bokrecensioner boktips

Myten om Wu Tao-Tzu

Författare: Sven Lindqvist
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, politik, historia, kultur
ISBN: 9100577960


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den kinesiske konstnären Wu Tao-tzu stod en dag under Tangdynastien och betraktade en väggmålning som han just slutfört. Plötsligt klappade han i händerna och tempelportarna öppnade sig. Han gick in i sitt verk och portarna stängdes.

Är det möjligt att gå in i ett konstverk och leva där?
Sven Lindqvist har försökt. Han kom till Kina och Indien. Där såg han bönderna spänna sina barn för plogen. CIA försökte anställa honom som spion. Var kom vändpunkten?

Kanske fastklämd i folkmassan i Shanghai. Kanske när han äntligen lyckades ta sig in i universitetsbibliotekets filosofiska giftskåp. Kanske på badhuset i Hai Dian.

Myten om Wu Tao-tzu förenar litterär analys med samhällskritik, lyrik med reportage, meditation med politik. Konst ställs mot värld. Idyll mot förintelse. Boken är en koncentrerad självbiografi. Den slutar inte idag utan fortsätter in i framtiden. Vår gemensamma framtid.

Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Myten om Wu Tao-Tzu :
2004-05-25 14:45
Myten om Wu Tao är en annorlunda skrift som inrymmer några högst personliga litteraturanalyser, rese- och miljöskildringar samt tankar om den materiella snedfördelningen mellan världens länder. Lindqvist skildrar sina resor i och kring Asien utan att hemfalla åt sedvanligt moraliserande och förskönande. Vissa avsnitt känns tidsmässigt obsoleta medan andra passager är minst lika aktuella nu som när de först nedtecknades. För att till fullo uppskatta denna skrift bör man förbereda sig med att läsa in sig på de författare och litterära alster som Lindqvist analyserar. Bitvis svårbegripbar men på det hela taget bra och tänkvärd.
Betyg 3
2004-05-25 19:49
En fängslad man målar en tavla av sina minnen,han stiger därefter in i sitt konstverk och lämnar världen. Lindqvist har skrivit en poetisk bok om andlighet, konst och samvete. Boken är självbiografisk och är en resa genom människosjälen likväl genom det skapande samhället. Här möts vi av ett nät av tankar om rättvisa, social som ekonomisk och
dess möjligheter att förverkligas. Lindqvist tar oss med på en resa som motsäger sig själv.

Det här är en enkel bok med ett otroligt bildspråk. Lindqvist utnyttjar språket som en skicklig kalligraf. Inget onödigt läggs till och inget oviktigt tas bort. Lindqvist är en av vår tids skickligaste författare. Han
har en förmåga att rannsaka både sig själv och världen utan någon sentimentalitet eller ånger. Jag njuter av den kunskap jag erfar genom att begrunda denna bok och tappar nästan andan av hans bruk av språk.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Myten om Wu Tao-Tzu
Liknande böcker:
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas stad
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander