roligt att se hur det går för Erlendur med ungar och kärlek. Den når inte alls upp till Änglarösten. Men som sagt, den är bra.
Betyg 4
2007-04-27 14:35
Vattnet oi en sjö sjunker undan, där hittas liket av en man.vi möter åter den udda och tungsinte kommissarien Erlendur Sveinsson. Boken har två parallella delar som i slutet knyts samman och ger lösningen på vem mannen i sjön var. En läsvärd deckare.
Betyg 4
2007-08-02 15:29
Jag gillar verkligen Erlendur och hans kollegor. Men den här boken var inte så engagerande. Livet i gamla Östtyskland har skildrats många gånger och mycket bättre av andra. "Snowleg" (på svenska) av Nicholas Shakespear skildrar just en kärleksaffär i Leipzig med liknande utgång. Läs den!
Betyg 3
2008-01-04 18:34
Välskriven och arbetad bok. Men aldeles för lååååång och full av långa namn min hjärna hade svårt att hålla isär. Ger den en trea...
Betyg 3
2008-03-14 12:58
Oh vad jag gillar Nordiska deckare! Men egentligen kan jag inte tycka att det här är en deckare, det är en samhällskritisk skildring av gammel-kommunismen. Boken utspelar sig på Island idag och i 50-talets Leipzig i Östtyskland samtidigt, kansle blir det lite rörigt, men jag tycker att det funkar. 3++ i betyg.
Betyg 3
2008-05-19 17:28
Jag gillar författarens sätt att koppla ihop nutid med dåtid. Slutet var kanske lite konstlat, men spänningen och miljöskildringen är utmärkt.
Betyg 4
2008-05-19 17:54
Ganska trist historia.
För mycket Östtyskland, det tilltalade mig inte.
Betyg 2
2010-08-28 23:14
inte alls lika bra som hans andra böcker. blev besviken, men jag gillar trots allt Arnaldurs sätt att skriva.
Betyg 3
2011-03-08 22:12
Underbara beskrivningar miljöer, människor och livsöden i en kriminalroman av klassiskt nordiskt snitt.
Kopplingen till det forna Östtyskland och kommunismen är genialiskt uppbyggd och gör Islands historia i världen levande och relevant.
Man kan läsa denna bok som en klassisk välskriven kriminalroman eller så bara för den inblick i isländska liv som den ger.
Kombinationen är beroendeframkallande.
Betyg 4
2012-03-28 10:47
Den här var bra. Jag gillade historien om studenterna i Östtyskland på femtiotalet samtidigt som Erlendur försöker få klarhet hur ett skelett med en rysk spionutrustning runt halsen hamnat på botten av en sjö på Island.
De blir bättre och bättre Indridasons böcker.
Betyg 4
2014-01-12 10:55
Som vanligt hög klass av Indridason. Och som oftast en historia som handlar om dåtid och nutid. Anti-hjälten Erlendur får väl inte så mycket ordning på sitt privatliv, nu heller, förutom att en kvinna av någon outgrundlig anledning söker sig till honom.
Betyg 4
2016-02-15 08:48
Bättre än de två jag läst tidigare. Skönt med en svidande uppgörelse med socialismen.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mannen i sjön
Liknande böcker:
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
klädd för döden
 D. Leon
Morsarvet
 C. Granbom
Dödlig fjäril
 I. Boström
Dansar på din grav
 P. Liljestrand
Ättestupan
 J. Ekström
Fruset guld
 C. Börjlind
De första tolv
 D. Rudberg
Dödens dal
 K. Hellström
Sommaren utan nåd
 I. Jungeström