bokrecensioner boktips

Stor i käften

Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Ungdom
Ämnesord: depression, spänning, ungdom
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9163826380


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En vanlig dag i Rocky River High blir 16-årige Matt Donaghy hämtad av polisen. Någon har rapporterat till rektorn att Matt sagt att han tänker spränga skolan i luften. I det hårda amerikanska skolklimatet har rektorn inte sett någon annan utväg än att ta detta på allvar och ringa polisen. Matt tas in för förhör och blir avstängd från undervisningen.
Inte för inte har han smeknamnet Glappkäften och han är känd just för sin stora käft och sin drastiska humor. Konstigt nog är det inte någon av Matts kompisar som hjälper honom, utan Ursula Riggs, en tjej som mest håller sig för sig själv. Hon visar sig ha den nödvändiga styrkan att stå upp för Matt och hon är inte rädd att själv bli indragen. Ursula kallar sig själv i sina tankar för Fulan och då blir hon orädd, oåtkomlig, stolt och en vinnare på basketplanen.
Trots att Matt friats från misstankarna är inget som förr. Han är deprimerad och tycker att vännerna har svikit. Han avsäger sig ett förtroendeuppdrag i skolan och är alltmer ensam. Den groende vänskapen med Ursula blir bokstavligen hans räddning.

En stilistiskt mycket avancerad och lyhörd skildring av ungdomsårens alla osäkerheter och utanförskap. Detta är en page-turner av högsta klass! Skriven av en världsförfattare - ständigt tippad att få Nobelpriset i litteratur
Medelbetyg: 3,33 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stor i käften :
2004-10-07 10:52
En helt okej bok, går snabbt att läsa.
Betyg 3
2004-11-22 18:52
Fulan bär huvudet högt. Hon sticker ut bland de andra eleverna på det high school som hon går på. Egentligen heter hon Ursula Riggs, men hon föredrar att tänka på sig själv som en amazonlik Fulan. Under en lunch i skolan driver klassens clown Matt ett skämt en liten bit för långt. Stämningen i USA är fortfarande spänd efter massakern i Columbine och Matt blir bortförd av polisen. Hela situationen känns mest förvirrad och Matt förväntar sig att hans kompisar ställer upp på hans sida. Men nu går drevet och stämningen blir allt mer hätsk. Det är bara Ursula som vågar höja sin röst för klasskompisen som hon egentligen inte känner.....

Riktigt bra ungdomsbok som som ger en realistisk och frän bild av en tjej och en kille som både valt, och inte valt sin ensamhet. Tonen är vass och samhällskritisk men humorn är ständigt närvarande. Vid ett tillfälle skrattade jag faktiskt högt, då Matt smyger in i sina föräldrars sovrum och målar en liten smiley i deras nyinköpta bok om tonåringar och depressioner. Jag tycker om språket som håller en hög kvalité för att vara språk i en ungdomsbok. Den här boken får en stark trea av mig.
Betyg 3
2005-07-22 22:46
Matt är en helt vanlig kille som är känd för satt vara stor i käften och sin humor. En dag leder detta till att han blir anklagad för att vilja spränga skolan. Matts kompisar vågar inte hjälpa honom. I stället är det en tjej (Ursula) som står på Matts sida. Deras vänskap växer sig allt starkare.
En mycket bra ungdomsbok!
Betyg 4
2006-05-18 08:48
för att det är en bra ungomsbok och en händelserik bok.-..

när man har börjat läsa den så kan man inte lägga sif ifrån den ..
Betyg 5
2007-02-15 00:36
Big Mouth and Ugly Girl. Bra bok, bra karaktärer.
Betyg 4
2007-05-25 16:58
Har svårt att beskriva vad som var så bra med boken, ganska enkel handling.
Men den var riktigt bra, lättläst och samtidigt väldigt bra. Kan inte hitta några direkta fel, karaktärernas utveckling beskrivs fantastiskt!
Betyg 3
2009-02-20 13:32
en väldigt bra bok som handlar om vänskap och svek och ensamhet .
2 personer som inte har valt sin ensamhet och som dras till varandra och vippps så är de inte ensamma och de har mycket gemmensamt . Oates är väldigt väldigt bra på att skiva hur man känner sig i en sån situation och hur man tänker och är som om hon själv hade gått igenom det .
Betyg 4
2009-05-12 15:48
Inte någon att rekommendera, läste igenom den och fann inget värde! Den var skriven ur en så negativ synvinkel att den gav mig rysningar!
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stor i käften
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen