bokrecensioner boktips

Praktika

Författare: Sven Lindqvist
Genre: tankebok
Ämnesord: filosofi, politik
Utgivningsår: 1962
ISBN: 9100457248


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Ett perfekt instrument för framtidsupplevelser kommer vi aldrig skapa oss. Den mänskliga fantasin måste vara vårt redskap. En god del av all kultur - i synnerlighet kultur i dess skönlitterära form - går ut på att möjliggöra inlevelser i situationer som ligger utanför vår erfarenhet.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Praktika :
2004-06-11 12:46
Lindqvists högst personliga tankebok om mänskliga värderingar. "Praktika" behandlar det mänskliga dilemma att alltid vilja ha mer, aldrig få nog. Här frågar sig författaren om det inom moral liksom i ekonomi råder viss värdeminskning. Om en människa rent materialistisk får det för bra går att jämföra med en törstande människa som drunknar i vatten.

Lindqvists bok tar upp elementära och viktiga frågor som ofta glöms bort. Tyvärr känns boken stundvis alldeles för utstuderad. Språket är så detaljerat att själva andemeningen bleknar bort. Jag tvingas flera gånger ta mig själv i kragen och läsa vidare. Det centrala i boken är högst intressant, men det plottras bort av all djupsinnig svada. Men som alltid är Lindqvists språk underbart. Samtidigt brister denna bok just av sådana orsaker - det tar helt enkelt för mycket plats.

Ett vackert utdrag ur boken visar dock kvaliteer
"En skulptur av tenn föreställande en havande kvinna.
Den är tung och skön. Två människor i samma tunga block - och man kan ta hela denna slutna människovärld i nackskinnet och lyfta den som man lyfter en lekfull kattunge."
Betyg 2
Liknande böcker:
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Drakarnas dans
 G. R.R . Martin
Brev om humanismen
 M. Heidegger
Henry Kissinger inför..
 C. Hitchens
Anfall som försvar
 M. Cameron
Karl XII
 V.