bokrecensioner boktips

Blå gryning

Originaltitel: Blue Lightning
Författare: Ann Cleeves
Genre: Roman
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789100124168

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Havet stormar bland klipporna på Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna. Polisen Jimmy Perez har precis återvänt hem med sin fästmö, som ska presenteras för föräldrarna.

När en kvinna hittas mördad i ett fågelobservatorium, med håret fullt av fjädrar, reagerar öborna med rädsla och ilska. Vid första anblicken verkar ett klassiskt kärleksdrama ligga bakom mordet, men snart inträffar ett till brott.

De tilltagande höststormarna isolerar öborna från omvärlden, och utan hjälp från fastlandet måste Jimmy arbeta snabbt. En mördare finns mitt bland dem som kan slå till när som helst.
Medelbetyg: 3,5 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blå gryning :
2010-05-14 13:37
Detta är den fjärde och sista boken i serien om Jimmy Perez. Som vanligt är miljön helt underbar och visst får man lust att åka till Shetlandsöarna - trots alla mord som verkar begås där!

Jag upplevde inte den här boken som en av de bättre i serien men den var helt OK. J

Jag kan ju inte avslöja för mycket men det något oväntade slutet i ett visst avseende vet jag inte riktigt vad jag tycker om. Hade gärna sett fler böcker i serien. Nu blev det ett något abrupt slut.
Betyg 4
2010-07-27 11:48
En trevlig, typisk engelsk deckare som för tankarna både till Agatha Christie och till fem-böckerna. En grupp människor är isolerad på en ö, utan möjlighet till kontakt med omvärlden och ett mord inträffar. Vem är mördaren...?

Boken är trevligt skriven och ger i alla fall mig lust att besöka Shetlandsöarna och lust att läsa även de tidigare böckerna i serien.
Betyg 4
2010-08-26 10:10
Denna bok var den sämsta av alla fyra där Jimmy Perez är huvudperson. Boken var tråkig och inte spännande. Visst den är >>trevlig<< som tidigare recensenter skrivit. Men en kriminalroman/deckare ska inte vara >>trevlig<Den ska vara spännande, gastskrämmande och lite otäck. Boken blev så tråkig att jag inte ens hade någon lust att läsa de sista kapitlena och få reda på vem mördaren var...
Betyg 2
2010-11-06 15:26
Även den fjärde delen rekommenderas, främst för miljöskildringen.
Betyg 4
2011-11-01 20:44
Jag började i lite fel ordning när jag skulle läsa din böcker, kom över blå gryning på ett hotell i deras låneavdelning. Jag gillade bokens miljöbeskrivninaar även jag fick lust att åka till shetlandsöarna. Annars så var det en medeldeckar tyckte jag blir sugen på att läsa de övriga delarna också.
Betyg 3
Liknande böcker:
Det är vi som är klima..
 J. Safran Foer
Mina första fiskar
 E. Jansson
Lugnet
 T. Bannerhed
Binas historia
 M. Lunde
Fäder och söner
 I. Turgenjev
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Sångfågeln från Milano
 A. Kullenberg
Örådet
 J. Sverker