bokrecensioner boktips

En doft av apelsin

Författare: Joanne Harris
Genre: Roman
ISBN: 9151845474


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När mor dog lämnade hon gården till min bror, förmögenheten i vinkällaren till min syster, och till mig, den yngsta, lämnade hon sitt album ...Dunkla händelser, kärlek och svek finns nerskrivna i den hemliga receptsamling och dagbok som är Framboise Simons enda arv från sin mor. Boken har hon med sig när hon under falskt namn återvänder till sitt barndomshem i den lilla byn vid Loireflodens strand där hon startar ett crêperie. Ingen i byn vet vem den mystiska änkan egentligen är, men i takt med att hon fördjupar sig i moderns dagbok blir hon upphunnen av det förflutna ...
Medelbetyg: 3,84 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En doft av apelsin :
2003-11-01 13:02
En underbar berättelse om en kvinna som gör upp med sitt förflutna.
Hon återvänder till sin gamla by med sitt enda arv och startar ett crêperie. Kommer någon att minnas henne?
Betyg 5
2004-02-10 11:36
Boken var jätte fin att läsa, kunde inte släppa denna heller.
Jag tycker att den var bra för att den var inte långasm som jag hade fått för mig att den skulle vara.
Betyg 4
2004-03-26 22:03
En av de bästa jag läst! :D Helt underbar!
Betyg 5
2004-05-24 19:28
En doft av Apelsin är en skoningslös historia om en familj under den tyska ockupationen i Frankrike. Här vid den loja floden Loire växer tre vilda barn upp med sin ensamma kalla mamma, sedan deras far dödats av tyskarna. Genom sin kontakt med tyska soldater utvecklas varma förtroenden barn och soldater emellan, något som kommer leda till fördärvelsen. Vid moderns frånfälle många år senare får Boise, den yngsta flickan, en receptbok i arv av sin mamma. Denna visar en helt annan människa än Boise växte upp med. Genom receptsamlingen och Boises berättelse lotsas läsaren in i en svekfylld berättelse av obesvarad kärlek, tillit och fördömelse.....

Joanne Harris har tidigare skrivit "Choklad" som också blivit en film med Depp och Binoche. Jag har inte läst Choklad, men känner mig grymt sugen på att ta mig en vända i sänghalmen med den :).
Jag kan inte påstå att "En doft av Apelsin" är någon av de bästa böcker jag läst, inte ens bland de bästa. Historien i sig är ganska förutsägbar och jag blir inte särskilt överraskad av slutet. Inte heller etsar sig personskildringarna fast särskilt hårt. Vad som gör boken är matbeskrivningarna! Dessa är målande och så verklighetstrogna att man hela tiden anar smak och lukt i berättelsens kärna. Språket är också en anledning att läsa denna bok, mjukt och enkelt målar Harris upp bakgrundsmiljöer på ett mycket varmt och kärleksfullt sätt. Hon är alltså väl värd att läsas, men kanske lite för romantisk för min smak...*ler*

Betyg 3
2004-06-16 17:03
Ja, ja har läst den på engelska, och...

Joanne Harris managed to capture me again! Really! The last book i read by JH was Coastliners and I was disapointed. But Five quartes of the orange made upp for it more than well!

En fantastisk skildring av det occuperade Frankrike. Har aldrig tänkt på att Frankrike faktisk också var occuperat. Gripande, spännande! Framboise är en så fascinerande persone! FQotO är inte heller för typisk Joanne Harris. Den är verkligen annorlunda. Harris borde kanske satsa på Frankrikes historia i fortsättningen också. Så vackert hon har spunnit ihop två historier, barndomen och nuet. Harris kan verkligen sin sak. Hon är expert på att avslöja mörka hemlighter, för att inte tala om framkallande av stämningar och miljöer, dofter. Jag doftade verkligen apelsin...
Betyg 5
2004-07-23 20:38
Underbar bok som sett till att fler böcker av JH har införskaffats. När man läser känns det som att man är där och upplever samma saker som karaktärerna i boken. Mysig, intressant och spännande.
Betyg 4
2005-07-04 22:25
Hej!
Besviken...vaddå en doft av apelsin, titeln låter underbar, men är ingenting...
Handlingen utspelar sig under andra världskriget. En mörk och dyster bok som är rörig att läsa med dåtid och nutid. Språket i boken tyckte jag var ganska trevligt, men jag störs när författaren blandar in mig/läsaren och talar till mig.
Jag hade nog för stora förväntningar med tanke på titeln som låter så underbar och att jag tyckte om "Chokolate".
Betyg 2
2005-07-21 11:53
Framboise som återvänder till sin hemby när hennes mor gått bort. Det enda hon ärvt av modern är en receptsamling och dagbok. Framboise börjar läsa dagboken och upptäcker en sida av sin mor som hon aldrig sett förut. Det är en rätt så mörk bok, annorlunda mot vad jag förväntade mig.
Betyg 4
2006-06-20 09:43
Bokens handlar om Framboise Dartingen som öppnar ett crêperie i en franskby under det falska namnet Francoise Simon då hon inte vill kopplas ihop med familjen Dartingen. I denna by växte hon upp under andra världskriget, och det är hennes barndom som vi i boken får följa, växelvis med hennes liv som änka. I bokens början får vi veta att hon fått ärva sin döda mors receptbok; en bok med en hel del hemligheter. Det är denna receptbok som väcker hennes gamla minnen till liv; livet i byn under kriget då hon och hennes syskon träffade en tysk soldat som de började umgås med i smyg, och alla de andra sakerna som hände dem under denna tid.

Bokens titel (i alla fall den svenska översättningen) syftar till att deras mor fick svåra migränanfall av doften av apelsin. Detta utnyttjade barnen så att de kunde smita iväg på sina upptåg medan mamman låg utslagen av migränen. Relationen mellan Framboise och mamman var spänd då mamman var hård och kall. Receptboken innehåller dock texter, skrivna av modern, som får Framboise att se sin mamma i annat ljus.

Jag gillar den här boken mycket; den var spännande och det var svårt att lägga den ifrån sig. Jag sträckläste i stort sett ut den på en dag.
Betyg 4
2007-04-15 14:26
Oj vilken fin bok! Även om det inte händer speciellt mkt så är språket så otroligt målande och vackert!
Betyg 4
2008-08-18 17:02
Oj, vad mysigt Joanne Harris skriver! Det är en ren fröjd att läsa hennes böcker. De är så vackra, poetiska och välskrivna. Jag ville aldrig att den här boken skulle ta slut!
Betyg 5
2008-11-25 08:21
En spännande skildring om kvinnan Boise, hennes uppväxt under krigstiden varvat med nutid där hon flyttat tillbaka till födeseorten. Mysig bok
Betyg 4
2009-03-10 19:52
Jättebra och fängslande bok!
Den är skriven med värme och känsla.
Absolut läsvärd!
Betyg 4
2010-04-25 22:19
Harris' mörkaste berättelse i "mat-serien" utspelar sig som vanligt i Frankrike, både i nutid och i andra världskrigets krigstid. Det är en fängslande och upprörande - men också upplyftande - historia. Jag vill egentligen ge den 4,5 men det fick bli en 4:a.
Betyg 4
2014-05-18 19:16
Jag känner mig helt förstummad efter att ha avslutat boken. Tragiken som utspelades får mig att tänka lite på häxbränningen av oskyldiga. Berättelsen som pendlar ca 50 år fram och tillbaka visar på hur kriget påverkar även i nutid. Gestaltningen av den franska lilla byn och de tyska soldaterna som söker efter mat och annat tror jag visar på den verklighet som många fick uppleva då Frankrike var ockuperat av Tyskland.
Det är en förunderlig bok med en berättelse som i mycket grundar sig på en receptbok som är som en kombinerad dagbok. Romanen skulle jag vilja beskriva som en hatbok som innehåller kärlek.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En doft av apelsin
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
På egna ben
 S. OFlanagan
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund