bokrecensioner boktips

Penelope väntar inte

Författare: Dagmar Edqvist
Genre: Roman
Utgivningsår: 1951
ISBN: 9789100159368


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En svensk författare har rest till Paris på stipendium. Det har dragit ut på tiden och hans hustru, den duktiga tandläkaren med vilken han levt i ett tryggt och solitt kamratäktenskap är redan ensam på andra året. För att få arbetsro att fullborda den roman han har under arbete överger han Paris och slår sig ner i en liten sömnig landsortsstad i Bourgogne.

Här träffar han Lucienne Marie, en ung fransyska, innehavare av ortens apotek, även hon en ensam outsider i den lilla staden och därtill med krigs- och ockupationstidens svåra erfarenheter bakom sig. Hon är livlig, varm och spontan, med ett drag av charmerande slarvighet och David tror sig hos henne ha funnit allt det han saknat hos sin hustru Estrid där hemma. Åt dennas svåra situation ägnar han inte många tankar så länge hennes med tiden allt knappare meddelanden inlöper punktligt, och han tröstar sig med att hon nog inte saknar honom så mycket, förankrad som hon är i yrkesarbete och vardagliga bestyr.

När hon till slut bryter sin långa förbehållsamhet måste David till sin skam erkänna att hon inte alls är den kvinna han trott sig känna så väl, och samtidigt inser han också att hennes grepp om honom är långt starkare än han vetat om. Har den unga fransyskan för honom representerat värme, glädje, och frigjord sensualitet så representerar Estrid å andra sidan något som för honom är lika nödvändigt, hem, trygghet, den fasta punkt som mannen vill känna att han när som helst kan återvända till, hans Penelope.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Penelope väntar inte :
2022-10-31 12:49
Jag försöker läsa ett par av Dagmar Edqvists klassiska romaner varje år. Jag har tyckt mycket bra om de tidigare böcker jag läst av henne och jag tycker även mycket bra om den här. En stark och välskriven relationsroman som engagerar och med ett språk som nästan känns modernt. Jag kan riktigt varmt rekommendera hennes böcker.
Slutbetyg, en 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Penelope väntar inte
Liknande böcker:
Min Martina
 J. Jordås
Vildingarna
 D. Eggers
Refug
 M. Houllebecq
Änglarummet
 E. Klingberg
Kallmyren
 L. Marklund
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup
Vintervålnader
 K. Mosse