bokrecensioner boktips

Den fjärde handen

Författare: John Irving
Genre: Roman
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9146202315


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Nyhetsstationen där den ambitiöse reportern Patrick Wallingford arbetar – allmänt kallad katastrofkanalen – inriktar sig främst på spektakulära olyckor och livsöden. Han skickas till Indien för att göra ett jobb om en kvinnlig cirkusartist som överlevt ett 25-metersfall efter att ha landat på sin tränare.
På cirkusen får Patrick oväntad hjälp på sin färd uppför karriärstegen. Under en direktsänd intervju hamnar han för nära lejonburen och inför ögonen på miljontals tittare blir hans vänstra hand uppslukad av ett utsvultet lejon. Det blir inledningen till en händelseutveckling som kommer att förändra Patricks liv i grunden...
Medelbetyg: 3,1 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den fjärde handen :
2003-11-13 10:18
En känd och ambitiös nyhetsreporter mister sin hand i "tjänsten".
Hela hans liv förändras i grunden!

Inte en av mina "John Irving" favoriter, men ändå läsvärd!
Betyg 3
2004-01-08 15:12
Bra bok men inget utöver det vanliga som man förväntar sig av författaren. En kärlekshistoria i botten som tar med läsaren till olika platser.
Betyg 3
2004-06-17 08:49
Garp hade roligare
Betyg 3
2005-04-19 13:17
En verkligt underhållande berättelse. Irving har lyckats skriva lättillgängligt utan att det blir menlöst. Och absolut med glimten i ögat.

I början är tempot högt och historien verkligt omväxlande, men författaren lyckas inte riktigt hålla detta uppe, och det sackar betänkligt från mitten och vidare mot slutet.
Betyg 3
2005-05-06 00:00
Det är svårt att inte hålla med om det mesta som sägs ovan. Det här är en rätt underhållande berättelse, men mot slutet börjar den kännas lite tjatig. Men förutom att vara underhållande innehåller den en hel del kritik mot media som ägnar sig åt spektakulära historier i stället för mera seriösa nyheter. Boken handlar ju om USA men det skulle lika gärna kunna vara våra svenska kvällstidningar som avses.
Jag hörde boken som kassettbok och kan varmt rekommendera den då uppläsaren, Johan Rabaeus läste mycket bra.
Det är ingen stark fyra, men jag tycker nog ändå att det är rätt betyg.
Betyg 4
2005-05-17 12:05
Den fjärde handen handlar om en man med kvinnotycke. Han heter Patrick Wallingford, arbetar som journalist och förlorar sin vänstra hand genom att ett lejon äter upp den när han är ute på ett uppdrag. Även om hans handlösa situation är bokens röda tråd så handlar det mer om hans förhållande till kvinnor. Genom hela boken faller han offer för kvinnors förförelsekonster tills han till slut, genom att få genomgå en handtransplantation, träffar den kvinna som ska bli hans stora kärlek.

Betyget blir en tvåa. Boken är lång och omständlig och Patrick är provocerande mesig.
Betyg 2
2005-12-06 08:42
Som alltid är John Irving full av infall och underhållande historier. Den fjärde handen är en mycket trivsam skröna som innehåller det mesta. Samtidigt kan man säga att boken trots sin vassa mediekritik är en smula lättviktig. Men som renodlad underhållning är boken mycket bra.

Jag har lyssnat på boken som kassettbok och tycker att Johan Rabaeus inläsning ger ytterligare en dimension åt den burleska humorn.
Betyg 4
2008-02-10 13:13
satiren känns inte fullt så klockren tyvärr
Betyg 3
2013-03-05 11:31
Min första Irving. Jag uppfattar det lite knepigt men så är det ofta när jag tar mig an en av de stora författarna. Det är liksom inte bara det de skriver som fascinerar utan också det de inte skriver.

"Den fjärde handen" är en makaber historia med en rättfram och smått absurd humor. Det är galet, erotiskt och satiriskt. Många reflektioner om dagens mediala samhälle blir samhällskritiska fullträffar men det serveras tillsammans med mycket nonsens.

Sammantaget känns det klarsynt men förhastat. Plus dock för kärlekshistorien som berättas med stor värme. Jag ska definitivt ge Irving fler chanser.

Världen sätter poäng som den vill, jag ger tre.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den fjärde handen
Liknande böcker:
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout
Damm på hjärnan
 E. Ramm
Båten
 L. Lundberg