bokrecensioner boktips

Drottning Loanas mystiska eld

Författare: Umberto Eco
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9176089924


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sextioårige antikvariathandlaren Giambattista Bodoni vaknar upp i en sjukhussäng efter ett slaganfall. Han har inga kroppsliga skador, men större delen av hans minne är borta. Det enda han kommer ihåg är sådant han läst, av det han upplevt i sitt liv minns han ingenting. Han kommer ihåg boktitlar, citat och innehåll ur böcker, men han känner inte igen sin egen fru. Han börjar ett stort och mödosamt arbete för att återskapa sitt liv och få reda på vem han är. Hans fru berättar för honom om familjen och vännerna och han går långa promenader för att observera, lära och få nya intryck.

En dag rör tonerna av en sång honom så djupt att det känns som om en eldslåga flammar upp och fyller hans inre. Minnen av hans ungdoms kärlek kommer för honom och känslorna väcks på nytt. Han förstår inte riktigt vad som händer, mer än att det som sker är viktigt och vill säga honom något. Känslorna för hans stora kärlek och erotikens kraft har aldrig slocknat.

Drottning Loanas mystiska eld är en roman fylld av värme och innerlighet men också av en mans melankoli och sorgsenhet när han blickar tillbaka i sökandet efter sitt liv.

Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drottning Loanas mystiska eld :
2005-04-01 22:32
Umberto Eco går grundligt till väga. I "Drottning Leonas mysitska eld" beskriver han sin (?) barndom på landet i Italien under brinnande krig. Vinkeln han använder är genom saker han läst som barn, gamla etiketter på hushållsvaror, och grammofonskivor. Det är ett intressant sätt att livliggöra historien, särkilt med de fina bilderna som kommer med i texten (på omslaget kallas det en "illustrerad roman"). Fast, ibland, kan det bli alltför detaljerat också.
Men visst - jag lärde mig mycket om hur det kan ha varit att vara civil italienare under 30- och 40-talen, och jag kände att detta ville jag veta.
Att Umberto som liten verkligen gillade serier (och inte minst Fantomen) gör ju det hela inte mindre intressant!
Betyg 4
2005-07-11 13:18
Umberto är och kommer att förbli min favoritförfattare, men denna boken föll mig inte i smaken.

Som vanligt briljerar Eco med berättandet och hans uppfinningsrikedom är som vanligt stor när det gäller att måla upp (sin?) barndom i Italien under krigstiden.

Kärleken står som vanligt i centrum och det är väldigt imponerande hur den röda tråden spinner vidare från början till slutet.

Det är ganska intressant att följa bilder, foto och teckningar som ett led i berättandet. Här har författaren lagt ner ett imponerande arbete på att samla in material.

För att inte avslöja hur det slutar kan jag inte säga annat än att jag som med Gårdagens Ö, blev mäkta besviken på slutet. Fast å andra sidan, boken växte en vecka efter att jag läst ut den. Den blev en hel del bättre än det första spontana intrycket när jag precis avslutat den.

Detta blir ingen klassiker som Rosens Namn eller Focaults pendel, men boken är klart läsvärd!

Betyg 3
2006-01-16 19:49
Det här är en rätt så svår och tung bok tycker jag. Jag är inte så kunnig i italiensk litteratur, vilket jag tror är en fördel när man läser den här boken. Själva grundstoryn är dock bra.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Drottning Loanas mystiska eld
Liknande böcker:
Mitt liv som råtta
 J. Oates
Klara och solen
 K. Ishiguro
Ryska dockor
 M. Hall Kelly
Kärlekslek
 B. Pedersen
Är mor död
 V. Hjorth
Oskuld
 L. Kornelius
Oskuld
 L. Kornelius
Oskuld
 L. Kornelius
Oskuld
 L. Kornelius