bokrecensioner boktips

Vinnarna

Författare: Fredrik Backman
Genre: Roman
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789137155562


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det här är en liten berättelse om stora frågor: Vad är en familj? Vad är en hockeyklubb? Vad är ett samhälle? Och vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt.


Detta är den sista delen i Fredrik Backmans älskade trilogi om Björnstad. De två första böckerna, "Björnstad" och "Vi mot er", nådde New York Times bästsäljarlista och blev tv-serie på HBO. "Vinnarna" är ett drabbande, våldsamt och djupt kärleksfullt slut på historien om hockeystaden och dess människor.

Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vinnarna :
2024-03-15 19:42
När jag insåg att Vinnarna var på över 700 sidor baxnade jag. Det har dröjt innan jag tagit mig tid att läsa den, och jag undrade varför Fredrik Backman inte kunde haft vett att dra ner på texten.

Men nu när jag läst boken tycker jag inte att han borde ha gjort det, för det här är en riktigt bra bok rakt igenom. Allt hänger ihop på ett övertygande sätt. Karaktärerna är intressanta och Backman ger läsaren små hintar om vad som ska hända dem. Man förstår att någon inte kommer att nå sina drömmars mål, men man får inte veta vad som kommer att hindra honom eller henne förrän längre fram i berättelsen.

Bitvis är historien riktigt gripande, och jag skäms inte för att säga att mina ögon var fuktiga vid några tillfällen. Det går inte bra för alla inblandade och det är bra. Boken hade inte alls varit lika intressant om allt hade ordnat upp sig på slutet.

Så har du inte läsa Vinnarna än, så gör det. Men läs Björnstad och Vi mot er först.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vinnarna
Liknande böcker:
Den långa våren
 S. Salminen
Landa, andas, lev
 M. Fogelberg Nelson
Var finns Mr. Goodbar?
 J. Rossner
En vilsen själ
 G. Redin
Flicka saknad
 N. Gerami
Rolf
 M. Lindroth
Nuckans hjärtespalt
 M. Lindroth
För såna som oss
 H. Karlsson
Det sällsamma fallet B..
 F. Fitzgerald