bokrecensioner boktips

Gå förlorad

Författare: Agnes Lidbeck
Genre: Roman
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789113092942


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Anders är osäker på vad han tycker om sitt jobb. Det blir inte som han tänkt sig. Han är osäker på bilderna han tar, de blir inte heller riktigt bra. Han är osäker på om han orkar träffa sin älskarinna ikväll, han är osäker på sina drömmar och han är osäker på om han verkligen trivs i villakvarteren. Han är osäker på om han trivs med sig själv. Men trots all sin osäkerhet är Anders helt övertygad om andra saker. Han är till exempel säker på att han älskar sin fru, sin dotter och sin mamma. Han tvivlar inte en sekund på sina känslor för dem. Finns det något problem så är det att han älskar dem för mycket.

För vad skulle hända om han inte gjorde det? Ensamheten är den största skräcken. Och den stora lockelsen - den som är ensam kan inte bli lämnad.

I Gå förlorad undersöker Agnes Lidbeck livets små sanningar och stora lögner, avståndet mellan att vilja vara och att kunna bli, sprängkraften i våra känslomässiga reaktioner och våra rationella förklaringar till varför vi inte kunde mer än vad vi klarade av. Under loppet av tjugo år får vi följa Anders: make, pappa och son. Ett äktenskap som utvecklas, en dotter som växer upp, en mor som åldras. I mitten står en man som betraktar skeendena, ibland lamslagen av skräck, ibland i ett tappert försök att hejda tiden.

Gå förlorad är den avslutande delen i den triptyk som inleddes med Finna sig och Förlåten
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gå förlorad :
2019-09-12 22:37
Anders är feminist, en person som vill vara till lags, för sin fru, sin dotter, sin mamma. Han ställer även upp för andra kvinnor, kanske mer än har borde. Han är osäker på om han har rätt jobb, om han bor på rätt plats, om han är lycklig nog. Men trots sin osäkerhet är han säker på en sak, att han älskar. Han älskar sin dotter, sin fru och sin mamma, i den ordningen fast det vet han inte. Men blir han älskad tillbaka? Hans mamma, den framgångsrika psykologen, är öppet nedlåtande, ändå har han svårt att frigöra sig. Hans fru och dotter tycker om honom men ibland blir det lite för mycket, som när han stiger upp i ottan för att baka bröd åt dem till frukost. Men förstår Anders att man älska för mycket?

Agnes Lidbeck har fått mycket beröm för sina tidigare böcker Finna sig och Förlåten, och kaxigt nog ger hon sig nu på att skildra en relation ur en mans perspektiv. Det går väl sådär kan jag säga. Men jag har överseende med att en kvinna kan ha svårt att få till ett trovärdigt mansporträtt, värre är att manliga författare inte heller klarar det. Män är antingen våldsamma, fysiskt eller psykiskt, eller svaga stackare, grubblare som är ur fas både med sig själva och sin omgivning. Anders tillhör som sagt den senare kategorin, han ger velourmannen ett ansikte och hans stora skräck är att bli lämnad. Inte alls omotiverat, kvinnor har som bekant svårt att älska män som visar svaghet. Vi får följa Anders och hans familj under många år, från det att dottern Anna är liten tills hon blir vuxen. Hans oro och osäkerhet genomsyrar boken, han vill vara den perfekta maken och pappan men ovationerna uteblir. Den scen som gör störst intryck på mig är när han skämtsamt antyder till sin fru Kristina att hon älskar en blomma mer än honom. Men hon tar åt sig och förklarar flera gånger att hon visst älskar honom mer än blomman. Och det faktum att hon överhuvudtaget har behov av att säga det visar på vilken nivå hennes känslor för Anders är...

Som helhet en intressant relationsroman, på så sätt att det inte händer så mycket. Ganska vanligt och småtråkigt familjeliv där mycket av behållningen finns i det som inte sägs. Anders känns inte helt trovärdig, i synnerhet är det en sak som stör mig men jag avstår att nämna den för att inte spoila. Sensmoralen tolkar jag som att "snälla män är bra att ha men inte särskilt attraktiva" och har jag fel får väl någon protestera...


Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gå förlorad
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom
Samma Författare: