bokrecensioner boktips

Min mormor hälsar och säger förlåt

Författare: Fredrik Backman
Genre: Roman
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789137140551


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.
Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.
Medelbetyg: 2,91 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Min mormor hälsar och säger förlåt :
2014-02-25 17:36
Jag älskade verkligen Backmans bok om Ove, men i den här finns det ingen och inget att älska. Obehagliga och gudskelov icke trovärdiga personer, gäller särskilt Elsa och hennes mormor.
Betyg 2
2014-02-25 19:56
Efter att ha läst Backmans " En man som heter Ove " hade jag stora förväntningar på denna bok. Tyvärr blev jag väldigt besviken. Två flata, skilda föräldrar som inte känner sin dotter på sju år, vars mormor skyddar barnet genom att beblanda verkligheten med en sagovärld.

Många olika livsöden med alltför mycket tragedi flätas samman till ett ganska platt slut.
Betyg 2
2015-03-27 14:08
Läste boken om Ove-och tyckte att den var väldigt träffsäker i många av situationerna och personligheterna.
Kan även rekommendera denna bok.-Tycker att den var medryckande och lättläst.-Lite tveksamt dock, att en 7-åring skulle kunna agera på det sätt som är fallet i boken.
En del av "resorna" till sagornas värld blir lite väl flummigt emellanåt.
Bra och emellanåt spännande!
Betyg 4
2015-09-04 13:59
Att följa upp en succé som "En man som heter Ove" är förstås inte lätt men det här försöket gick väl lite väl högt över målet. Ambitionen är det inget fel på. Eller så är det det.

Den här gången står en sjuårig flicka i fokus. En väldigt speciell sjuåring ska det visa sig. Med en alldeles särdeles speciell mormor. Som berättar de mest specialspeciella sagorna ever. Det blir lite för mycket av det goda.

Den intrikata grundhistorien är bra, och Backmans snitsiga humor kommer inledningsvis till sin rätt. Om han nöjt sig med det och skrivit en rakare, mer jordnära historia, hade det blivit bra. Nu får vi istället historien serverad ihop med mormors sagovärld och det blir till slut svårtuggat.

Jag skrattade en del och gladdes åt snillrika metaforer men helhetsintrycket blir svagt.
Betyg 2
2016-01-16 09:57
En helt okey bok efter ett tag. Början kändes väldigt rörig och allt kändes som en enda stor fantasivärld. Men när du kommit in en bit i boken börjar du förstå vissa av dessa fantasi berättelserna/händelserna och då börjar boken bli bra.
Dock så känns det som om barnet borde ha varit några år äldre med tanke på ja i princip allt. Men hon är väl väldigt kunnig för sin ålder då tydligen och folk behandlar även henne som om hon vore äldre och berättar de mest konstiga saker som kanske inte är gjorda för barnöron.
Men boken var bra ändå och man måste ju beundra författaren för all denna fantasi han måste förvara i sitt huvud för att knåpa ner en sån här bok, bra jobbat! Meeeen ( ja nu kommer det ett sånt där men) humor mässigt var Ove boken bra mycket bättre på sitt vis.
Betyg 2
2016-06-26 04:59
Gripande, rolig och finurlig bok som jag sträckläste
Betyg 4
2017-10-06 08:15
Jag hade stora förhoppningar när jag köpte och började läsa boken men ack vad rörig den blev. Jag hade i alla fall svårt att hänga med i "verklighet" och fantasin. Det hade kunnat bli bra...
Betyg 2
2018-08-12 18:29
Elsa som är sju år uppfattas som störig. Elsas enda vän är hennes mormor som har jobbat som kirurg. Men nu är hon står hon och skjuter på folk med sitt Paintballgevär. Elsas mormor har också ett eget kungarike. Mimas heter det riket. Elsa får följa med sin mormor dit. När hennes mormor får veta att hon är döende får Elsa ett brunt brev. I det bruna brevet ber hon alla sina grannar om ursäkt.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Min mormor hälsar och säger förlåt
Liknande böcker:
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en