bokrecensioner boktips

Jesus

Författare: Dick Harrison
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177896005


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jesus - historiens mest kända individ - finns det mer att skriva om honom? Ja, anser historikern Dick Harrison, särskilt om man vänder på perspektiven och ställer frågor som är intressanta för nutidsmänniskan.

Alla har hört talas om mannen från Nasaret som var verksam i Galileen, hamnade i bråk med de styrande i Jerusalem och avrättades i relativt ung ålder. I den här boken går Dick Harrison flera steg längre och skildrar inte bara den historiska personen Jesus utan resonerar också kring fundamenten i kristendomen uppståndelsen, himmelsfärden, miraklen. Finns det historiska belägg för detta?

Jesus är en problematiserande, kunnig levnadsteckning över en av världshistoriens mest omdebatterade människor. Det är upp till läsaren att avgöra om problemen får sin lösning och om författaren bringar nytt ljus över Jesu liv och gärning. Eller som objektet för denna bok själv skulle ha konstaterat, sök, så skall ni finna .

Boken ingår i serien Världens dramatiska historia.
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jesus :
2021-08-18 19:20
Det enda Dick gör här är att försvara en samling sagor som Kyrkan redan försvarat i tvåtusende år. Sagor som i sin tur är skrivna av vänner till den korsfäste. Att de dessutom levde i samma tidsepok och kanske med det träffat varandra, kontrollerat vad de övriga i gänget har skrivit, visar för mig vilken enda stor lögn många av våra traditioner är byggda på. Jag var klok nog och avsade mig både Svenska Kyrkan och Kristendomen för 5 år sedan. Fattas bara att någon historiker ska ge ut en avhandling där nästa religiösa lögn försvaras: nämligen den om Djävulens existens.
Betyg 1
2021-08-29 22:56
Dick Harrisons bok ”Jesus” som ingår i Historiska Medias bokserie Världens dramatiska historia är en bra och välskriven bok. Dock håller jag inte med författaren när det gäller Julevangeliet.

Författarens syfte med boken är att med källkritik ta ställning till vad Bibeln och andra skrifter berättar om Jesus, hans liv och lära. Det är modigt att skriva en bok om Jesus den person som är mest omskriven i historien och som allmänt tillbeds av många miljoner människor.

Att Jesus verkligen funnits kan inte källkritiken förneka. ”Det är högst sannolikt att Jesus kom från Nasaret, var verksam i Galileen, råkade i bråk med myndigheterna i Jerusalem och avrättades”, skriver Dick Harrison och tillägger: ”Det verkligt märkliga är hur sekten kring Jesu person efter hans död utvecklades till en extremt framgångsrik världsreligion.”

Enligt Dick Harrison är hela julevangeliet motsägelsefullt och håller inte för en vetenskaplig granskning. Julevangeliet skrevs i avsikt att få Jesus födelse att stämma med de judiska profetiorna om att Messias skulle födas i Davids stad Betlehem. Det skulle då stärka tron på att Jesus verkligen var Messias, den smorde. Det sannolika är att Jesus föddes i Nasaret. Han kallades också Jesus av Nasaret, ett vanligt judiskt sätt att ange namnet i samband med födelseorten.

Ett ämne som källkritikerna ifrågasätter är miraklerna som tillskrivs Jesus gudomliga förmåga. Dick Harrison refererar med respekt Jesus lära och dess etiska budskap som det framstår exempelvis i Bergspredikan. Jesus fångade sin publik inte minst med de liknelser som blivit klassiska: den förlorade sonen, den barmhärtige samariten, senapskornet som blir ett högt träd med flera.

I boken framstår Jesus uppståndelse som det mest osannolika och likväl det mest betydelsefulla i berättelsen om Jesus. Här som i så mycket annat krävs helt enkelt tro och därför ingår trosbekännelsen i den kristna kyrkans liturgi.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jesus
Liknande böcker:
Östergren om Östergren
 S. Farran-Lee
Kodnamn PAM
 P. Malm
Sif Ruud : ett liv
 S. Ruud
Bara jag vet vem jag är
 S. Bergwall
Catch me if you can
 F. Abagnale
Jag är el Diego
 D. Maradona
När Balkan brann!
 U. Henricsson