bokrecensioner boktips

Den vidunderliga kärlekens historia

Författare: Carl-Johan Vallgren
Genre: Roman
Utgivningsår: 2002
ISBN: 910058052X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vinnare av Augustpriset som bästa svenska roman 2002.
Det är inte bara hans kärlek som är vidunderlig – utan också han själv, Hercule Barfuss. Alltsedan han föddes på ett glädjehus i Königsberg 1813 har han väckt människors fasa med sin vanställdhet. Han är också döv, och dvärg, men han har fått en sällsynt gåva – förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde, och farliga fiender...
Vi följer Hercule till kloster och dårhus, till Vatikanen och varietésällskap, Swedenborgianer och salonger, och får också inblick i framväxten av de dövas språk. Men först och främst är romanen en förunderlig och gripande kärlekshistoria. Hercule Barfuss glömmer aldrig den flicka som föddes på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne, Henriette Vogel, blir ledstjärnan för hela hans liv.Utdrag ur boken:
Hur skulle jag kunna glömma dig Hercule, det vore som att glömma att andas.
Medelbetyg: 3,98 (60 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den vidunderliga kärlekens historia :
2003-11-06 15:09
En helt underbar, men bisarr historia om en liten och annorlunda människa.

Vi får följa den lille vanskapta Hercule i hans kamp för att äntligen finna sitt livs stora kärlek.
Hans liv som är kantat av kärlek, humor och avgrunds svart hat men samtidigt ett äventyr fylld av magik!


Ett svindlande mästerverk som inte lämnar någon oberörd!

Läs den!
Betyg 5
2003-11-28 10:11
En helt makalös historia om en "liten" krympling som söker efter kärlek.
underbart berättad, full av värme och hopp trots en så bisarr historia!
Betyg 5
2004-01-08 14:23
En mustig och fartfylld resa genom olika kulturer, men en kärlekshistoria i botten. Ett äventyr!
Betyg 4
2004-02-23 22:34
Carl-Johan Vallgren skriver så fint!!! Underbar historia, jag hade aldrig läst något liknande och njöt av den mycket...
Att Hercules till slut skulle agera på det sätt han gjorde hade jag inte förväntat mig!
Bra bok!! Jag rekommenderar den till alla som vill läsa något av hög kvalitet!!
Betyg 5
2004-03-13 20:05
Fantastisk och väldigt annorlunda bok vilken egentligen speglar människans inre. Carl-Johan vallgren skriver som en gud, mycket målande beskrivningar av både miljöer och vad som förigår inuti huvudpersonerna.
Betyg 5
2004-03-15 20:35
vackert bizarr historia
2004-03-26 17:08
Spännande berättelse som både är sorglig, rolig och vacker. Fast den lämnar ändå inte något jätteintryck. Men visst är det en läsvärd bok!
Betyg 4
2004-04-16 13:38
Den Vidunderliga Kärlekens Historia är på många sätt och vis en vidunderlig roman. Boken är en historisk roman som tecknar en bred bild av 1800-talets tänkande och liv, en kärleksroman, en idéroman och en outsiderroman - allt på samma gång. Bokens fullkomligt exempellösa ”bredd” utgör dess styrka, men också svaghet. På något sätt känns det som om Vallgren velat lite för mycket med sin historia och att han ideligen bytt riktmärke under skrivandets gång. Därav finnes en hel del ”lösa trådar” som aldrig nystas upp, och vad värre är - själva kärlekshistorien är inte särskilt övertygande. Jag tycker att den Vidunderliga kärlekens historia är en respektingivande bok om än inte Vallgrens bästa. Om du bara ska läsa en Vallgrenbok tycker jag att du istället ska välja "Dokument rörande spelaren Rubashov".
Betyg 3
2004-05-16 16:45
Den här boken var bra på många sätt, ändå är det något som fattas. Vet inte riktigt vad, men något är det. Boken är mycket bra i början, men längre fram blir den bara rörigare och rörigare, nästan lite väl utdragen. Fin bok ändå, med många fina tankar och formuleringar, men lite för rörig för min smak.
Betyg 3
2004-07-07 23:49
En bra bok, som har det mesta spänning, kärlek och historia. Jag tyckte första halvan var bättre än den andra så det blir en fyra i betyg för min del.
Betyg 4
2004-07-17 10:07
Absolut inte en tråkig bok! Man kan tycka vad man vill om berättelsen, för mig var den i alla fall tillräckligt bra för att sträckläsa.
Men den stora behållningen tycker jag är författarens sätt att skriva, det är som att titta på en tavla med vackra färger och penseldrag. Motivet kan föreställa nästan vad som helst, det är verkets skönhet och det fina framställandet man älskar.
Betyg 5
2004-10-07 12:17
Hercule Barefuss föds på ett horhus samtidigt som Henriette. De är så olika de möjligtvis kan bli. Hercule är en liten dvärg, har gomspalt och igenvuxna öron. De växer dock upp som syskon och deras kärlek är starkare än tiden. Hercules dövhet kompenseras genom en ovanlig gåva - han kan läsa omgivningens tankar. Vi får följa hans hårda liv och hans aldrig sviktande kärlek till Henriettte.

(Det är alltid svårt för mig att bedöma en bok som handlar om dövhet. Eftersom jag är döv själv är jag nog sällan objektiv.)

Först och främst är detta en väldigt målande roman, färgstark, livsbejakande och storslagen. Författaren har kunskap om dövas historia och införlivar denna i berättelsen på ett mycket framgångsrikt sätt. Tyvärr upplever jag historien lite för fantastisk. Den förlorar greppet om mig nästan redan från början. Kärlekshistorien och dess efterföljande tragedier är ganska förutsägbara. Jag har svårt att egentligen sätta fingret på vad jag INTE tyckte om med denna roman. Något är det, för den fångade mig inte! Romanens början och slut kändes väldigt tillrättalagt. Jag hade nog uppskattat om författaren hade slopat brevformen. På sätt och vis ger författaren läsaren en bra bild av dövas historia, men samtidigt förstärks intrycket (som många hörande har) att döva kompenserar sitt handikapp genom att utveckla andra gåvor. Jag kan inte riktigt relatera till berättelsen, varken den romantiska, den historiska eller den filosofiska. Kanske är det därför historien lämnar mig ganska oberörd? Jag ger den en svag fyra.
Betyg 4
2004-10-09 17:29
Jag kan förstå alla de som tog boken till sina hjärtan. Den är väldigt speciell, och författaren är verkligen en skicklig berättare!!

Men jag tyckte den var något ojämn, speciellt det antiklimax mot slutet, när Hercule gick bärsärkargång efter det tragiska mordet på sin käresta.

Svag fyra, enbart pga. den stora berättarkonsten...
Betyg 4
2004-12-14 12:55
Förväntningarna på den här omtalade boken var höga och till en början infriades dom helt. Bokens öppning är oerhört stark och gripande och bådar gott inför fortsättningen. Carl-Johan Wallgren har ett oerhört målande språk som förstärker känslan av att befinna sig i en annan tid. Jag tycker dock att författaren tappar fokus på vad jag trodde boken handlade om; en förunderlig kärlekshistoria. Visst är det hela en förunderlig historia, det är tragiskt, hemskt, ovanligt och groteskt men vart tar kärlekshistorien vägen? Hercule befinner sig större delen av boken längtandes efter sin älskade Henriette och man får följa hans vedermödor fram till dess att de möts och därfefter hans besinningslösa hämndaktioner på mordet på hans älskade. Men vem är Henriette egetligen, hon är en figur som man inte får lära känna. Det tycks som om författaren har koncentrerat sig på att levandegöra 1800-talets miljöer och händelser men har glömt bort huvudpersonerna.

Jag är besviken på den här boken. Den är ett mästerverk med tanke på orden, uttrycken och de målande miljöbeskrivningarna men i övrigt är den en medelmåttig roman.
Betyg 3
2005-02-01 16:14
En annorlunda berättelse och ett vackert språk. Värd att läsas
Betyg 5
2005-02-16 22:28
Hur sjukt är det med ett tankeläsande missfoster som sätter på sin, till allt utom det genetiska, syster!? Nu får ni förklara för mig...
Betyg 2
2005-03-30 22:33
Vallgren har skrivit en fantastisk roman. Fantastisk på flera sätt. Hans språk är verkligt levande, rikt, målande, utan att bli pretentiöst. Historien är fin. Men kanske inte helt övertygande i alla vändningar. Hur kunde de två uvudpersonerna bli så fanatiskt kära? Det ges ingen riktig förklaring.
Och - hur förklaras likheten med "Aprilhäxan" av Majgull Axelsson? Är det bara en slump?

Men trots det - en mycket bra roman, jag sätter nästan högsta betyg.
Betyg 4
2005-04-09 01:29
Denna fantastiska bok erhöll Augustpriset för bästa svenska roman 2002.

Handlingen utspelar sig början av 1800-talet i Tyskland och handlar om en missbildad pojke, Hercule Barfuss, som föds på ett glädjehus. Pojken är dvärg och han kan varken höra eller tala. När han växer upp upptäcker han att han kan uppfatta människors tankar, och att prata med dem inne i deras egna huvuden. Man får följa Hercules öde när han söker efter sin barndomsvän, sin stora kärlek.

Det är en kärleksfull och vacker berättelse som också är full av spänning och grymhet.

Det är en mycket läsvärd bok som inte lämnar någon oberörd.
Betyg 5
2005-04-13 18:27
Instämmer kort och gott med de positiva människorna ovanför.

För mig var detta en enorm överraskning, och ett enormt glädjebesked. Vallgrens språk gör mig lyrisk och för mina tankar till Wilde och dennas romantiska språk. Denna bok är minst sagt underlig, så underlig att den förtjänar an viss belöning för sin otroliga inramning av 1800-talets tankar och idéer.

Om samtida litteratur inte är något för dig, kanske denna boken kan få dig på andra tankar? Den enda roman av samtidsförfattare jag tycker förtjänar en 5:a!
Betyg 5
2005-06-29 10:51
En favorit.
Betyg 5
2005-08-10 14:24
Underbar bok om Kärlek!
Betyg 5
2005-10-09 22:24
Gripande bok, som möjligen urartar en smula i mitten/slutet. Fantastiskt språk dock och i början griper boken tag i en så man bara MÅSTE läsa vidare.
Betyg 4
2005-12-10 01:19
Påminner om Parfymen
Betyg 4
2005-12-10 09:41
En underbar kärlekshistoria, skriven av just det, en musiker. Augustprisvinnaren gör skäl för priset, detta är allt igenom en förträfflig roman. För er som missat denna höjdare, läs den fort.
Betyg 4
2005-12-17 00:42
Bästa svenska boken någonsin? Jag älskar den här boken. Den är grym samtidigt som den är väldigt vacker. Den är även stundtals spännande. Inledningen när Hercule föds och snöovädret som pågår är väldigt bra skriven. Väcker även många tankar och funderingar. Detta är en bok som alla borde läsa. Tack Carl-Johan!
Betyg 5
2006-03-04 01:42
Aldrig har jag fängslats så av skönheten i en bok som när jag läste denna historia. Den fullkomligt sprudlar av värme, kärlek, hat, lust och tolerans. Allt på en gång och i ett sprattlande virrvarr. Ett fullkomligt lyckorus.

Barfuss levnadsöde är på samma gång rena fantasin som svår att efter man läst den inte uppfatta som sanning. Språket ringlar sig som den vackraste saga kring läsaren. Hämnden har aldrig smakat ljuvare och presenterats kärleksfullare än så här. Jag kan bara likna känslan efter denna bok som då man får gåshud när man lyssnar till den vackraste musik.

Ett episkt mästerverk.
Betyg 5
2006-04-02 11:31
Påminner om en Ringaren i Notre Dame i nytappning. Väldigt vacker historia.
Betyg 4
2006-06-17 14:35
År 1831 föds Hercule Barfuss på en bordell; döv och mycket vanställd. Men han har en speciell förmåga; han kan läsa andra människors tankar, något som många får erfara. Samma dag som Hercule föds, föds också ett annat barn, en flicka vid namn Henriette Vogel. Hercule och Henriette kommer att känna en stor samhörighet med varandra, men de skiljs åt när bordellen stängs. Hercule tvingas ut i världen och förlorar kontakten med Henriette. Han hamnar bland annat på dårhus, men befrias och hamnar sedan på ett kloster. Tanken på Henriette håller honom vid liv, och allt återfinna henne är allt han lever för.

Språket i boken är ganska vackert, men det kan inte kompensera för bokens andra brister såsom irriterande sidospår som får berättelsen att tappa fart. Det känns som om något fattas i berättelsen och jag får ibland tvinga mig själv att fortsätta läsa boken. När det blir såhär är det aldrig roligt.

Synd också att fenomenet skönhet beskrivs på ett sådant stereotypiskt sätt. Bland annat beskrivs en flicka som att hon är skönheten personifierad: ”det långa håret som naturen har ondulerat, leendets blänk av evighet, den ädla profilen, näsans triumfbåge, mandelögonen, hennes gång – som en skygg hjorts -, de fulländade brösten, (…) den exotiska frukten som är hennes mun” (s 236). Sånt gör mig trött. Det är lite fånigt med sådana här böcker på ”Skönheten och Odjuret-temat” där det fula odjuret är obeskrivligt fult (och det är alltid killen som är odjuret) och den sköna skönheten är makalöst vacker.

Boken är helt enkelt inte bra; jag har läst böcker som gett mig mycket mer och de har inte ens fått Augustpriset för bästa roman.
Betyg 2
2006-07-15 14:08
Verkligen URK! Deppig, och jag kunde inte förmå mig att ta mig igenom den. Kanske var jag bara inte mottaglig för denna bok just då. Uppenbarligen är det något visst med den, men för mig fungerade den inte alls.
Betyg 1
2006-09-27 21:34
Underbar historia och underbart språk. Målande bilder som gjorde att jag knappt märkte när jag i ett nafs hade läst halva boken.
Betyg 5
2006-11-08 17:05
Den bästa boken jag har läst! Läs och gråt! En makalös historia fylld av vackra ord om kärleken och meningen med livet.
Betyg 5
2006-11-22 13:39
Jag älskar början av boken men tyvärr tappade den något en bit in, det blev en hel del stickspår och jag får inte lära känna Henriette särskillt väl. Men boken är annorlunda och framförallt otroligt välskriven.
Betyg 4
2007-04-02 18:46
En annorlunda historia! Vallgren skriver oerhört vackert med ingående beskrivningar av människor och händelser. En bok värd att läsas och läsas om. Troligtvis en av de berättelser man återkommer till i tanken då och då. Den etsar sig fast.
Betyg 4
2007-04-20 17:04
En underbar historia. Berättelsen höjs av Vallgrens vackra språk. Den är ovanlig och spännande skriven,och den griper helt tag i läsaren
Betyg 5
2007-05-02 04:40
Ett mästerverk som omöjligen kan lämna någon oberörd. kan inget annat än ge författren stående ovationer. Det har ett mästerverk!!!
Betyg 5
2007-05-21 14:15
En underbar bok! Ordet saga kommer till mig när jag tänker på boken. Men den här sagan känns verklig och är mycket finstämd.
Betyg 5
2007-08-23 11:16
Oerhört fascinerande och gripande bok, har knappt läst något liknande förut. Otroligt intressant och medryckande handling, Carl-Johan Vallgren skriver väldigt bra.
Betyg 4
2008-05-15 11:50
Åh, jag blev så kär i den här! Önskade den mig av sambon och njöt sen av romantik och saga och härligt språk!

Egentligen borde jag nog tycka den är lite för... smörig... med bombastiska känslor och mystiska människor.... Men nä, jag föll ju ändå...

Skulle förmodligen inte tycka detsamma idag, men betyget får gå på känslan och minnet - det var ju trots allt en underbar upplevelse!
Betyg 5
2008-06-13 22:09
Tipsades av min pappa om den här boken. Mycket granna karaktärer och jag lär komma ihåg den starka handlingen livet ut, även om den tog en liten tråkig vändning mot slutet.
Betyg 4
2008-06-19 16:26
Jag tänker inte sticka under stol med att jag stundtals tyckte att boken var urjobbig att läsa. Dock är jag väldigt glad för att jag tog mig igenom den då berättelsen om Hercule var intressant. Självklart berördes jag av bokens huvudtema; kärleken. Jag känner mig glad för att boken bidragit till nya tankar kring detta, för mig, förvirrande ämne.

En stark fyra.
Betyg 4
2008-08-03 12:18
Flera år sedan jag läste denhär boken så jag minns inte så mycket av detaljerna i handligen. Jag minns dock känslan den gav mig, jag tyckte jättemycket om historien. Boken är ett gediget mästerverk
Betyg 4
2008-12-19 22:15
Riktigt seg bok som bara blev sämre ju fler blad man vände. Inte alls bra.
Betyg 2
2009-02-09 21:49
Remember everything, forgive nothing...

Vad händer när man förlorar det som motsvarar ens mittpunkt, ens liv? Svar: Man hämnas, och det gör man rejält.

Boken är för mig uppdelad i två grunddelar: sökandet och hämnden. Under sökandet har Hercule Barfuss döden i hälarna och varje god person som korsar hans väg, plockar döden med sig. Under hämnden har han tagit dödens arbete och plockar med de som stått i ens väg. Boken går verkligen igång efter mitten, enligt mig.

Förutom det "sockersöta" slutet, påminner boken om litteratur skriven under romantiken. Mysterium och det eviga sökandet efter det ouppnåeliga. Stark trea.
Betyg 3
2009-07-21 19:27
Visserligen är det några år sedan jag läste den här boken men jag vill minnas att jag inte alls tyckte att den var särskilt märkvärdig.
Visst är det ett snyggt och proffsigt hantverk, de sjaskiga miljöskildringarna från 1800-talets europa är verkligen läsvärda, men utöver det är detta en ganska banal och osannolik kärlekshistoria.
Vallgren klarar sig långt på ett vackert och inlindat språk som klingar och porlar, kastar sig med stormbyar och ylar längs husknutar och leriga gränder.
Problemet är väl att trots alla utsmyckningar( tex den högtravande titeln eller Caspar David Friedrichs stämningseggande målning "Mondaufgang am meer" från 1822 som används till omslaget) känns berättelsen varken unik eller särskilt engagerande. Fascinationen över Hercules egenskaper och särdrag lägger sig snabbt och efter ett par hundra sidor bryr man sig inte så noga om hur det ska gå för den lille krymplingen.
Betyg 3
2010-05-05 10:55
Överdrivet högtravande bok som jag inte orkade ta mig igenom. Full av olidlig pretentiös ordspya.
2010-06-05 17:09
Jag hade väntat mig mer av den här boken. Den fängslar inte alls.
Betyg 2
2017-04-29 22:37
En total annorlunda och fascinerande roman, om den missbildade, döva Hercule Barfuss som klarar sig genom livet driven av sin kärlek till sin barndomsvän och med hjälp av sin förmåga att läsa och styra andra människors tankar.
Det är inte många böcker som jag blivit så berörd av, både grym och vacker.
Påminner mycket om Parfymen, som också handlar om problemet och möjligheten med att vara annorlunda.
.
Betyg 4
2017-08-16 09:55
En vacker historia om Hercule Barfuss som födes med en hemsk vanskaphet och döv. Då detta utspelar sig i början av 1800 talet är det en grym tid att vara annorlunda, och Hercules öde består av enorma grymheter.
Språker är vackert och målande, svårt att släpoa ifrån sig boken, och jag är glad över att ha upptäckt Carl-Johan Vallgrens författarskap.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den vidunderliga kärlekens historia
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom