bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Antirasister
Avsikt att förinta
Bänkpress
Framtidslandet
Nu dog du - bombernas..
Praktika
Reklamen är livsfarlig..
Terra Nullius - en res..
Utrota varenda jävel
Ökendykarna
Liknande böcker:
Vi mot er
 F. Backman
Lyktsken
 M. Ondaatje
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Under floden
 S. Nordstrand
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kärleken väntar längst..
 M. Åberg
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Frank
 U. Persson-Nyberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMyten om Wu Tao-Tzu

 
Författare: Sven Lindqvist
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, historia, kultur
ISBN: 9100577960
 
Lärorik:  8
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den kinesiske konstnären Wu Tao-tzu stod en dag under Tangdynastien och betraktade en väggmålning som han just slutfört. Plötsligt klappade han i händerna och tempelportarna öppnade sig. Han gick in i sitt verk och portarna stängdes.

Är det möjligt att gå in i ett konstverk och leva där?
Sven Lindqvist har försökt. Han kom till Kina och Indien. Där såg han bönderna spänna sina barn för plogen. CIA försökte anställa honom som spion. Var kom vändpunkten?

Kanske fastklämd i folkmassan i Shanghai. Kanske när han äntligen lyckades ta sig in i universitetsbibliotekets filosofiska giftskåp. Kanske på badhuset i Hai Dian.

Myten om Wu Tao-tzu förenar litterär analys med samhällskritik, lyrik med reportage, meditation med politik. Konst ställs mot värld. Idyll mot förintelse. Boken är en koncentrerad självbiografi. Den slutar inte idag utan fortsätter in i framtiden. Vår gemensamma framtid.


Medelbetyg: 3 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Myten om Wu Tao-Tzu :


stigh 2004-05-25 14:45
Myten om Wu Tao är en annorlunda skrift som inrymmer några högst personliga litteraturanalyser, rese- och miljöskildringar samt tankar om den materiella snedfördelningen mellan världens länder. Lindqvist skildrar sina resor i och kring Asien utan att hemfalla åt sedvanligt moraliserande och förskönande. Vissa avsnitt känns tidsmässigt obsoleta medan andra passager är minst lika aktuella nu som när de först nedtecknades. För att till fullo uppskatta denna skrift bör man förbereda sig med att läsa in sig på de författare och litterära alster som Lindqvist analyserar. Bitvis svårbegripbar men på det hela taget bra och tänkvärd.
Betyg 3

ElinLeticia 2004-05-25 19:49
En fängslad man målar en tavla av sina minnen,han stiger därefter in i sitt konstverk och lämnar världen. Lindqvist har skrivit en poetisk bok om andlighet, konst och samvete. Boken är självbiografisk och är en resa genom människosjälen likväl genom det skapande samhället. Här möts vi av ett nät av tankar om rättvisa, social som ekonomisk och
dess möjligheter att förverkligas. Lindqvist tar oss med på en resa som motsäger sig själv.

Det här är en enkel bok med ett otroligt bildspråk. Lindqvist utnyttjar språket som en skicklig kalligraf. Inget onödigt läggs till och inget oviktigt tas bort. Lindqvist är en av vår tids skickligaste författare. Han
har en förmåga att rannsaka både sig själv och världen utan någon sentimentalitet eller ånger. Jag njuter av den kunskap jag erfar genom att begrunda denna bok och tappar nästan andan av hans bruk av språk.

Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Myten om Wu Tao-Tzu


  Köp boken som film på cdon: