bokrecensioner boktips

Underdog

Författare: Torbjörn Flygt
Genre: Roman
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9176438392


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det här är en berättelse om familjen Kraft: om Johan, hans begåvade och ensamma syster Monika och deras mamma Bodil, som sliter ut axlarna på Strumpfabriken tills fabriken blir överlödig. Underdog handlar om att växa upp under sjuttio- och åttiotalen med dåligt självförtroende och världens bästa morsa. om alla stenar som ligger i vägen och måste sparkas på, om längtan efter att kasta loss från sin bakgrund och hur förtvivlat svårt det är. Och så allt det andra: gympapåsarna, de frigjorda lärarkandidaterna, Bogdan och Cissi Piss, översittare och underdogs, Diamond Dogs, Ronnie Hellström Ett och Två. Om hur fort vi blev medelålders och inte längre känner igen oss.
Medelbetyg: 3,3 (27 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Underdog :
2004-03-07 20:05
Något sentimental men läsvärd bok om en kille som växer upp utanför Malmö under 70/80-talet. Familjen, i undre medelklassen, består av Johan, hans syster och mor. Karaktärerna i omgivningen är väldigt universella... Tror att alla som är uppvuxna under den här perioden kommer att få sig en och annan flashback.
Betyg 4
2004-05-01 19:49
Inte så himla bra tycker jag. Bra skildring av Johans uppväxtförhållande och så. Men jag tyckte ändå att den var lite seg och tråkig.
Betyg 2
2004-05-03 11:30
Håller med Ninnas, inte så superintressant och ganska seg, men den funkar ju i alla fall om man inte har något bättre att läsa och vill fördriva tiden med något.
Betyg 2
2004-05-03 12:47
Ja, jag håller med föregående talare. Boken var seg och långdragen och meningarna tog aldrig slut ... Enda anledningen till att jag läste ut boken var att den handlade om Malmö och att jag kände igen mycket av det som skrevs.

Jag vet många som tyckte att boken var helt underbar. Tycker mig se ett mönster där - de personer som tyckte om boken var sådana som inte läser mycket böcker för övrigt utan läste denna just för att den handlade om deras egen barndom och uppväxt i Malmö.
Betyg 3
2004-08-04 17:37
Jag tyckte att den var bra trots att jag aldrig har varit i Malmö och inte direkt känner igen mig i Johans uppväxtförhållanden över huvud taget. Men jag är väl undantaget som bekräftar regeln.
Betyg 4
2004-08-17 22:09
Jag är jämnårig med Johans storasyster Monika. Mina uppväxtförhållanden var mycket mer välordnade, men jag kan ändå känna tidsandan. Förvånande att någon kan komma ihåg de små detaljerna som beskriver hur det var.
Betyg 4
2004-08-23 11:18
Uppväxt skildringar uppskattas av flera skilda orsaker. En vanlig orsak är att man känner igen sig i rollerna, stämningarna och i miljön. En annan vanlig källa till uppskattning är att uppväxt skildringar ofta speglar en tidsanda som sedan länge har försvunnit.

En orsak till min uppskattning av ”Underdog” är att jag växte upp under samma tid om än i en helt annan miljö. Jag känner trotts allt igen mycket av hans beskringar som så att säga låg i tiden.

En annan orsak till att jag uppskattar boken är att det är i min nuvarande hemstad Malmö som berättelsen utspelat sig och beskrivningen av staden är både djupgående och med stor detaljrikedom. Hur visa delar av Malmö såg ut – både geografiskt och socialt – på 70-talet beskrivs ingående. Malmö är en gammal arbetarstad och det märks också i hans beskrivning av staden.

Den del av boken som jag upplevde starkast var kontakten med fadern. Den misstänksamma nyfikenheten som präglar de första mötena och även det illa dolda missnöjet över att de inte har möts tidigare. Med tiden och med allt fler möten ökar gemenskapen och en viss faderlig vänskap uppstår, med denna infinner sig också förväntningar och framtidstro. Allt detta krossas sedan genom det stora sveket – fadern som sviker sonen. En stor och tung skildring.

Varför lyckas vissa människor här i livet emedan andra misslyckas? Varför blir vissa människor advokater och andra knarkare? Viktiga frågor som indirekt behandlas i boken. Några svar finns givetvis inte i boken men personbeskrivningarna och sociala bakgrundsbeskrivningar belyser frågorna på ett intressant sätt. Vi får följa en mängd människor - de flesta med arbetarbakgrund - genom livet, vissa går det väldigt snett för medan det går bra för andra. Oavsett hur det går lämnar den sociala bakgrunden djupa spår hos flertalet av karaktärerna.

Boken är ytterst intressant speciellt om man tillhör samma generation eller har någon koppling till Malmö. Tyvärr är det inte alltid en njutning att läsa boken eftersom den bitvis är lite torrt och tråkigt skriven.
Betyg 4
2005-02-02 18:13
Jag hade stora förväntningar på boken. Jag är född på -70-talet och trodde jag skulle känna igen mig mycket i den, skratta åt dumma saker man gjorde påden tiden ( slikca på frusna lyktstolpar och tugga shejk )osv. Men faktum är att jag tyckte boken var trist.
Betyg 2
2005-07-28 17:08
Lite småtrist om hur det är att växa upp på sjuttiotalet. Ingen bok man minns efteråt.
Betyg 3
2005-08-16 18:10
En roman som likt många andra skildrar en uppväxt under 70- och 80-talet.
Jag blev inte så hemskt förtjust utav boken - men kan bero på att jag läste denna ganska så fort efter att ha läst Populärmusik från Vittula av Mikeal Niemi.

Torbjörn Flygt är en skicklig författare som kan berätta sin berättelse bra - men där slutar det... med "bra", vilket är aningen torrt och intetsägande.
Betyg 3
2005-08-23 11:35
Hej!
Ganska tråkig och seg bok.
Handlar om hur det är att växa upp på 70-talet i Malmö.
Det grabbiga tar mycket plats och tjejerna glimtar till lite då och då. Jag har blivit lite skadad av 20 p. genusvetenskapliga studier.
Visst känner man igen vissa saker, och det är ju det som gör att boken är lite kul iallafall. Annars vet jag inte om jag läst färdigt.
Betyg 2
2005-09-22 08:41
Nu är jag bara tvungen att göra en Obelix - knacka mig i huvudet och utbrista "de är inte kloka de där tjejerna". Uppenbarligen finns här en genuin könsklyfta som avgör vad man tycker om den här boken. Själv är jag man och bara ett par år yngre än Johan så jag känner igen många av detaljerna och tycker att som tidsskildring av sjuttiotalet är detta det i särklass vassaste jag läst. Hela romanen känns äkta och tonen är trivsam.

Ska man ha någon invändning mot boken så är det vissa alltför enkla lösningar, till exempel att systern är "tvungen" att upprepa sin mors misstag. Men det är bara en marginalanteckning. Sedan förstår jag inte varför författare inte använder talstreck, eftersom det underlättar läsandet betydligt.

Om man bortser från dessa detaljer är det en underbar liten pärla, och kan man få tag i författarens egen inläsning på kassett eller CD är det inte heller fy fan. Hans skånska skänker nämligen ytterligare en dimension åt boken.
Betyg 4
2005-12-25 22:23
Ja, visst kände man igen sig.
Men det var inte det som "gjorde" boken ändå.
Det var det klockrena, precisa språket, de kärleksfulla personporträtten och summeringena av tidsandan då så väl som nu.
Betyg 4
2006-10-01 02:24
Levande barn- och ungdomsskildring med mycket energi och otrolig humor emellanåt. Men att huvudpersonen verkligen är en underdog i särskilt många avseenden köper jag verkligen inte.
Betyg 3
2006-10-19 21:32
En beskrivning av att växa upp i Malmö under 70-talet, kort sagt.

Jag är en av dem som gjorde just det, och jag hade väldigt roligt när jag läste den här boken. Några år yngre än författaren känner jag kanske inte igen exakt allt, jag bodde inte heller i samma kvarter, men tidsandan, och Malmö-andan känner jag mycket väl igen! Författaren beskriver platser och tonårsupplevelser på ett sätt så att man nästan känner den där knepiga känslan man hade i kroppen under de åren, då när man inte riktigt visste vem man var och hur man skulle bära sig åt för att passa in.

Absolut underhållande som tidsdokument, både för sjuttio-talet och för Malmö på den tiden. Handlingen i övrigt lämnar väl inte så mycket avtryck i minnet, måste jag erkänna.
Betyg 3
2007-09-01 09:50
En bra skildring av 70-talet. Kände igen mig i flera saker. Blå och gul jeans, Toy mm. Det var en fin skildring av Johan och hans familj. Jag växte inte upp på de villkoren, men kände igen mig i mycket ändå.
Betyg 4
2008-03-04 11:36
Tyckte boken var seg i inledningen, men den tog sig allteftersom. Handlade nog bara om att komma in i "tempot".
Betyg 4
2008-06-25 15:31
Usch, vilken dålig seg och pretentiös bok. En mening var 1,5 sidor lång. Verkar vara ett "stilistiskt knep" av Flygt. Jag fick panik och lämnade boken på ett tåg. Hoppas nån annan tyckte bättre om den!
Betyg 1
2008-11-30 17:57
Språket är njutbart, detaljerna pricksäkra och inte för sentimentala. Men jag sträckläste den inte, håller med många tidigare tyckare om att handlingen är lite för byggd på endast vardagsliv för att det ska vara svårt att lägga den ifrån sig en dag eller två.
Betyg 3
2009-07-12 21:26
Måste tillstå att boken var ett sant nöje att tillbringa en regnig semestervecka med. För min del var den språkligt befriande och inte alls så torr som vissa här påtalar. Jag har också växt upp under dessa decennier och känner såväl lycka som sorg i den historia som framställs. Boken belyser väldigt rättfram de vedermödor som ligger inom och framför den som vill bege sig på en såkallad klassresa.
Betyg 5
2009-10-02 15:24
Helt okej bok, jag gillar böcker som utspelar sig under 70 och 80-talet. Den här var tyvärr lite väl lång och seg på vissa ställen, och jag minns inte särskilt mycket av handlingen.
Betyg 3
2014-09-21 09:56
Tyckte inte boken var så bra , jag tror det berodde på språket som bestod av långa krångliga meningar så man tappade bort handlingen medan man läste. Är man från Malmö och uppvuxen på 70 talet så känner man igen sig , hade det inte varit för språket hade underdog kunnat vara riktig bra generation roman .
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Underdog
Liknande böcker:
Skamgrepp
 L. Joelson
Drömmen om Ngong
 L. Hagerfors
Framåt natten uppklarn..
 L. Hagerfors
Natten
 S. Gordan
Topekaskolan
 B. Lerner
Trilogin
 J. Fosse
Detaljerna
 I. Genberg
Samma Författare: