bokrecensioner boktips

Rosens namn

Författare: Umberto Eco
Genre: Historisk roman
Ämnesord: filosofi, politik, mord, religion, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1980
ISBN: 9789185251599


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

'Rosens namn' kan läsas som en fascinerande detektivhistoria, en sinnrik historisk skildring eller som förstklassisk underhållning.

Handlingen utspelas i ett italienskt benediktinkloster år 1327 - en tid av stora omvälvningar. Broder William från Baskerville är utsänd för att medla i den maktkamp som pågår mellan påven Johannes XXII i Avignon och kejsar Ludvig, bayraren. Den synnerligen känsla uppgiften överskuggas snart av skrämmande och gåtfulla mord som följer slag i slag under sju fasansfulla dygn. Varje dag hittar man en munk mördad: en död i en ravin, en annan dränkt i en tunna med svinblod, en tredje förgiftad i badhuset, åter en annan knuffad från ett fönster, en kvävd i bibliotekslabyrintens vindeltrappa.

Den skarpsinnige och orubbligt skeptiske broder William förvandlas snabbt till en detektiv som envisas med att lösa klostrets gåta. Hans vapen är logiken lånad från Aristoteles, teologin från Thomas av Aquino, den erfarenhetsmässiga insikten direkt hämtad från Roger Bacon - allt detta blandat med skarpsinnig humor och ohjälplig nyfikenhet. Han samlar bevis efter bevis, dechiffrerar hemliga symboler och kodade manuskript och leder oss rakt in i klostrets hemliga labyrint.

'Rosens namn' är ett oemotståndligt läsäventyr - en fyndig roman berättad med espri, elegans och avväpnande humor.


Utdrag ur boken:
''De i bön försänkta munkarna tystnade. Abboten rusade ut och vinkade åt spismästaren att följa med. William gick efter dem och nu reste sig även de andra munkarna och strömmade ut.
Himlen var nu ljus och den kvarliggande snön lyste upp hela klosterplanen. Bakom koret närmast svinstiorna stod den jättelika krukan med svinblod kvar sedan föregående kväll; ett besynnerligt föremål spretade upp över krukans brädd, liknande ett par i marken nedkörda störar i kryss, av den sorten man slänger ett skynke över att ha till fågelskrämma.
Men det var två ben av en människa, en människa som pressats ner i blodet med huvudet före.''

Medelbetyg: 3,79 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Rosens namn :
2004-08-03 15:09
En riktigt tung klassiker!!

Gillar man historia och spänning ska man kasta sig över denna pärla.

Umberto Ecos mästerverk täcker många områden i det senmedeltida europa. Det är dels en vass deckare i klassiska who dunnit-stil. Men inte desto mindre är den ypperlig beskrivning av den tidens politiska och religiösa motsättningar mellan kejsaren och påven. Boken filosoferar gärna kring religiösa och existensiella frågor.

Min favoritbok, alla kategorier!! Utklassar allt annat med hästlängder...

Filmen som kom 1986 är inte riktigt lika bra som boken, men det betyder inte att den inte är bra! Tvärtom, som film är även den väldigt, väldigt bra! Men böcker brukar ju vara bättre än filmerna.
Betyg 5
2005-03-11 14:11
Nej, nej, nej! Här har man lurats att tro att detta är ett mästerverk och så blir man besviken. Jag tycker inte alls att den var spännande utan snarare lite långtråkig. på bokens plussida sätter jag att den är faktiskt ganska lärorik. Det är en intressant och häftig skildring av ett medeltida kloster.
Betyg 3
2005-08-10 15:52
Rosens namn är en spännande och intressant bok där läsaren ofta ställs inför frågor om rätt och fel.
Det är en verkligt skicklig sammanfogning av historia, mysterium, kyrkans roll i samhället och sanningen i livet.
Betyg 5
2006-02-28 00:03
Jag läste den när den kom ut på svenska för många, många år sedan.
Jag älskar historia, men den här boken var verkligen seg.
Jag har kämpat mig igenom flera sega faktaböcker om medeltiden, men ingen av dem har varit lika seg som denna roman.
Storyn är värd en fyra och romanen ÄR bra - men skönlitteratur är för mig bara så trist...ända sen jag slutade gymnasiet för över 30 år sen.
Men min tondövhet minskar allt mer. Två bra skivtips här:
Magdalena Kozena: Lamento.
Souad Massi: Honeysuckle.
2006-05-30 23:21
En besvikelse. Personerna i boken uppför sig korkat. Trots alla mord så beger sig många av dem sig ut ensamma mitt i natten.
Löjligt överskattad.
Betyg 2
2006-11-03 08:28
En bra spännande bok.
Betyg 4
2008-01-11 12:31
I mitt tycke inte lika intressant som Foucaults Pendel, men snudd på.
Betyg 4
2008-02-17 19:19
Väldigt spännande och lärorik! Kunde vara lite långtråkiga beskrivningar ibland, men det uppvägs av restan av boken. Men ganska tungt slut enligt mig som anser böcker vara det föremål som är av mest värde i livet. De var lite korkade i slutet.
Men annars mycket läsvärd!
Betyg 4
2008-05-20 20:42
En av mina favoritböcker, alla kategorier. Ett mästerverk.
Betyg 5
2012-02-01 11:48
Rosens Namn är en tung och svår bok, den är intressant men också seg. Långa vackra beskrivningar men ibland blir det för mycket av det goda. Ingen bok man ska slapp läsa utan här krävs det att man använder huvudet hela tiden. Redan efter första kapitlet förstår man att det inte kommer vara någon lättsam l
äsning men utan att man märker när så dras man in handlingen och de målande beskrivningar gör att man ser allt framför sig både den dystra miljön som alla de karaktärer som förekommer i boken . Jag ger den en stark 3 i betyg fast boken säkert förtjänar en 4 eller 5 men den var helt enkelt för svår och tung för min smak men jag håller med om att det är ett mästerverk.
Betyg 3
2013-05-11 00:46
Rekommenderas om man gillar deckare och historia, en stark fyra!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Rosens namn
Liknande böcker:
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Den blå gardinen
 S. Nilsson Bassell
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Fiskarens barn
 V. Österman
Hem till Niemis
 A. von Sydow