bokrecensioner boktips

Antirasister

Författare: Sven Lindqvist
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, historia
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9100562203


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Antirasister :
2004-05-25 19:56
Antirasister berör en mindre utforskad sida av den rasrelaterade historien, nämligen den om människorna som sade nej! De som kritiserade de gällande synsätten för humanismens skull, trots att de riskerade sitt rykte, arbete och ibland också sin plats i samhället. Detta är en liten bok som väver in människorna i historien och placerar dem som pärlor i historiens pärlband och låter ana en helhet. Dock upplever inte jag att det är något av författarens bästa verk.
Tyvärr innehåller boken för många upprepningar och även en viss uppgivenhet som präglar texten. Jag fastnar delvis för vissa av individernas kamp, men blir aldrig så intresserad att jag lockas att läsa mer om dem, något som defintivt skiljer denna bok från Lindqvists andra där jag omedelbart recogniserat bokhylla och bibliotek för att få lära mig mer.

Betyg 3
2004-06-28 14:58
Ett genialt uppslag till berättelse – skildringar av olika människor som genom årens lopp försvarat jämställdhet/humanitet och bekämpat rasismens spridning. Idén är genial såtillvida att den fordrar en "relativt" enkel research samt att det sedan länge råder brist på sammanhållen svensk litteratur om antirasistiska tänkare. Jag tycker dock att Lindqvist här tagit sig vatten över huvudet då han på ett väl snålt tilltaget sidantal gett sig på att skildra levnadsöden som skiljer sig såväl tidsmässigt, geografiskt som intellektuellt åt. Detta leder till att framställningen blir lite väl kringflackande, osammanhängande samt att huvudbudskapet upprepas några gånger för mycket. Jag saknar också närmare beskrivningar av de förbindelser som måste ha funnits mellan de olika antirasisterna - en avsaknad som leder till att dessa beundransvärda personers insatser känns som isolerade öar på rasismens mörka hav. Av detta följer en känsla av uppgivenhet då man tas med på Lindqvist humanitära odyssé.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Antirasister
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden