bokrecensioner boktips

Choklad

Författare: Joanne Harris
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, religion
ISBN: 9151845121


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Huvudpersonen i boken heter Vianne Rocher. Hon är en kvinna i 30-års åldern, och har en chokladbutik, där hon tillverkar allt hon säljer själv. Vianne har flyttat runt hela sitt liv, vilket har gjort henne rotlös och oförmögen att slå sig ner någonstans.

Boken handlar om när Vianne och Anouk (hennes 6-åriga dotter)kommer till byn Lansquenet, och öppnar en konfektaffär som är till hälften café. Detta påverkar hela den tysta byn. Invånarna vill först inte acceptera dem, för de är annorlunda. Snart kan de flesta inte motstå hennes lilla butik, fastän det är fasta och prästen Reynaud motsätter sig all chokladen.
Medelbetyg: 3,85 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Choklad :
2004-04-21 19:46
Jag tycker att boken är underbar. Den är helt klar bättre än filmen, fastän filmen är mera dramatisk, för det finns mycket mera i boken. Jag tycker om boken, för den känns så trovärdig, fastän den är lite mystisk. Den mystiska atmosfären gör boken intressant. Dessutom är Vianne en fascinerande och nästan beundransvärd person. Jag rekommenderar Choklad för alla chokladälskare. Den är lika god som choklad!

Förrästen: Jag skulle ha kunnat träffa författaren i bokhandeln här idag, men hann/orkade inte gå. Synd!
Betyg 5
2004-05-24 19:28
Med karnevalen smyger Vianne Rocher och hennes vilda dotter Anouk in i den sömniga franska byn som domineras av lantprästen Reynaud. Här sätter de bo och öppnar en underbar konfektyraffär "Pralinen" som vänder upp och ner på staden och dess strängt gudsfruktiga invånare. Med nya vinder kommer nya människor och allt det goda livet som Reynaud så bittert vill fördriva. Vianne har alltid varit på drift från något, till något. Liksom sin mor flyr hon från den mörke. Kampen mellan Vianne och den maniske prästen kommer utvecklas till en maktkamp lika bitterljuv som den chokladdryck som serveras på "Pralinen".

En jordgubbe doppad i choklad..... så bra är den här romanen, som inte gör något anspråk på att vara något annat än en vanlig bok för den girige läsaren. Det är som om Harris vecklar upp en hårt inlindad karamell, där varje papper döljer ett nytt papper och de olika lagren avslöjar människorna i boken. Längst in vilar dock den söta.
Det är facinerande hur Harris kombinerar syn, lukt och smakintryck och för berättelsen om kampen mellan det goda och det onda vidare på detta sätt i en magisk blandning. Språket är fantastiskt och karaktärerna omöjliga att inte ta till sig. Till skillnad mot "En doft av apelsin" finns i Choklad inga tråkiga partier. Man förförs och lockas in i berättelsen så att när sista sidan är avslutad och boken är ihopslagen, är det enda man känner, blott saknad.

Ps. Eftersom boken blivit filmad i Lasse Hallströms regi med mina favoritskådisar Depp och Binoche bör jag nämna att filmen faktiskt är mycket sevärd. Men den lyckas dock inte som boken fånga alla små detaljer och framför allt inte heller få det att sticka av choklad och vanilj i läsarens näsa....
Betyg 5
2005-02-19 10:34
Recension av choklad!
Jag har både läst boken och sett filmen.Jag tyckte att boken inte var så bra i med jag såg filme först så var både människorna och djuren ändrade i boken(filmen en nyare verision)så jag fatte inte boken så bra så jag slutade på halva.

Boke får i alla fall en 3/5 av mig

Men läs inte boke den ee inte värd det
Betyg 3
2005-05-01 18:13
Jag såg filmen för några månader sedan och bestämde mig då för att läsa boken, och jag kan nu konstatera att boken. Alla karaktärerna beskrivs djupare i boken och man får en bättre förståelse för varför Vianne är som hon här. Boken är lättläst och facinerande att läsa. något som jag inte tyckte om är de kapitel där man får följa pastorns/prästens tankegångar - tyckte det var ganska tråkigt att läsa.

Är osäker på vilket betyg jag ska ge boken, men den får en trea.
Betyg 2
2005-09-28 10:02
Inte så förtjust faktiskt, varken i filmen eller boken. Lite mysko...
Betyg 3
2006-04-18 19:59
jag tycker att den här boken är väldigt bra.....
jag har även sett filmen ich jag tycker att det saknas lite i filmen allt finns inte med....
Betyg 5
2006-04-26 08:58
En bra bok om än sorglig. Har sett filmen och tycker att det saknas en hel del i den.
Betyg 4
2008-11-25 09:42
En fantastisk bok. Även om den kan tyckas vara lite väl överdriven med magiska krafter och vilda fantasier så tycker jag att grundtanken är så himla fin. Den ger oss en otrolig insikt om vad som är viktigt i livet, att man ska våga vara sig själv och att man inte ska ta livet på för stort allvar.
Betyg 4
2008-12-05 04:48
Tyckte tyvärr att filmen var bättre. Inte vanligt. Men den är OK.
Betyg 3
2008-12-28 05:41
Varm, spännande, oförutsägbar..riktigt behaglig bok!
Betyg 4
2009-03-06 12:25
Miljöbeskrivningarna är alldeles ljuvliga. Jag vill rymma till Frankrike för att aldrig återvända.
Betyg 4
2010-04-25 22:27
Precis som alla Harris' böcker har Chocolat mycket mörkare undertoner än Hallströms feelgood-filmatisering hade. Jag såg filmen först och hade därför lite svårt att ta till mig delar av denna historien, men att Harris är en bra författare med sinne för detaljer och ett stort matintresse framgick tydligt. Jag har nu läst de flesta av hennes böcker, och trots att Chocolat kanske inte är hennes bästa berättelse så håller den mycket hög kvalitet genomgående.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Choklad
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick