bokrecensioner boktips

Ciderhusreglerna

Författare: John Irving
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, kärlek, framtid
Utgivningsår: 1985
ISBN: 9146177205


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ciderhusreglerna är en stor, levande roman, fylld av oförglömliga människor och deras levnadsöden. Boken sträcker sig över hela 1900-talets första hälft och i centrum står Wilbur Larch, läkare och idealist och hans efterföljare, barnhemsbarnet Homer Wells.
Den excentriske dr Larch driver ett hem för föräldrarlösa barn och blivande mödrar som själva får välja mellan abort och barnafödsel. Homer ska efterträda honom men tvekar och flyr till vad han tror vara ett normalare liv på en äppelodling í Maine. Där kommer han in i en ovanligt varm och märklig familj och upplever den stora kärleken med alla dess komplikationer. Där konfronters han också med ciderhusreglerna, de fattiga äppelplockarnas oskrivna lagar, som drar in honom i ett drama på liv och död.
Läsaren förs oemotståndligt in i John Irvings fascinerande värld av lycka och sorg, av framgång och katastrof... en värld som är helt originell och samtidigt angår varje människa.
Medelbetyg: 3,76 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ciderhusreglerna :
2004-06-29 12:01
Boken som ligger till grund för Lasse Hallströms Oscarsbelönade film med samma namn.
Betyg 4
2005-06-03 15:06
Om jag inte redan varit en stor förespråkare för rätten till abort blev jag det när jag läste "Ciderhusreglerna". Handlingen är ändå väldigt förutsägbar.
Betyg 3
2005-07-12 16:27
Jag tycker den är helt suverän. Den har allt. Den är rolig, romantisk, allvarlig, sorglig, tragisk... Dessutom är den väldigt detaljerad och innehållsrik.

Man får följa Dr Larch i hans kamp mot de olagliga aborterna. Han är förespråkare för fri abort och försöker rädda kvinnor från att gå till kvacksalvare som gör betydligt mer skada än nytta. Till slut hamnar Dr Larch på ett barnhem. På barnhemmet bor Homer Wells, som en dag ska efterträda Dr Larch. Det är många dråpliga situationer som utspelar sig på det där barnhemmet. Men det är även allvar. Man lider verkligen med de små barnen när de flockas runt besökare och vill att just de ska bli adopterade.

Till slut ger sig Homer av till alla storas besvikelse. Han vill prova på något nytt så han börjar arbeta på en äppelodling. Men hans kunskaper inom medicin kommer väl till pass även där...
Betyg 5
2006-06-20 09:45
Denna bok sträcker sig över hela 1900-talets första hälft. Huvudpersonerna är doktor Wilbur Larch och barnhemsbarnet Homer Wells. Wilbur driver ett hem för föräldralösa barn och utför i hemlighet aborter, något som är förbjudet i Maine på den här tiden. Hans dröm är att Homer ska bli hans efterträdare, men Homer är inte alls inne på att läsa medicin eller att utföra aborter. Han lämnar istället barnhemmet där han vuxit upp och bosätter sig på en äppelodling. Där tror han sig få ett mer normalt och okomplicerat liv. Men det blir minst sagt komplicerat ändå...

"Ciderhusreglerna" är en färgstark bok med många skildrade karaktärer. Den är ganska spännande och intressant.
Betyg 3
2007-01-30 14:29
Fascinerande berättelse. Nästan en femma.
Betyg 4
2007-02-07 20:35
en bok som jag tycker nästan helt baseras på biografier av personerna men de vävs samman av homers historia, varm bok om ett känsligt liv och sorgliga beslut.
Betyg 5
2007-07-22 22:20
Älskar filmen, men blev lite besviken över hur annorlunda boken var. Men roligt att få lite mer "info". Men det blir "bara" en 4.
Betyg 4
2008-06-12 14:44
Jag förälskade mig i alla karaktärer i denna roman. Handlingen är stark och personerna lyser.
Jag pendlar mellan en trea och en fyra som betyg.
Det är nog något med stämningen i boken som drar ner betyget.
Det blir en trea - klart läsvärd!

(Filmen är inte alls lika bra som boken)
Betyg 3
2009-07-04 13:52
Min tredje Irvingbok. Svagare än dem andra två jag läst men ändå väldigt bra. en klar 4a blir det i betyg.
Betyg 4
2009-10-14 18:57
Mycket bättre än filmen (som också var bra).
Betyg 4
2012-04-10 20:56
Den tredje Irving-boken jag har gett mig på. Då jag sett filmen innan försvann kanske lite av spänningen, men trots att jag visste vad som skulle hända fann jag, som alltid John Irving lyckas med, att bokens värld var bra mycket djupare än Lasse Hallströms - även om jag tycker att filmen har en bättre röd tråd än boken. I Irvings berättelser får man alltid en otrolig djupdykning i karaktärernas värld och världsbild och "Ciderhusreglerna" blev för mig ett långt och kärt förhållande med dessa karaktärer. Även om boken föll lite mot slutet kan jag verkligen rekommendera den.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ciderhusreglerna
Liknande böcker:
Svarta Änglar
 R. Chance
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Hon dansade en sommar
 P. Ekström
Vid skiljevägen
 . Runa
Bara en mor
 R. Jacobsen
Ormens år
 U. Ewerman
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Åh William
 E. Strout