bokrecensioner boktips

Baudolino

Författare: Umberto Eco
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, religion, historia
ISBN: 0436276038


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Konstantinopel står i lågor. Året är 1204 och det fjärde korståget har intagit staden där pilgrimer nu plundrar, mördar och bränner ner. I det kaos som råder har den bysantinske historieskrivaren Niketas tagit sin tillflykt till en av stadens kyrkor. Han är nära att mista livet då en okänd man i sista stund kommer till hans undsättning. Via en underjordisk gång flyr de från kyrkan och så småningom ut ur Konstantinopel.

Räddarens namn är Baudolino och under flykten berättar han historien om sitt liv i hopp om att Niketas en gång ska nedteckna den.

Baudolino berättar hur han som trettonåring träffar kejsar Fredrik Barbarossa och blir hans adoptivson, men han blir också kejsarens förtrogne rådgivare i en tid som präglas av en hård maktkamp mellan Fredriks kejsardöme och påvemakten i Rom. Det är också korstågens tid och Baudolino följer Barbarossa på det tredje korståget mot fjärran Österland. Man hoppas finna den mytomspunne Prästen Johannes rike och värva denne mäktige präst i kampen mot påven. Men under resan dör kejsaren under mystiska omständigheter. Baudolino och hans
vänner misstänker att han blivit mördad, men hur och av vem?

Umberto Eco har skrivit ännu en myllrande och färgstark roman, rik på historia, spänning och dråpligheter. Den verkliga historien, såsom vi känner den från historieböckerna, vävs här samman med myter och legender till en häpnadsväckande och bitvis smått surrealistisk skröna. Vad som är sant eller osant är inte alltid givet. Men en god historia förtjänar alltid att berättas och i Umberto Ecos sällskap blir ingen besviken.

Umberto Eco blev känd I Sverige genom romanen Rosens namn. Han har även skrivit bl a Vad kostar ett mästerverk?, Foucaults pendel och Gårdagens ö.

Medelbetyg: 3,5 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Baudolino :
2004-08-03 17:02
Vi får följa den unge mytomanen Baudolino genom 1100-talets krigshärjade Europa, där han får tjänst hos Kejsaren Fredrik Barbarossa.

Boken är inte lika bra som Rosens Namn eller Focaults Pendel, men den är klart läsvärd.

Baron Munchausen-syndrom alltså, när Baudolino ska återberätta sina erfarenheter på sin ålders höst.

Jag kan inte låta bli att dra paralleller till filmen Big Fish, där Pappans historier ter sig så verkliga, att de till slut blir verklighet för honom.
Betyg 4
2006-08-04 14:28
Baudolino berättar för historieskrivaren Niketas om sitt äventyrliga liv. Det är en historisk fantasifull berättelse full av äventyr, krig och list men innehåller även filosofiska tankar och märkliga händelser.

I början hade jag svårt att komma in i historien, det var mycket namn och många intriger som jag inte lyckades hålla isär. Jag valde även att läsa den i pocket där texten är väldigt kompakt och liten och därför även gjorde den jobbig att läsa. Men den blir liksom bätre och bättre. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken på kvällarna.

Betyg 4
2006-08-25 08:02
Anslaget är lysande. Man sugs verkligen in, och vill veta vad som kommer härnäst. Och sådan är känslan förhållandevis länge. Men någonstans efter mitten, när en surrealistisk värld bebodd av fantasifigurer i underliga skepnader beskrivs tappar romanen farten nästan helt. Eco väljer här att ingående diskutera olika perspektiv på kristendomen som - förmodar jag - har disputerats genom seklens gång. Men det intresserar inte mig, åtminstone inte så i detalj.

Annars är det ju verkligen en äventyrsroman vi får uppleva. Baudolino genmlever historien på 1100-hundratalet (samma tid som Arn fö) under Ecos tolkning, då både verkliga och diktade händelser beskrivs i en virvlande ström. Paralellerna till Odysseus, Oidipus och, modernare Arthur C. Clarke och Agatha Christie får en att dra på smilbanden.
Om jag hade mer koll på den verkliga antika historien skulle jag säkert få ut mer som läsare, men det är inga problem att brista i förkunskaper.

Betyget blir dock måttligt, för den långa mittsektionen som, faktiskt, är ointressant och irriterande händelsefattig.
Betyg 3
2006-10-15 12:54
Jag gillar historiska romaner, och den här var inget undantag, även om den stundtals tappade fart. Jag läste den på engelska, och språket är fantastiskt, dock kräver det en del av läsaren. Vi får följa äventyraren och mytomanen Baudolinos äventyr på 1100-talet,och det är en svindlande resa full av galenskaper och filosofiska utsvävningar. Det är en spännande berättelse, som får en att vilja läsa mer av författaren, och jag började också min vana trogen att leta upp fakta om de historiska personer som förekommer. Klart läsvärd, men den kräver lite koncentration, för det är mycket att hålla reda på.
Betyg 3
2007-11-02 13:35
Jag skrattade och fnissade mer än vad jag gjort på flera månader när jag läste den här boken. Den är väldigt spännande eftersom man vet aldrig vad som är sant och inte. helt mästerligt skriven bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Baudolino
Liknande böcker:
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Den blå gardinen
 S. Nilsson Bassell
Barn av ensamheten
 M. Sandemo