bokrecensioner boktips

Nu dog du - bombernas århundrade

Författare: Sven Lindqvist
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, politik, historia, kultur, framtid, vetenskap
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9100570516


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nu dog du - bombernas århundrade :
2004-05-25 19:53
Nu dog du - bombernas århundrade, är en av de bästa och mest orginella böcker som skapats. Lindqvist gör här en labyrint av åskådningar över det destruktiva århundradet då gud sade "Varde ljus och det skapade vapen.
Hans unika samling med betraktelser skapar en helhet och en översikt över det mörka 1900-talet som inte går att jämföras med något annat. Jag önskar att alla läste denna oerhört viktiga bok. Boken är upplagd som en enorm vägkarta där du kan varifrån du vill nå olika insikter beroende på utgångspunkt. Denna bok läser man ut på en dag, men boken förblir oläst! Man kan nämligen läsa den hur många gånger som helst, men aldrig uppleva att den är klar... Denna bok är unik både i sin utformning och i sin kritik av mänsklighetens. Den är en sammanfogad bibel för vapenvägraren....min bibel....

Betyg 5
2004-05-26 10:35
Lindqvist har med ” Nu dog du - bombernas århundrade” skapat något som han valt att beskriva som: "en labyrint med 22 ingångar och ingen utgång". De olika 22 ingångarna utgörs av 400 delvis skiljda men tematiskt sammanhållna tankestråk över bombernas århundrade dvs. 1900-talet. De olika tankestråken är ordnade i kronologisk ordning varpå läsaren får bläddra sig fram och tillbaka mellan den ena hemskheten efter den andra under läsningens gång. När jag väl acklimatiserat mig vid detta underfundiga upplägg insåg jag att det har sina tydliga förtjänster då Lindqvist genom dess praktik åskådliggör hur olika parallella händelseförlopp påverkat varandra genom historiens gång. Obönhörligt drevs jag som läsare in i på den västerländska civilisationens mörka bakgator. Militära tankar och dess råa praktik undergrävs med träffande exempel från skönlitteraturen där olika drömmar om nya vapen, trygghetssystem och folkmord blandas till en riktig häxbrygd. Sven Lindqvist har med denna bok lyckats skapa en mycket pedagogisk form av kunskapsöverföring där kraften ligger i att överlåta åt läsaren att själv vandra på de gator och i de byggnader som söndersmulats av bombernas obevekliga eldkraft. Betyget kan inte bli annat än en klockren femma och jag rekommenderar alla som har det minsta uns av samhällsintresse att läsa denna fantastiska och fasansfulla skildring av ytterligheternas tidsålder!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nu dog du - bombernas århundrade
Liknande böcker:
Påskharen
 B. af Klintberg
Korstågen
 D. Harrison
Hasse & Tage - Från äp..
 U. Mårtensson
Säpo inifrån
 B. Nylander
Skönheten i kaos
 J. Ravanis
Klimatboken
 G. Thunberg