bokrecensioner boktips

Björnstad

Författare: Fredrik Backman
Genre: Roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789164204967


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?
Bara allt. Den betyder bara allt.
Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång.
Mitt i allt står Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin moderklubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.
Medelbetyg: 3,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Björnstad :
2016-09-27 15:12
När jag såg att Björnstad redan är tillgänglig som E-Pub på bibioteket kunde jag inte låta bli att ladda ner. Nu har jag plöjt 70 sidor och säger så här:

"En man som heter Ove" älskade jag. De övriga gillade jag inte, inte heller den här. Som nån slags dokusåpa för TV med schablonartade beskrivningar av personer, klubbverksamhet och avfolkningsorter. Rena förtalet av de senare.
Betyg 2
2023-09-08 07:03
Björnstad är en fantastisk bra bok! Det är beskrivningar och persongalleri som gör att historien blir så stark. Författaren har lyckats fånga själen i en liten ort, en ort långt ut i ingenstans djupt i den svenska naturen me0å d människor bor där. Björnstad är en sömning ort, med affärer som stängs ner efter att ha konkurerats ut av ett nybyggd köpcenter, många dränker sin bitterhet i stans enda pub som har gått i ägo i generationer. Men det är en sak som Björnstad har och som de känner djup stolthet över det är deras ishall. Detta är en bok om kärleken till ishockey, hur den enar och splittriar, uppoffringar som görs i sportens anda.
Det finns ingen huvudkaraktär, vi får lära känna många människor från staden och får kort inblick i deras liv allt från lagspelare, tränare, föräldrar, sponsorer och krogägare.
Hela handlingen är så äkta, författaren har lyckats att förmedla, men vad? Det finns många sätt att tolka denna bok och gör en inte oberörd.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Björnstad
Liknande böcker:
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en