bokrecensioner boktips

Mannerheim Marsken Masken Myten

Författare: Herman Lindqvist
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik, historia
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789100162757


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Berättelsen om den legendariske marskalken av Finland, friherre Gustaf Mannerheim

Detta är en berättelse om den legendariske marskalken av Finland, friherre Gustaf Mannerheim. Att han var överbefälhavare i fyra av Finlands krig, riksföreståndare och president som under ytterst svåra förhållanden lyckades försvara Finlands frihet och självständighet, är känt för de flesta. Den historieintreserade känner även till att han började sin karriär som tsarens officer och att han lik James Bond skickades på ett farligt spionuppdrag till Kina, utklädd till en upptäcktsresande. Men hur många vet att han tillbringade fem år av sitt i liv i Warszawa, åren som han betecknade som den lyckligaste tiden i sitt liv? Att han var en sann livsnjutare och gourmé av rang, en gentleman ut i fingerspetsarna, alltid oklanderligt klädd, en elegant charmör som ständigt satte kvinnohjärtan i brand? Själv tycktes han vara immun mot Amors pilar, oförmögen till djupare relationer. Många kvinnor klagade på att Mannerheims hjärta var kallt som "Finlands snö". Först de sista åren av sitt liv, då han var 79 år, drabbades han själv av en stark passion och upplevde en stormande, bubblande kärlek.

"Lindqvist skriver alltid bra. Men denna är hans allra bästa, enkel och anekdotrik." Staffan Heimerson, Aftonbladet

Utdrag ur boken:
"Då kistan kom, kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Jag omfamnades av den starka kollektiva sorgen omkring mig. Jag ville vara stark och rak som generalerna. Men jag grät så snoret rann."
Medelbetyg: 4 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mannerheim Marsken Masken Myten :
2017-10-21 14:54
Oj var ska man börja. Det är en mycket bra bok. Det handlar om en tid då Finland blev självständig och vilka stora uppoffringar det finska folket var tvungna att göra. Men naturligtvis om mannen som kom och räddade Finland från en annars säker undergång.
Den är välskriven, lättläst och en verklig bladvändare.
Otroligt berättelse om en människa som kunde uträtta så mycket.
Betyg 5
2017-10-22 14:49
Läste om tiden innan han blev nationalhjälte. Intressant och underhållande.
Betyg 3
2017-11-12 16:53
Mycket bra. Det är en fascinerande och otrolig historia som man får ta del av. Ord räcker knappast till för att beskriva Mannerheims mångsidiga och turbulenta liv. Herman Lindqvist skriver också mycket njutbart. Ger den en stark fyra.
Betyg 4
2019-05-26 16:38
Herman Lindqvist bok "Mannerheim – Marsken, masken, myten" är en utmärkt biografi över Gustaf Mannerheim.


Författaren ger en fängslande bild av Mannerheim.
Under tre decennier tjänande han den ryska tsaren, deltog i det rysk-japanska kriget 1904–1905, genomförde åren därpå ett spionuppdrag i Centralasien och Kina samt ledde en rysk armékår i Polen under första världskriget. Efter tsarväldets sammanbrott 1917 återvände han hem, lotsade Finland in i självständigheten, för att sedan bli nationens landsfader under nästa världskrig. Denna häpnadsväckande karriär skildras parallellt med Mannerheims olyckliga äktenskap och den politiska turbulensen i Europa under dessa händelserika decennier.


Den här boken kan jag varmt rekommendera.

Betyg 4
Liknande böcker:
Henry Kissinger inför..
 C. Hitchens
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Fruktan : Donald Trump..
 B. Woodward
inifrån
 T. Bodström
Vänsterdocenten
 T. Tännsjö
Jakten på Dawit
 M. Schibbye