bokrecensioner boktips

Verkan

Författare: Torbjörn Flygt
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9113013416


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lika inför lagen, brukar det heta. Men om en del brottslingar kan skrämma vittnen till tystnad och på så sätt gå fria - vad är lagen värd då? Och är det då inte rätt att skydda sig själv och sitt, vad lagen än säger? Torbjörn Flygts nya roman ställer många besvärande frågor om hur lätt det är att göra rättvisa till en privatsak.

Claes Backe är åklagare i en stor svensk stad. En man med ett juridiskt patos som drivs av en stark personlig moral. Han är lyckligt gift med Gunilla, som är kyrkoherde, och de har två barn i tonåren.

Men det förortsområde han bor i härjas av stölder. En grannsamverkan bildas, och den förvandlas till ett regelrätt medborgargarde när ett mc-gäng dessutom flyttar in i en lada strax intill.

Claes Backe värjer sig från grannarnas vakthållning, eftersom det strider mot allt han tror på. Men när han drabbas av en motgång i rätten för att ett par vittnen skräms till tystnad i ett misshandelsmål tvingas han steg för steg ompröva sin hållning, och hamnar på så sätt i konflikt med sin tidigare moral.
Torbjörn Flygt skildrade med stor framgång Sveriges stora omvandling från sjuttio- till nittiotal i romanen Underdog om familjen Kraft. Också i Verkan, en roman om vår egen tid, låter han en familjs öde gestalta en större rörelse i samhället: denna gång hur bräcklig idén om en rättsstat kan vara under tryck.

Torbjörn Flygt (f 1964) slog igenom stort med sin tredje roman Underdog, som belönades med Augustpriset 2001, som nu också ska filmatiseras. Han är bosatt i Malmö.


Medelbetyg: 3 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Verkan :
2005-04-09 18:09
Torbjörn Flygt återkommer här med en skildring av den svenska vardagen, så som han uppfattar den. Den här gången handlar det dock till skillnad från hans stora succe Underdog om nutiden (eller möjligen en snar framtid). Det är ingen ljus bild av vårt land som ges här. Folk har tappat förtroendet för samhällets möjligheter att skydda dem mot brott och börjar ta lagen i egna händer. Huvudpersonen Claes Backe tar avstånd från det, men möter stora motgångar i sitt arbete vilket påverkar honom djupt.

Flygt skriver bra, och historien flyter på bra. Språkligt är det kanske inte så spännande, men historien är tillräckligt intressant för att hålla intresset vid liv. Det är många trådar som vävs ihop; förhållandet mellan makarna, relationen till tonårsbarnen, rädslan för att tonårsdottern skall råka illa ut, relationen till grannarna som engagerar sig i medborgargardet, möjligheterna för rättvisan att ha sin gång mm. Och Flygt lyckas bra med att knyta ihop det hela.

Ett plus också för den lyckade miljöskildringen. Området där Backe bor är en parodi (?) på ett nyuppfört övre medelklassvillaområde med fantasifulla gatunamn som Tongagatan och Ibizagatan och områdesnamnen Oceanien, Balearerna och Karibien. Men förutom dessa namn förekommer inga platsnamn i boken. Ändå är det ett tydligt och ingående porträtt av Malmö, vilket framgår alldeles tydligt även för en upplänning. Stilpoäng för detta!

Men snälla Torbjörn Flygt: Amatörtennis är kul för dem som spelar det, inte för åskådare. Och definitivt inte i litterär form. Visserligen finns det en poäng i slutet av matchen, men vägen dit är alldeles för lång.

Sammanfattningsvis: Läs gärna den här boken. Den ger en tänkvärd och intressant bild av vårt land och väcker många frågor kring vart vi är på väg.
Betyg 4
2006-03-04 12:39
Träffande berättelse om hur "lika inför lagen" kan vara i vårt land. Om hur vittnen skräms till tystnad, något som blir mer och mer vanligt även här, inte bara i USA.
En bok om hur en åklagares höga rättspatos drivs till att han tvivlar på och ifrågasätter sig själv. Hur ska han kunna fortsätta ha sin höga rättsmoral och verkligen leva efter den när saker och ting faktiskt kan drabba honom själv och hans närmaste i hans egen vardag.
En beskrivning om en åklagares vardag och ett samhälle i dagens Sverige. Läsvärd.
Betyg 3
2006-09-21 19:55
Nja, den här boken var inte vad jag hade väntat. Den handlar om viktiga saker: våldet i vårt samhälle, medborgargarde, bristen på respekt och omtänksamhet.
Men, historien är lite plottrig och osammanhängande. Det är bara elände överallt och slutsaten i boken blir: Ta saken i egna händer.
Betyg 2
2007-11-12 11:25
Jo då den är bra ja ha det bra...
Betyg 3
2009-01-02 10:28
Torbjörn Flygt är en mästare på att beskriva vardagliga saker. Jag gillar även hans persongalleri där han beskriver personligheter som man känner igen sig i. Däremot är boken i sig inte så rolig, mest beroende på att det mesta är besvärligt och tråkigt. Det känns som det inte kommer ut något bra av det som Backe gör och det är ju det man hoppas på i hela boken. Sammantaget en godkänd bok iallafall.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Verkan
Liknande böcker:
Meter i sekunden
 S. Pilgaard
Det stora julkalaset
 J. Stubbs
Stanna hos mig
 A. Adébáyò
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Fiskarens barn
 V. Österman
Farlig förälskelse
 J. Blackmore
Lilla rosenknopp
 I. Noll
Tusen bitar
 M. Jarl
Samma Författare: