bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Flyktväg
Himmel
Underdog
Verkan
Liknande böcker:
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Under floden
 S. Nordstrand
Makten
 N. Alderman
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Daisy Jones & The Six
 T. Jenkins Reid

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerOutsider

 
Författare: Torbjörn Flygt
Genre: Roman
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9113038230
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Med Underdog fick Torbjörn Flygt ett formidabelt genombrott år 2001. Den hyllades av en enig kritikerkår, belönades med det årets Augustpris och har sålt i omkring 400 000 exemplar. Nu - tio år senare - återkommer huvudpersonen Johan Kraft i Outsider.

Tio år har förflutit i Johan Krafts liv. Och i landet Sverige. Medelåldern närmar sig, och med den insikten om att det börjar bli för sent.

Johan pluggar juridik i Lund och har ihop det med Helena. Hon drömmer om att köpa hus, skaffa barn, hela familjekittet. Men Johan är inte redo. Han bor i korridor på Malmö Nation, och lever sitt liv på nationen och pubarna. Här finns bland andra KL, mästare på att dryga ut studielånet med olika "affärer". Traktor, bondson med hård press hemifrån på att ta över lantbruket. Annika, svartklädd teolog från Stockholm. Sofia, inget ljushuvud men med ekonomiskt stöd hemifrån och det uttalade målet att bli hemmafru till förmögen man. Vi träffar dem i med- och motgångar, en samling unga människor som ofrivilligt kommer att dela några år i Lund. Perspektivet är underklassens, den första efterkrigsgenerationen som fick möjlighet att läsa vidare i stor skala, och hur den förhåller sig till akademiska traditioner utan att ha dem med sig hemifrån. Det är vid den här tiden som Ny demokrati kommer in i riksdagen och Palmemordet kastar ännu sin skugga över landet. Sverige - liksom Johan Kraft - har förlorat något av sin oskuld.

Handlingen i Outsider utspelar sig i slutet av åttio- och början av nittiotalet, med framåtblickar. Torbjörn Flygt hyllades mycket för sitt språk och för tonen i Underdog. Och den känns igen i Outsider. Här möter vi återigen Johan Kraft, men som en mognare man, med en mörkare klangbotten.

Medelbetyg: 2 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Outsider :


Ninni_1960 2011-10-31 13:34
Jag har läst Torbjörn Flygts två böcker Himmel och Verkan tidigare och dem tyckte jag om. Underdog har jag däremot inte läst än och jag tror nog inte att jag kommer att göra det heller.
Outsider tycker jag inte om. Jag gav upp efter knappt en tredjedel av boken. Jag lyssnade på den och den är författaruppläst vilket känns som en nackdel då författaren pratar skånska och jag som är från den övre halvan av landet har lite svårt att hänga med i skånskan ibland.
Jag har läst att författaren fått mycket beröm för språket i Underdog och att denna ska vara i lika i språket.
Bara att konstatera att det språket inte är nåt för mig. Det känns som en massa ordbajseri då t.o.m. ett barns kräkningar beskrivs som "blommor som sprider ut sig över det vita påslakanet".
Huvvaligen.
Betyg 1

kristina_s 2012-03-09 10:18
Recension av Torbjörn Flygts roman Outsider

Boken är utgiven på Norstedts (2011) och innehåller 430 sidor.

Torbjörn Flygt debuterade 1995. 2001 tilldelades han Augustpriset för romanen Underdog. Outsider är hans sjätte roman. Han har även skrivit dramatik och barnböcker. Källa: Nordstedts.

Handling: Outsider tar vid där Underdog (2001) slutade. Det har nu gått tio år sedan Johan Kraft berättade om sin uppväxt i boken Underdog. Johan pluggar juridik vid universitetet i Lund. Han bor i en studentkorridor tillsammans med en brokig skara. Traktor som har press från sin familj att ta över familjegården. KL som sysslar med olika affärer, Annika som är en riktig grubblare och Sofia som vill träffa en passande man. Johan är tillsammans med Helena som bor med tre vänner i en ståtlig artonhundratalsvåning och där tillbringar Johan sin tid för det mesta. Helena är snart färdig med sin juridikutbildning och drömmer om karriär, köpa hus och bilda familj. Det vill hon helst göra tillsammans med Johan. Men är Johan färdig för det livet? Läsarna får även träffa Johans mamma Bodil som gör karriär på en marknadsavdelning. Hans syster Monika började studera till läkare, men blev med barn och tvingades sluta sin utbildning och försörja sig och sin lilla dotter Nathalie som servitris. Senare får vi möta Johan när han är färdig med studierna och fått ett arbete på en advokatbyrå. Under studietiden tog det slut mellan Johan och Helena, men nu träffas de igen. De kommer att jobba på samma advokatbyrå och får även dela samma rum. De hittar tillbaka till varandra och flyttar senare ihop och Helena blir med barn. Men Johan är fortfarande osäker på vad han vill med sitt liv. Är han verkligen mogen att bli pappa?

Tyvärr har jag inte läst Underdog och det gjorde nog att jag hade lite svårt att komma in i Outsider. Hade velat följa Johan från hans barndom. Författaren har ett härligt språk som är fängslande. Han beskriver vardagsliv och tankar riktigt bra. Karaktärerna känns verkliga och inte tillgjorda. Men jag tycker boken var lite för lång och en del händelser upprepades lite för ofta och det gjorde att den var lite trögläst ibland.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-03-09 (25) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Outsider


  Köp boken som film på cdon: