bokrecensioner boktips

Skuggan blir kortare

Författare: Dagmar Edqvist
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, kärlek, spänning, afrika, 1950-tal
Utgivningsår: 1958
ISBN: 9789100159399


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är ett något osäkert äktenskap kärnfysikern Kåre Vallon och Sandra förenats i. Han försummar henne för sitt arbete, och hon börjar snart visa påfallande intresse för Kåres mera världsvana chefer. Urladdningen i äktenskapet låter inte vänta på sig.

Bitter flyr Kåre till ett av FN:s afrikanska forskningscentra i ett vilt bergslandskap under Ekvatorn - en trakt som Dagmar Edqvist kände från egna resor. Han träffar läkaren Kathryn Vincent, som också lämnat Sverige litet skadskjuten efter kärleksbesvikelser.

Hennes inlevelse i de svarta patienternas värld öppnar Kåres ögon för den. Genom henne upplever han dåtidens brännande afrikanska problem, i henne möter han en annan sorts kvinna än Sandra - en kvinna med vanskligheter men med ett mycket rikare mänskligt register. Hans spirande känsla för henne betyder inte bara personlig lycka eller olycka utan större kärleksförmåga, vidgad medkänsla. Hållfastheten i denna känsla sätts på prov i romanens laddade avslutningsparti.

Skuggan blir kortare är en dramatisk roman om intellektuella människor och om 1950-talets svåra samlevnadsproblem – mellan man och kvinna, mellan olika troende, mellan olika etniciteter.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skuggan blir kortare :
2020-08-21 13:30
Den fristående fortsättningen på, Paradisets portar (1956)
Jag kan inte nog förklara hur mycket jag har kommit att tycka om Dagmar Edqvists romaner. Dagmar Edqvist (1903-2000), en mycket produktiv författare som författade 23 romaner mellan åren 1932-1985 och som väl nästan är glömd idag, tyvärr.
Jag tycker aldrig att när man talar om nu avlidna svenska författare vare sig om det är inom litteraturprogram på tv eller i tidningar att man nämner hennes böcker. Som ung flicka läste jag ett flertal av hennes böcker, men det är nu först på äldre dar som jag riktigt kommit att njuta av hennes romaner som är spännande och engagerande som thrillers, fastän det inte är thrillers. Språket är briljant och jag tycker att dessa böcker har åldrats som ett bra vin. De är varken omoderna till språk eller handling.
Edqvists kanske mest kända roman, Fallet Ingegerd Bremssen (1937) skrivs det ganska vågat om en våldtagen kvinna som skrivs in två gånger på psyket, första gången för det trauma hon drabbas av under våldtäkten, den andra gången efter att hon mördat sin våldtäktsman.
Böckerna är förvånansvärt moderna faktiskt.
Och det här är varken kärleksromaner eller kvinnosaksromaner. I ett flertal av romaner är huvudkaraktären man.
Skuggan blir kortare är den fristående fortsättningen på Paradisets portar som jag läst tidigare. Kåre och Sandras äktenskap brakar samman efter att Sandra är otrogen med en äldre kollega till Kåre. Sandra är hysterisk och uttråkad och har redan försökt ta sitt liv en gång tidigare. Kåre lämnar henne, flyr till ett forskningsprojekt med specialitet inom strålning i FN:S namn där han får anställning. Mycket incidenter, kultur, politik, rasmotsättningar, arbete, spänning och kärlek inträffar.
Jag kan riktigt varmt rekommendera ett flertal av de romaner av Dagmar Edqvist som jag läst, och jag planerar att läsa alla av hennes författade böcker.
Slutbetyg, en stark 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skuggan blir kortare
Liknande böcker:
Elizabeth Finch
 J. Barnes
En gång om året
 P. Öhman
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Ond skörd
 S. Bolton
Det var en gång i Holl..
 Q. Tarantino
Våldets historia
 É. Louis
Elizabeth
 L. Pearse
Andras vänner
 L. Moriarty