bokrecensioner boktips

Focaults pendel

Författare: Umberto Eco
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, mord, religion, historia, vetenskap


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Efter stängningsdags på själva midsommarafton 1984 låter förlagsredaktören Casaubon frivilligt låsa in sig på teknikmusset Conservatoire des Arts et Métiers i Paris. Där begrundar han vad som fört honom dit och vad som kan ha hänt hans vän och förlagsmedarbetare Belbo.

Tillsammans har de två roat sig med att studera några ockulta sällskap och låtsats avslöja deras plan på att ta över världsherraväldet. Undan för undan tycks förnöjelsen bli blodigaste allvar. Belbo och Casaubon har satt dunkla krafter i rörelse.

Medelbetyg: 3,6 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Focaults pendel :
2004-08-03 16:03
Rekomenderas!! Riktigt spännande konspirationshistoria, där den historiska djungeln av personer och upptäckter blir en trevlig krydda!

Det är en hel del Paul Austers New York-trilogin över denna bizzara,smått otroliga historia om bokförlagsredaktörens öde!

Gillar man historia, mysterier och hemliga sällskap så är denna boken given.
Betyg 5
2004-04-09 12:03
Mycket annorlunda äventyrsroman. Tyvärr är den lite svår att följa på grund av alla hänsyftningar till gamla ockulta sekter och dylikt. Ibland känns det nästan mer som en doktorsavhandling...Umberto Eco är väldigt kunnig (eller ger i alla fall sken av att vara kunnig, jag kan inte alls bedöma hur mycket som faktiskt är sant), men det gör också att boken blir ganska tungläst.
Boken skulle även tjäna på att kortas ner, historien blir till slut för fantastisk och spretig och följden blir tyvärr att man som läsare tappar lite av sitt intresse.
Men det är ändå en helt otrolig berättelse med en mycket rafflande upplösning.
Betyg 3
2005-07-20 20:37
Umberto Eco levererar en fullspäckad roman. Temat är mycket fängslande: mysticism, ockultism, tempelherrar, frumurare, Världens Herre, den Heliga Graal (inte minst).
De tre italienska vännerna spånar ihop en otrolig (eller?) historia och Eco följer den fint. Men han är ju också expert på att brodera ut sina historier, ge dem en fantastisk substans och det blir mycket läsvärt.

Har man läst "Da Vinci-koden" kan man inte låta bli att jämföra de båda historierna. Jag gillade "Da Vinci...", men i jämförelse med "Foucaults pendel" känns den verkligen lättviktig. Och det är inte så mycket Dan Browns tillkortakommande som Umberto Ecos brillians.
Betyg 4
2006-02-05 19:18
Foucaults pendel är ingen bok man läser på en eftermiddag och är ganska krävande att läsa med all sin bubblande kunskap och historia varvat med mystik och hemliga sällskap.En "Da Vincikoden" för den som vill ha mer substans och mindre tantsnusk.
Den ständiga upprabblingen av namn(författaren verkar nästan göra det i trans) och skrifter kan bli lite tröttande,för att ha full behållning av boken bör man ha åtminstone lite kunskaper om religionshistoria i bagaget plus en god dos intresse för ämnet.Och man bör vara en hyfsat van läsare.
Historien tar sin början en kväll år 1984 på Musée des Arts et Métiers i Paris,där bokens berättarjag förskansat sig efter stängningsdags.Han är en lärd man,anställd på ett litet exklusivt bokförlag och han har ett försvinnande att utreda och för detta behöver han bland annat tillgång till Foucaults pendel varav ett exemplar finns just på detta museum.
Men detta är bara början på en lång historia.

Det märks att Eco är lärd och språket är hela tiden livligt och engagerande även om det tangerar gränsen till att bli för akademiskt ibland.Eco nästan verkar glömma att människor ska läsa boken,även människor som inte har professurer i religionshistoria,idéhistoria och liknande ämnen.
Det är inte alltid helt lätt att hänga med i alla svängar,alla citat och att minnas alla namn,många säkerligen nästintill okända för merparten av alla läsare,så man kan inte gärna lägga ifrån sig boken några månader och sedan fortsätta läsa obehindrat,se den snarare som ett läseprojekt att slukas av under ett antal kvällar.
Man kan ju undra hur många som verkligen orkar tillgodogöra sig den eftersom den inte är lättillgänglig,men det är mödan värt.Kommer man väl in i handlingen är den svår att lägga ifrån sig.Även om den kanske inte är något realistiskt alternativ för den som verkligen tyckte att Da Vincikoden var en fantastisk bok,så önskar man att den vore det.
Början och slutet är snyggt sammanknutet,däremellan väntar ett hisnande äventyr.
Betyg 4
2007-04-24 12:11
En spännande bok om mystik. Boken har en liket med Da Vinci koden, men Focaults Pendel är mycket bättre. Den har ett bättre språk och intrigen är mera spännande. Boken är en riktig skröna.
Betyg 4
2008-01-11 12:30
Herrarna (tror jag i alla fall att det är) före mig har skrivit så uttömmande om Pendeln att det inte återstår mycket annat för mig att säga om boken än att uppriktigt utropa: Oh, vad bra!
Betyg 5
2008-01-31 16:56
En ganska intressant historia, men väldigt mycket detaljer som går in och ur varandra hela tiden. Kräver en hel del tålamod.
Nja...
Betyg 3
2008-08-23 13:13
För detaljerad för min smak, och rätt så trögläst.
Betyg 2
2011-09-01 20:21
Ojämnt skriven bok, där det blir riktigt riktigt trögläst ibland.
Man undrar ibland varför Eco lägger så mycket energi i att beskriva olika skeenden och detaljer, när dessa många ggr. visar sig helt irrelevanta för historien. Exempelvis ägnar han hela sex sidor åt ett slags uppslagsverk mitt i boken, där man som läsare ställer sig frågan om författaren har intentionen att läsaren skall memorera dessa data eller på annat vis göra bruk av det i boken.
Språket är vackert och intrigen egentligen riktigt bra, känns som att det skulle ha varit bra att rensa bort ett hundratal sidor. Synd.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Focaults pendel
Liknande böcker:
Gå i fängelse
 C. Läckberg
Regnvakt
 T. de Rosnay
Em
 K. Thúy
Den blå gardinen
 S. Nilsson Bassell
Bergens stjärnor
 J. Moyes