bokrecensioner boktips

Paradisets portar

Författare: Dagmar Edqvist
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, kärlek, spänning, ungdom
Utgivningsår: 1956
ISBN: 9789100159351

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En laddad skildring av livet och kärleken i herrgårdsmiljö

Om uppgifter i livet handlar Dagmar Edqvists roman Paradisets portar, där hon återvänder till det svenska 1950-talets miljö. I skildringen av far och son, överingenjören på Odensholms bruk och hans son, den lysande unge vetenskapsmannen, ställs mot varandra skyldigheter dels mot mänskligheten och de närmaste, dels mot kallet och uppgiften. Ur den motsättningen växer på den gamla bruksherrgården en dramatisk konflikt som ger romanen en stark yttre och inre spänning.

Paradisets portar också om kärleken i livet. Två kvinnor står i centrum - den kloka medelålders Pauline och den hårt spända unga Sandra möter båda problem i sina äktenskap, i förhållandet till sina män och deras yrken. Hur de problemen utvecklas och löses skildrar Dagmar Edqvist med den värme, förståelse och finess som gett henne en rangplats bland våra svenska berättare.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Paradisets portar :
2018-11-23 00:54
När jag väl kom in i handlingen kunde jag inte sluta läsa. Välskriven, spännande, väldigt modernt skriven för att vara 62 år gammal. Karaktärerna är äkta och känns realistiska och handlingen där aktuella samhälls och världsproblematik tas upp håller än idag och intresserar läsaren. Jag har läst ett flertal böcker av Dagmar Edqvist (1903-2000) och har tyckt om alla. Jag läser därför gärna fler böcker av henne! Kan varmt rekommenderas!
Mitt slutbetyg blir, en stark 4:a!
Betyg 4
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Gorlans ruiner
 J. Flanagan
Misstagens bok
 S. Bjerg
Nattavaara
 T. Engström
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Himmel över Alaska
 K. Hannah